Φυσικά εντομοαπωθητικά. Βότανα και αιθέρια έλαια για κουνούπια, σκνίπες και άλλα έντομα. Σπιτικές συνταγές. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φυσικά εντομοαπωθητικά. Βότανα και αιθέρια έλαια για κουνούπια, σκνίπες και άλλα έντομα. Σπιτικές συνταγές.

Η απώθησή των κουνουπιών και των σκνιπών από το περιβάλλον είναι εφικτή με απλούς τρόπους. natural #mosquitoes repellent

της Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Οι αριθμοί των κουνουπιών και των σκνιπών είναι ασύλληπτοι. Τα έντομα αυτά, έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται τόσο καλά στο περιβάλλον, ώστε όσο αντίξοες και αν είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, όσο πολλοί κι αν είναι οι εχθροί τους (σαύρες, κλπ), πάντα επιβιώνουν σε μεγάλους πληθυσμούς. 

Η εξολόθρευση τους είναι οικολογικά ανεπίτρεπτη αλλά και ακατόρθωτη. Αυτό που είναι εφικτό είναι η απώθησή τους από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε (σπίτι, δουλειά) αλλά και απώθηση τους από τον σκύλο μας και το περιβάλλον του. 

Μερικές συμβουλές για να μη γίνετε εύκολα ο στόχος των κουνουπιών είναι:

  • Φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα γιατί τα κουνούπια προσελκύονται από τα σκούρα και έντονα χρώματα.
  • Ξεφορτωθείτε λιμνάζοντα νερά που μπορεί να έχετε στο μπαλκόνι ή την αυλή σας μέσα σε παλιά λάστιχα, βαρέλια, γλάστρες γιατί τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους ακόμα και σε μικρές ποσότητες στάσιμου νερού.
  • Καθαρίστε τα φύλλα από τις υδρορροές και τις στέγες.
  • Ανακατέψτε το λίπασμα από τα φυτά συχνά.
  • Καθαρίστε τη θαμνώδη βλάστηση γιατί είναι πόλος έλξης για τα κουνούπια.
  • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά!
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Αποφύγετε τις επαλείψεις στο παιδικό δέρμα με χημικά εντομοαπωθητικά όπως και με αρώματα, λοσιόν ή άλλα καλλυντικά προϊόντα διότι τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες οσμές όπως και τα έντονα χρώματα και τον ιδρώτα. 

Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο:

Λεβάντα 

Oι εντομοαπωθητικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού δεν εξαντλούνται στον σκώρο. Χρησιμοποιήστε το άνθος του και τρίψτε με αυτό το σώμα σας ή βάλτε λίγο από το έλαιο στις αρθρώσεις, όπως κάνετε με το άρωμα. Και μετά πείτε αντίο στα κουνούπια! Η λεβάντα είναι ένα καταπληκτικό εντομοαπωθητικό που χαρίζει ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως αιθέριο έλαιο σε συσκευή καύσης ή να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε ένα έλαιο ή κρέμα βάσης, ακόμα και στην ενυδατική σας κρέμα. Μπορεί το αγνό αιθέριο έλαιο Λεβάντας να χρησιμοποιηθεί και σε τσιμπήματα απευθείας πάνω στο δέρμα. Μπορείτε επίσης να διατηρείτε το φυτό σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας.
Θα τη βρείτε και αυτή σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα ή μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες στην ειδική συσκευή διάχυσης.

Citronella (λεμονόχορτο)

Η Citronella, είναι το πιο συνηθισμένο φυσικό άρωμα απώθησης κουνουπιών. Έχει τόσο έντονη μυρωδιά για τα κουνούπια, με αποτέλεσμα να καλύπτει οποιαδήποτε άλλη (μυρωδιά) και έτσι δεν μας εντοπίζουν οι κώνωπες. Παρότι χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους (αρωματικά κεριά, δαδιά κήπου εμποτισμένα με citronella κ.τ.λ.) το ζωντανό φυτό είναι πιο αποτελεσματικό επειδή έχει πιο έντονη μυρωδιά. Είναι πολυετές «χορτάρι» και φτάνει σε ύψος από 1,50 εώς 2,5 μέτρα. Μπορεί να φυτευτεί απευθείας στο χώμα, σε σημεία που δεν πιάνει πάγος τον χειμώνα. Εάν φυτευτεί στον κήπο ή στην αυλή, καλό είναι να φυτευτεί στο «παρασκήνιο», πίσω από μικρά διακοσμητικά λουλούδια και θάμνους. Όταν αγοράζετε Citronella, αναζητήστε τις αληθινές ποικιλίες, Cybopogon Nardus ή Citronella winterianus. Άλλα φυτά μπορούν να πωλούνται ως «άρωμα citronella», αλλά αυτά δεν έχουν τις ιδιότητες απώθησης κουνουπιών της αληθινής Citronella. Η σιτρονέλα είναι ένα πανίσχυρο εντομοαπωθητικό. Συνδυάστε την με πορτοκαλί και κρατήστε μακριά τα κουνούπια. Μπορείτε είτε να πάρετε κεριά με άρωμα αυτών των δύο ή χρησιμοποιείστε τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στο εμπόριο.
Θα βρείτε διάφορα προϊόντα που βασίζονται σε αυτό το φυτό όπως εντομοαπωθητικά σπρέι ή γαλακτώματα, κεριά με αιθέριο έλαιο του φυτού κτλ. Πριν χρησιμοποιήσετε σιτρονέλλα, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για αυθεντικό αιθέριο έλαιο, που δεν αποτελεί κίνδυνο για το δέρμα σας.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο σιτρονέλλα σε συσκευή καύσης ή μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε ένα έλαιο ή κρέμα βάσης, ακόμα και στην ενυδατική σας κρέμα. Προσοχή: Τα περισσότερα αντικουνουπικά του εμπορίου περιέχουν σιτρονέλλα που δεν είναι αιθέριο έλαιο, αλλά άρωμα χημικό. Να το αποφύγετε

Βανίλια

Μια ακόμη μυρωδιά που δεν αντέχουν οι σκνίπες, τα κουνούπια -αλλά και άλλα έντομα - είναι της βανίλιας. Η καθαρή βανίλια. Ακολουθήστε την ίδια τακτική όπως και με τη λεβάντα και κυκλοφορείτε ανέμελα όλη μέρα.

Πλατύφυλλος βασιλικός

Βάλτε σε ένα μπολάκι φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα λίγο μόνα τους, αρχικά, για να "βγει" το άρωμά τους. Προσθέστε λίγο ξύδι και ανακατέψτε απαλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκεύασμα αυτό με δύο τρόπους: ή αφήστε το απλά δίπλα σας να λειτουργήσει απωθητικά από μόνο του, ή αλείψτε λίγο επάνω στα γυμνά άκρα σας. Μην τρομάζετε η μυρωδιά δεν είναι τόσο βαριά όσο τη φαντάζεστε. Και εννοείται, ότι αν ο βασιλικός δεν είναι πλατύφυλλος τη δουλειά του θα την κάνει και πάλι!  Ως αιθέριο έλαιο είναι εξαιρετικό εντομοαπωθητικό και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης μπορείτε να γεμίσετε την αυλή ή το μπαλκόνι σας με γλάστρες από βασιλικό για φυσική προστασία από τα κουνούπια και ευχάριστο άρωμα.

Αγήρατο (Ageratum houstorianum)

Αναδίδει οσμή που τα κουνούπια βρίσκουν ιδιαίτερα απωθηρική. Το αγήρατο εκκρίνει κουμαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στις εμπορικά απωθητικά κουνουπιών.
Φυτό πολυετές σε ήπια κλίματα. Τα φύλλα του είναι καρδιόσχημα, που αναπτύσσονται από την βάση του φυτού. Υψος φυτού 20-30 cm, πολλές ποικιλίες όμως φθάνουν και τα 70 cm.

Mέντα η πουλέγιος

H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών.  Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας, όπως: μέντα η χνουδωτή, μέντα η μελανωπή, μέντα η στρογγυλόφυλη (αγριόδυοσμος), μέντα η μικρόφυλλη, μέντα η ρεβερχόνεια, μέντα η πολιά, μέντα η πράσινη (δυόσμος) και μέντα η πουλέγιος.
Προσθέστε σε ένα μπουκαλάκι βαποριζατερ λίγο στοματικό διάλυμα με άρωμα μέντας και ψεκάστε κοντά στα φυτά και μέσα στο σπίτι σας, για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.

Σπιτικό εντομοαπωθητικό με αιθέρια έλαια

ΥΛΙΚΑ

    3/4 της κούπας βότανο αμαμηλίδα (witch hazel)
    2 κουταλάκια του γλυκού φυτική γλυκερίνη
    20 σταγόνες αιθέριο έλαιο citronella
    20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
    10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
    5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
    5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλλο

Άλλα αιθέρια έλαιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: γεράνι, λεβάντα, οποιοδήποτε έλαιο από την οικογένεια της μέντας, βανίλια, λεμονόχορτο, δέντρο τσαγιού, κέδρο.

ΟΔΗΓΙΕΣ: μόλις ανακατέψετε τα έλαια, βάλτε τα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ανακινήστε καλά και εφαρμόστε κάθε 2 ώρες. Είναι έτοιμο ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό που μυρίζει και όμορφα!

Λεμόνι και γαρύφαλλα: Κόβετε το λεμόνι στη μέση και καρφώνετε πάνω του γαρυφαλλάκια


Προσοχή

Όλα τα αιθέρια έλαια, εκτός της λεβάντας, δεν εφαρμόζονται κατευθείαν στο δέρμα. Καλό όμως είναι, να κάνετε πάντα μια δοκιμή (για τυχόν αλλεργία) σε κάποιο σημείο του σώματος, πχ. στο εσωτερικό του καρπού.
Σε περίπτωση εμφάνισης ύστερα από το τσίμπημα, πυρετού, νευρολογικής συμπτωματολογίας (σύγχυση, πονοκέφαλος, λήθαργος), εμετού, ναυτίας, μυαλγιών, ευαισθησίας στο φως ή διόγκωσης αδένων, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Διαβάστε λοιπόν


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων