Το έργο NEFELE για την Τέχνη και την Ψυχική Υγεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το έργο NEFELE για την Τέχνη και την Ψυχική Υγεία


Το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και κοινού προσέλκυσε η επίσημη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου NEFELE για την Τέχνη και την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιήθηκε  στο Κέντρο Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. αλλά και το Γραφείο του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη»  του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξαν πως στηρίζουν έμπρακτα το έργο NEFELE με την παρουσία τους. Συγκεκριμένα η κα Καραϊτίδη Χριστίνα χαιρέτισε τη προσπάθεια της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»  εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε., η οποία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συνχρηματοδοτεί το έργο μέσω του πρόγραμμα creative europe. Αντίστοιχα τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι ένας Ελληνικός οργανισμός σαν την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» ηγείται μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, εξέφρασε  ο εκπρόσωπος του Γραφείου Δημιουργικής Ευρώπης κος Σπανός Κωνσταντίνος
Ένας κεντρικός στόχος του έργου είναι η θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας, με το πρώτο να πραγματοποιείται στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού με βάση το Μουσείο Μπουζιάνη αλλά και με δράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σύμμαχο σε αυτό το εγχείρημα  η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» έχει τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού με τον Δήμαρχο κ. Σταυριανουδάκη Μιχαήλ να δηλώνει το «παρών» σε πολιτιστικές δράσεις με διεθνή χαρακτήρα (όπως η διεθνής έκθεση γελοιογραφίας που πραγματοποιείται στον Δήμο) αλλά και την ευαισθητοποίηση που δείχνει ο Δήμος σε ζητήματα ψυχικής υγείας.
Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο επιστημονικά υπεύθυνος του οργανισμού και Ψυχολόγος κος Αλέξανδρος Οικονόμου δηλώνοντας πως στόχος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» είναι η ενσωμάτωση ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα. Ο ίδιος δήλωσε τα εξής « Μέσω δράσεων όπως αυτή αναδεικνύουμε τα τελευταία χρόνια την σύνδεση Ψυχικής Υγείας με την Τέχνη με μια οργάνωση, κάτι που έλειπε από την χώρα μας … το κάνουμε με σαφήνεια και ολοκλήρωση για να οδηγήσει το άτομο στην ολοκλήρωση…»

Το έργο:
Οι κύριοι στόχοι και η σφαιρική παρουσίαση του έργου παρουσιάστηκαν από τον Project Manager του NEFELE Νίκο Ανδρεόπουλο.
Όπως τονίστηκε το έργο NEFELE έχει τρία πρόσωπα: Το ένα είναι στραμμένο προς το χώρο της ψυχικής υγείας, το δεύτερο είναι στραμμένο προς τους καλλιτέχνες και το τρίτο και τελευταίο κοιτάει κατάματα την κοινωνία – δηλώνοντας ότι το στίγμα που συχνά βαραίνει τους ψυχικά πάσχοντες είναι μια κοινωνική συνθήκη απαράδεκτη.
Όμως η φυσιογνωμία του φεστιβάλ φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στο καλλιτεχνικό του περιεχόμενο. Η προσέγγιση αυτή συνδυάζεται με δύο άλλα στοιχεία που διαφοροποιούν καθοριστικά την πρωτοβουλία NEFELE από υφιστάμενες δράσεις.
Το ένα από αυτά είναι η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου, όχι μόνο λόγω του πολυεθνικού εταιρικού σχήματος με φορείς από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Λιθουανία αλλά κυρίως από την άμεση συμμετοχή ευρωπαίων συντελεστών  στις καλλιτεχνικές δράσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση η διοργάνωση Ευρωπαικού διαγωνισμού Φωτογραφίας για την Ψυχική Υγεία
Το δεύτερο είναι η θεσμική προσέγγιση της δράσης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Έτσι μετά το φεστιβάλ τον Οκτώβρη του 2016, τον Ιανουάριο του 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ιδρυτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία.

Το Φεστιβάλ:
Οι εικαστικές δράσεις του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν από την καλλιτεχνική Διευθύντρια κα Μαριτίνα Κονταράτου. Όπως επισήμανε η ίδια, η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» εδώ και 9 έτη διοργανώνει φεστιβάλ και διερευνά τη σύνδεση της Τέχνης με τη Ψυχική Υγείας. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ art4more φωτίζει τη σύνδεση αυτή υπό το πρίσμα μιας ξεχωριστής θεματικής. Το επικείμενο Φεστιβάλ NEFELE  όπως και το Φεστιβάλ Art4more έχουν ως προτεραιότητα την ανάδειξη της Art Brut, της τέχνης των ψυχικά πασχόντων, καθώς και την εστίαση σε έργα επαγγελματιών καλλιτεχνών που ανοίγουν ένα διάλογο για το θέμα της ψυχικής υγείας. Για αυτό και το φεστιβάλ NEFELE θα κινείται στο χώρο των εικαστικών, της performance, του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και των νέων μέσων, με επίκεντρο τον επισκέπτη και προτεραιότητα την ενεργή και δυναμική εμπλοκή του κοινού. Ο επισκέπτης θα έχει κεντρικό ρόλο και τα εκθέματα θα έχουν διαδραστικό χαρακτήρα με στόχο να ευαισθητοποιήσουν.

Το δίκτυο:
Τονίζοντας την συνεργατική πτυχή  αλλά και την Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του κ Σπύρου Ζορμπά,  μέλους Δ.Σ. του Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Οικογενειών Ψυχικά Ασθενών (EUFAMI) ενώ εισήγηση έκανε εκ μέρους της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας,  κας Κυριακής Δουδουλάκη που είπε χαρακτηριστικά «.. περιμένουμε με ανυπομονησία και σχεδιάζουμε δρώμενα για το συγκεκριμένο φεστιβάλ..» δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι για τα μέλη των φορέων Ψυχικής Υγείας η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δρώμενα .
Στο πλαίσιο αυτό έγινε αντιληπτό ότι πράγματι «το έργο έχει στόχο ώστε η πρωτοβουλία να μην αποτελεί ένα πυροτέχνημα αλλά να βάλει τις βάσεις για μια θεσμικά κατοχυρωμένη,  μόνιμη και βιώσιμη  προοπτική. Η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου εξασφαλίζει ακριβώς αυτή την προοπτική και θα είναι μια μεγάλη ελληνική επιτυχία αν στο τέλος της ημέρας επιλεγεί η χώρα μας τόσο ως έδρα του Ευρωπαϊκού Δικτύου όσο και σαν τόπος μόνιμης διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία. Αλλά αυτό θα κριθεί από την υποστήριξη που θα βρει η ελληνική πρωτοβουλία από όλους με πρώτα τα Μέσα Ενημέρωσης.» 
Κλείνοντας την Συνέντευξη και μετά τις ευχαριστήριες δηλώσεις προς τους παρευρισκομένους, από την Πρόεδρο της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» κας Μαρίας Κερασόγλου, δόθηκε το επόμενο ραντεβού που θα γίνει λίγες μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ NEFELE, στην «έδρα» του στο Μουσείο Μπουζιάνη , όπου θα παρουσιαστεί επίσημα ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τους ίδιους του συντελεστές.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων