της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το βρετανικό Cancer Research μετά από την πολυετή έρευνα τους υπογραμμίζουν ότι η έρευνα τους θα βοηθήσει ακόμα και σε περιπτώσεις που η ασθένεια έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.
Η έρευνα που έχει αναφερθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης σήμερα, αφορά μια νέα θεώρηση, για το πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίζει μοναδικά σημάδια μέσα σε έναν όγκο, επιτρέποντας στο σώμα να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Θεωρείται ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των μελλοντικών θεραπειών ανοσοθεραπείας και να βελτιώσει τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα υπάρχοντα φάρμακα ανοσοθεραπείας.
H βρετανική ανακάλυψη αναμένεται να οδηγήσει σε επαναστατικές θεραπείες για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σπάνιες πρωτεΐνες, που δρουν ως στόχοι του ανοσοποιητικού συστήματος και εμφανίζονται στην επιφάνεια όλων των καρκινικών κυττάρων. Μόλις οι πρωτεΐνες αυτές, ή «αντιγόνα», απομονώνονται, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Τ-κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα και να καταστρέψουν τον καρκίνο.
Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και μέχρι στιγμής μόνο δύο από τα ειδικά αντιγόνα, συν τα Τ-κύτταρα που τα αναγνωρίζουν, έχουν ταυτοποιηθεί σε δύο ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Η εν λόγω εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να αλλάξει όσα μέχρι στιγμής θεωρούμε δεδομένα, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρουν τα δικά τους στοιχεία τα οποία μπορούν να εντοπισθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα ανεξάρτητα από τη μετάλλαξή που έχουν υποστεί.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία μπορούν να βλάψουν και τελικά να θεραπεύσουν τον καρκίνο, υπάρχουν ήδη στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά είναι σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε να είναι αποτελεσματικά.
Οι επιστήμονες, λοιπόν, σημείωσαν πως αν πολλαπλασιάσουν στο εργαστήριο τα αντιγόνα (τα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού) θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» τον καρκίνο.
Το ίδιο, λοιπόν, το γενετικό προφίλ του ασθενή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Επομένως οι επιστήμονες καταλήγουν, ότι εάν εξετάσουν το γενετικό υλικό ενός όγκου και καταφέρουν να εντοπίσουν τα ίδια εκείνα σημεία, θα μπορέσουν να παράγουν δισεκατομμύρια ειδικά ανοσοποιητικά κύτταρα ώστε να “πολεμήσουν” τους όγκους αυτούς. Ακόμη με τον τρόπο αυτό μπορούν να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός εμβολίου για την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος εναντίον της θανατηφόρας ασθένειας.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι πρώτες δοκιμές θα μπορούν να γίνουν σε ασθενείς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Aυτό το video από το Cancer Research UK εξηγεί τα νέα ευρήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην θεραπεία του καρκίνου. Οι Ερευνητές από το University College του Λονδίνου έχουν αναπτύξει μία μέθοσο για την εξεύρεση μοναδικών στοιχείων μέσα σε έναν όγκο, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύσει σε αυτά. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει να αναπτυχθούν ισχυρές εξατομικευμένες θεραπείες που το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας να επιτεθεί στους καρκινικούς όγκους.
Πηγή: Cancer Research UK
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου