728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

17/4/17

Είχαν συμπτώματα καρκίνου, αλλά δεν έδιναν σημασία

Επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medabnews.gr

Οι μισοί 50άρηδες και 60άρηδες ασθενείς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό για να εξεταστούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι δικαιολογίες που βρίσκουν για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους είναι πολλές: ελπίζουν ότι τα συμπτώματα θα περάσουν από μόνα τους ή πως οφείλονται στην ηλικία τους, δεν θέλουν να σπαταλήσουν αδίκως τον χρόνο των γιατρών, είναι στωικοί άνθρωποι και αντέχουν τις κακουχίες ή δεν εμπιστεύονται το σύστημα υγείας.
Υπάρχουν βεβαίως και οι πιο ειλικρινείς, οι οποίοι παραδέχονται πως φοβούνται ότι θα ακούσουν πως έχουν καρκίνο.
Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν (για πολλοστή φορά) ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιβίωση και επομένως κάθε επίμονο σύμπτωμα (πάνω από δύο έως τέσσερις εβδομάδες) πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται από έναν γιατρό.
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του οργανισμού Cancer Research UK, σε περισσότερους από 1.700 μεσήλικεςκαι ηλικιωμένους εθελοντές (ηλικίες 50 ετών και άνω).
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής» (BJGP), ρώτησαν τους εθελοντές εάν είχαν παρατηρήσει στο σώμα τους κάποια ύποπτη αλλαγή, από μία λίστα με 17 παραμέτρους που τους έδωσαν.

Πολλές από τις παραμέτρους αυτές ήταν συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο, όπως 

  • ανεξήγητη απώλεια βάρους ή δυσκολία στην κατάποση,
  • πληγή που δεν έκλεινε, 
  • επίμονος βήχας ή βραχνάδα στη φωνή, 
  • ανεξήγητο οζίδιο κάπου στο σώμα, 
  • μακροχρόνια αλλαγή στις συνήθειες κένωσης του εντέρου ή της ουροδόχου κύστεως, 
  • αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, 
  • αλλαγή σε μία ελιά του δέρματος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, περισσότεροι από 900 από τους εθελοντές είχαν παρουσιάσει ένα τέτοιου είδους σύμπτωμα κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Όταν, όμως, οι επιστήμονες ρώτησαν αναλυτικά τους 50 από αυτούς, με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι το 45% δεν είχαν απευθυνθεί ακόμα σε έναν γιατρό.

Τις περισσότερες πιθανότητες να ελεγχθούν είχαν όσοι εθελοντές ενθαρρύνονταν γι’ αυτό από την οικογένεια ή τους φίλους τους, καθώς και όσοι είχαν δει κάποια σχετική ενημερωτική εκστρατεία, γράφουν η δρ Κατρίινα Γουϊτακερ από το University College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της.
«Η συμβουλή που δίνουμε στον κόσμο είναι απλή: αν επιμένει, ελέγξτε το», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Ρουπ, επικεφαλής της Έρευνας για τον Καρκίνο στον Cancer Research UK και το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών (RCGP) της Βρετανίας.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν θα οφείλονται σε καρκίνο, αλλά για τις υπόλοιπες, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση».

Πηγή : Web OnlyΔιαβάστε επίσης

Συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν καρκίνο και δεν πρέπει να τα αγνοείτε

Καρκίνος των ωοθηκών. Προκαλεί πόνο - πρήξιμο χαμηλά στην κοιλιά, αίσθημα φουσκώματος, αύξηση βάρους, κούραση - ovarian cancer

Κακοήθεις όγκοι του δέρματος. Χαρακτηριστικά που έχουν οι ελιές, που μας προειδοποιούν για πιθανό κίνδυνο.

Καρκίνος του παγκρέατος, Ποια τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν;

Τι είναι οι καρκινικοί δείκτες, που χρησιμεύουν και πως μπορούν να βοηθήσουν στην διάγνωση και παρακολούθηση; Ποιοί είναι οι κυριότεροι καρκινικοί δείκτες;Πότε διογκώνονται (πρήζονται) οι λεμφαδένες; Πόσο επικίνδυνο είναι; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην διάγνωση;


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Είχαν συμπτώματα καρκίνου, αλλά δεν έδιναν σημασία Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides