728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

19/11/16

Αποφασισμένες να αγοράσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς οι τράπεζες


Αποφασισμένες να "φορτωθούν" ακίνητα από πλειστηριασμούς προκειμένου να δώσουν το σήμα ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αυτούς, είναι οι τράπεζες.
Υπό την πίεση του SSM και την κατάσταση που επικρατεί με το "μπλόκο" συλλογικοτήτων στις διαδικασίες πλειστηριασμών, τους προπηλακισμούς συμβολαιογράφων και την απόφαση για αποχή τους από τους πλειστηριασμούς, εντείνονται οι πιέσεις για την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν συναποφασίσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μην καταστούν άγονοι οι πλειστηριασμοί, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα εκπλειστηριάσουν.

Η συγκεκριμένη συναπόφαση των τραπεζών, παρά το κόστος της, πρόκειται να υλοποιηθεί ως ένδειξη ότι πλέον δεν μπορεί να αναστέλλονται πλειστηριασμοί μεγάλων ιδιοκτησιών με κάθε είδους προσχήματα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες απέφευγαν και οι ίδιες τη διενέργεια πλειστηριασμών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με στοκ ακινήτων προς πώληση. Και αυτό διότι θα επιβαρύνονταν με υψηλότατο κόστος τόσο για τη συντήρηση, τη φύλαξη και την πληρωμή φόρων μέχρι τον πλειστηριασμό των ακινήτων, όσο και επειδή με τους πλειστηριασμούς θα πιέζονταν δραματικά οι ήδη χαμηλές τιμές των ακινήτων. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το κόστος μόνο για τη διακράτηση των ακινήτων μέχρι τον πλειστηριασμό τους είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς κινείται στο 4% - 4,5% του book value των ακινήτων των τραπεζών.
Το γεγονός ότι πλέον ο παράγοντας του κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθούν "μπαίνει στην άκρη" και οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να αγοράσουν οι ίδιες, ελλείψει άλλων αγοραστών, τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό, είναι ενδεικτικό της τεράστιας πίεσης που δέχονται από τον SSM να προχωρήσουν σε κινήσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο SSM έχει επισημάνει στις τράπεζες το τελευταίο διάστημα πως είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί ώστε να περάσει το μήνυμα της αποφασιστικότητάς τους να κάνουν ουσιαστικές κινήσεις για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Μάλιστα, η απουσία πλειστηριασμών, μαζί με την αδυναμία αποπομπής των διοικήσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (όπως αποκάλυψε το Capital.gr, οι "Θεσμοί" δεν περιορίζονται στις μη συνεργάσιμες διοικήσεις, αλλά ζητούν αλλαγή διοικήσεων εφόσον δεν συμβάλουν οικονομικά στη διάσωση των επιχειρήσεων) και την απροθυμία υπογραφής αναδιαρθρώσεων (ελλείψει πλήρους νομοθετικής κάλυψης), ανάγονται στα βασικά σημεία που συνιστούν τροχοπέδη για την επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων.
Εν τω μεταξύ, ύστερα από τις σκηνές χάους και έντασης κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία της χώρας από συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση πιέζεται να προωθήσει άμεσα τη λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα έπρεπε να είχε ήδη εκδοθεί από τον Ιούνιο.

Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τέθηκε ξανά στο τραπέζι από τους "Θεσμούς" στον πρώτο γύρο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση. Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία κάθε επισπεύδων θα κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.
Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Αποφασισμένες να αγοράσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς οι τράπεζες Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.