Χρωμάτιζαν το σπορέλαιο και το πούλαγαν για Eλαιόλαδο. Ποιες εταιρείες εντόπισε ο ΕΦΕΤ; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χρωμάτιζαν το σπορέλαιο και το πούλαγαν για Eλαιόλαδο. Ποιες εταιρείες εντόπισε ο ΕΦΕΤ;

Δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ή μη ασφαλών ελαιολάδων εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
η λίστα ανανεώνεται

Δίκτυα μη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ή μη ασφαλών ελαιολάδων εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α') που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τα ίδια λάδια είχαν εντοπιστεί και το 2016 να νοθεύονται και να χρωματίζονται και όπως τελικά αποδεικνύεται όλα αυτά τα χρόνια συνέχισαν την νοθεία. 


Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες:

«ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»
«ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»
«ΚΡΗΤΗΣ»
«ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ»
«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν.





Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.
Παράλληλα, επισημαίνει στους καταναλωτές να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης.
Επίσης, συνιστά στους καταναλωτές 
- να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και 
- στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Πηγή: ΕΦΕΤ


Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

2

2 σχόλια

Escozul είπε...

Καλημέρα σας,
Εδώ είναι οι ανακλήσεις του ΕΦΕΤ:
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/news_per_category?par_newCatId=24

Που είναι τα συγκεκριμένα ελαιόλαδα; Υπάρχει μια ανάκληση αλλά είναι μόνο για ένα πριν από μερικές ημέρες και δεν είναι κανένα από αυτά που αναφέρει το άρθρο. Υπάρχει κάπου ανακοίνωση για την ανάκληση των ελαιολάδων αυτών που αναφέρει το άρθρο;

Escozul είπε...

τον βρήκα τελικά τον σύνδεσμο του ΕΦΕΤ: http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1627

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων