Μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών


Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα AIDS, o Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS» πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Ο Γιώργος Νικολόπουλος, από το γραφείο HIV λοίμωξης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρθηκε στα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου που έδωσε το Κέντρο στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες. Στα σημαντικότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνεται η πτώση του αριθμού νέων λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), η σταθερή διαχρονικά αύξηση των λοιμώξεων στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες (ΑΣΑ), η αύξηση των διαγνώσεων σε ανεπτυγμένο βαθμό της λοίμωξης (στάδιο AIDS) και στην αύξηση του ποσοστού ακαθόριστων τρόπων μετάδοσης.

Ο Γιάννος Λιβανός, διευθυντής της «Θετικής Φωνής», έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς αναφορικά με τις εξελίξεις. Στα θετικά τόνισε, μεταξύ άλλων, τη διαφαινόμενη πτωτική πορεία των λοιμώξεων στους ΧΕΝ, την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39α και την κατάργηση του παραβόλου των 46 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος απαραίτητο για την εξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις έδωσε έμφαση στις επαναλαμβανόμενες και παρατεταμένες ελλείψεις αντιρετροϊκής αγωγής στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και στην έλλειψη αντιδραστηρίων για την εξέταση ιικού φορτίου, στην έλλειψη Στρατηγικού Σχεδίου αντιμετώπισης του HIV/AIDS από την Πολιτεία.

Ο Κωστής Χατζημωράκης, διευθυντής του Κέντρου Ζωής, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που αναπτύσσουν οι τρεις ΜΚΟ ξεχωριστά. Επισήμανε όμως την κοινή πλεύση σε τέσσερα προγράμματα και το όφελος που έχει προκύψει από αυτή τη συνεργασία. Πρόκειται για το πρόγραμμα εξέτασης «Δημόσια Υγεία: Πρόληψη – Εξέταση – Υποστήριξη» το οποίο υλοποιούν από τον Οκτώβριου του 2014 οι τρεις οργανώσεις σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», το πρόγραμμα διεκδίκησης «Ο HIV ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ: ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα εξέτασης για HIV και ιογενείς ηπατίτιδες (B, C) η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και την κοινή πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την καταγραφή μέσω ενός ερευνητικού εργαλείου των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.

​Η Μαριανέλλα Κλώκα, του τμήματος διεκδίκησης δικαιωμάτων της «Praksis», κλήθηκε εκ μέρους των τριών οργανώσεων να παραδώσει τιμητική διάκριση στο δημοσιογράφο Δημήτρη Καραγιώργο για τη δημόσια συγνώμη που εξέφρασε σχετικά με τα δημοσιεύματα που υπέγραψε και ο ίδιος την περίοδο του 2012, για τις συλλήψεις και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: ​"Αυτός που βρίσκει, είτε από τύψεις είτε από αληθινή αυτοκριτική, το θάρρος να ξεστομίσει τη συγνώμη και μάλιστα δημόσια, για τους παραπάνω λόγους αξίζει την ενθάρρυνσή μας. Και η τιμητική διάκριση αυτή έχει σαν σκοπό να ενθαρρύνει τον ίδιο και άλλες και άλλους δημοσιογράφους, αλλά και να τους κάνει να πιστέψουν ότι αξίζει τον κόπο να αρνούνται να υπογράψουν τερατώδη κείμενα, που ισοπεδώνουν αξιοπρέπειες, για όλα τα λεφτά ή για όλη τη δόξα αυτού του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνία των πολιτών δεν θα τους αφήσει μονάχους. Μέχρι να έχουμε και άλλες τέτοιες επανεκκινήσεις η ΕΣΗΕΑ και οι οργανώσεις μας έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε."


Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων