Διατροφικά ατοπήματα που μας παχαίνουν και κάνουν κακό στην υγεία μας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Διατροφικά ατοπήματα που μας παχαίνουν και κάνουν κακό στην υγεία μας

Ορισμένες φορές κάνουμε σοβαρά διατροφικά ατοπήματα, τα οποία κοστίζουν τόσο στη σιλουέτα όσο και στην υγεία μας (diet mistakes)

της Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγου, αισθητικού, medlabnews.gr iatrikanea

Είναι γνωστό πως η διατροφή μας επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας. Όσο πιο γρήγοροι οι ρυθμοί, τόσο πιθανότερο θα είναι να μην προσέχουμε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού μας.
Για κάποιο λόγο το μυαλό μας αρνείται να συμβιβαστεί, να συμμορφωθεί και να αλλάξει όταν έρχεται αντιμέτωπο με τις αιτίες που συμβάλλουν στο να βάλουμε τελικά κιλά. Παρόλο που γνωρίζουμε κάνουμε επανειλημμένα τα ίδια λάθη. Τέρμα λοιπόν οι δικαιολογίες. Ορισμένες φορές κάνουμε σοβαρά διατροφικά ατοπήματα, τα οποία κοστίζουν τόσο στη σιλουέτα όσο και στην υγεία μας. 



Ποια, όμως, είναι τα συνηθέστερα λάθη και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Παράλειψη πρωινού

«Το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» λέει μια θυμοσοφία σχετικά με τα γεύματα. Είναι λοιπόν αδύνατο να παραλείπετε το πρωινό γεύμα. 
Να θυμάστε πάντα ότι «η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται»! Θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αρκετός κόσμος δεν τρώει, λόγω των γρήγορων ρυθμών για να μην αργήσει στη δουλειά ή οι μικρότεροι στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό δεν έχετε ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και επίσης, πεινάτε νωρίτερα από την ώρα του μεσημεριανού. Κατά συνέπεια θα αναγκαστείτε να τσιμπήσετε κάτι πρόχειρο και πιθανώς ανθυγιεινό. Εκτός των άλλων η παράλειψη του πρωινού, επηρεάζει το μεταβολισμό σας, καθώς αναγκάζετε τον οργανισμό να κάψει λιγότερες θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του πρωινού δεν χρειάζεται παραπάνω από 10 λεπτά. Αν πάλι δεν πείθεστε και φεύγετε τρέχοντας από το σπίτι φροντίστε μέσα στην τσάντα σας να έχετε τα εξής: μπάρες δημητριακών, κράκερ /φρυγανιές  σίκαλης, κριτσίνια, μπισκότα δημητριακών, ρυζογκοφρέτες, ανάλατους ξηρούς καρπούς, τα οποία θα συνδυάζετε με χυμό ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Αν πάλι δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά προτιμάτε ένα τοστ (ψωμί σίκαλης, ημίπαχο τυρί, βραστή γαλοπούλα) ή το παραδοσιακό και αλησμόνητο κουλούρι Θεσσαλονίκης.


Η ευκαιριακή έλλειψη μέτρου

Μπορεί όλη την εβδομάδα να είστε σχετικά προσεκτικοί με τη διατροφή σας και το Σαββατοκύριακο να τρώτε το «καταπέτασμα». Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο λάθος που μπορείτε να κάνετε. Όταν συνηθίζετε τον οργανισμό σας σε ορισμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα και ανά χρονικό διάστημα τον ξεπερνάτε έντονα, αυτό μπορεί να τον επιβαρύνει έντονα. Οφείλετε να είστε προσεκτικοί με τη διατροφή σας κάθε στιγμή.

Μην τρώτε γρήγορα

Όταν τρώμε αργά ο εγκέφαλος μπορεί να συνειδητοποιήσει πότε η ποσότητα που έχουμε καταναλώσει είναι επαρκής για να κατευνάσει την πείνα μας. Συγκεκριμένα, χρειάζονται 20 λεπτά για να δώσει ο εγκέφαλος σήμα στο σώμα σας. Προτιμήστε να μασάτε περισσότερο και να τρώτε πιο αργά ώστε να τρώτε γενικά λιγότερο και να απολαμβάνετε το γεύμα σας. Επιτρέψτε λοιπόν στον οργανισμό σας να κατανοήσει την ποσότητα φαγητού που του δίνετε.

Φαγητό κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων

Είναι πολύ συχνό να τρώμε, βλέποντας τηλεόραση. Ολοένα και περισσότερα ελληνικά σπίτια έχουν μια οθόνη στην κουζίνα τους. Πρόκειται για πολύ κακό συνήθειο. Όταν δεν προσέχουμε τι καταναλώνουμε, είναι πιθανό να φάμε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς, της αγαπημένης σας εκπομπής ή κάθε άλλης δραστηριότητας δεν είναι ανάγκη να τρώτε. Προτιμήστε να αφιερώσετε 20 λεπτά αποκλειστικά για το φαγητό σας.
Προκειμένου να μην υποκύπτετε στις γευστικές θερμιδογόνες λιχουδιές είναι απαραίτητο να έχετε κάνει μία λίστα με τα σημαντικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας: γάλα, γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, λαχανικά, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρυγανιές, παξιμάδια, κράκερ, μέλι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ελιές, όσπρια, πατάτες, κοτόπουλο, αυγά, τόνος σε λάδι ή νερό. Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά τρόφιμα που αν έχετε πάντα στο σπίτι σας θα σας βοηθήσουν στο να αποφύγετε την επιλογή του  delivery ή να τσιμπολογήσετε κάποιο λιπαρό ή πολύ γλυκό σνακ.

Νερό
Είναι σύνηθες, στο τραπέζι με το φαγητό να μην υπάρχει νερό. Αν πίνουμε αρκετό νερό, δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να κάψει θερμίδες και να αποφύγει την αφυδάτωση. Ένα ποτήρι νερό λίγο πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, βοηθά να χορτάσετε νωρίτερα. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει στο να αποφύγετε τα περιττά σε θερμίδες αναψυκτικά.

Φρούτα και λαχανικά

Η διατροφή μας συνήθως περιορίζεται για τα γεύματα μας σε κρέας, όσπρια, ζυμαρικά και άλλα. Τα φρούτα και τα λαχανικά ωστόσο πρέπει να έχουν καθημερινά θέση στη διατροφή μας. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα στα οποία είναι πλούσια τα παραπάνω. Για το λόγο αυτό μην παραλείπετε τις σαλάτες από τα γεύματα σας και τα φρούτα όταν θέλετε να ξεγελάσετε την πείνα σας.

Συναισθηματική υπερφαγία

Είναι ένα συχνό πρόβλημα το οποίο θεωρείτε και πάθηση. Όταν καταναλώνουμε τροφές για να νιώσουμε καλύτερα, τότε ξέρουμε πως υπάρχει πρόβλημα. Αν τρώτε περισσότερο μετά από ερωτική απογοήτευση ή όταν έχετε στρες είναι από τα χειρότερα, που μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας. Ο λόγος είναι απλός. Τρώτε χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Για να απαλλαχτείτε από αυτή τη βλαβερή συνήθεια, προσπαθήστε να εκτονώσετε αλλιώς τη βεβαρυμένη σας ψυχολογία ή το στρες. Γυμναστείτε, δείτε μια ταινία ή βγείτε με έναν φίλο ή μια φίλη.

Αλκοόλ με άδειο στομάχι

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπη συμβουλή για να αποφύγετε τη μέθη, όμως είναι σημαντικό να μην το κάνετε και λόγω θερμίδων. Συγκεκριμένα, καταναλώνοντας μπύρα ή αλκοόλ με άδειο στομάχι, οι θερμίδες τους πάνε κατευθείαν στο αίμα και θα γίνουν απευθείας λίπος. Επίσης, θα σας κάνουν να φάτε υπερβολικά αργότερα, αυξάνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης κάνοντας σας να πεινάτε χωρίς να το έχετε πραγματικά ανάγκη.

Η αγάπη για τα σνακ
Όλοι αγαπάμε τα σνακ και τα γρήγορα φαγητά. Μπορεί να είναι υπερβολικά ανθυγιεινά και γεμάτα θερμίδες όμως είναι γευστικά μοναδικά. Τρώγοντας σνακ το σώμα γεμίζει με περιττό λίπος. Εκτός των άλλων τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που επιβαρύνει την αρτηριακή σας πίεση. Λέμε ναι στα μικρά γεύματα αλλά όχι στο υπερβολικό snacking. Αυτή η συνήθεια να μασουλάμε συνεχώς κάτι το οποίο συνήθως είναι ανθυγιεινό δεν βοηθάει στο να κρατήσετε τα κιλά σας σταθερά. Εάν είναι δύσκολο να κόψετε αυτή τη συνήθεια φροντίστε να έχετε μαζί σας καλές τροφές, όπως τραγανά φρούτα και λαχανικά που θα καλύψουν το κενό των κακών σνακ.

Φαγητό αργά το βράδυ
Το φαγητό λίγο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι δεν είναι και η καλύτερη συνήθεια που μπορεί να έχετε, αν θέλετε να είστε προσεκτικοί με τη διατροφή σας. Το συγκεκριμένο ατόπημα είναι αρκετά σύνηθες, καθώς εργαζόμενοι μετά τη δουλειά τρώνε και κοιμούνται. Για να το αποφύγετε, προτιμήστε να φάτε ένα μπολ δημητριακά ή φρούτα πριν πέσετε για ύπνο. Ένα κόλπο είναι μετά το βραδινό φαγητό να πλύνετε τα δόντια σας και να θεωρήσετε πως η κουζίνα έκλεισε! Εάν έχετε λιγούρα και δεν μπορείτε να την αποφύγετε προτιμήστε λίγο τυρί ή κάποιο φρούτο.




Προκειμένου να μην υποκύπτετε στις γευστικές θερμιδογόνες λιχουδιές είναι απαραίτητο να έχετε κάνει μία λίστα με τα σημαντικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας: γάλα, γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, λαχανικά, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρυγανιές, παξιμάδια, κράκερ, μέλι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ελιές, όσπρια, πατάτες, κοτόπουλο, αυγά, τόνος σε λάδι ή νερό. Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά τρόφιμα που αν έχετε πάντα στο σπίτι σας θα σας βοηθήσουν στο να αποφύγετε την επιλογή του  delivery ή να τσιμπολογήσετε κάποιο λιπαρό ή πολύ γλυκό σνακ.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων