Οργή λογοθεραπευτών κατά ΕΟΠΥΥ - "Πάρτε πίσω το κείμενο της διαβούλευσης" | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οργή λογοθεραπευτών κατά ΕΟΠΥΥ - "Πάρτε πίσω το κείμενο της διαβούλευσης"

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας έχει προκαλέσει η επικείμενη υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, την οποία ανακοίνωσε ο Οργανισμός, με μόλις πέντε ημέρες διαβούλευσηεν μέσω της εορταστικής περιόδου!
Σε σχετική ανακοίνωση, οι λογοθεραπευτές κάνουν λόγο για απαξίωση της προσφοράς και του έργου τους και ζητούν την απόσυρση του κειμένου της διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
"Παραμονές Χριστουγέννων και χωρίς καμία προειδοποίηση μας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη ότι επίκειται η υπογραφή συμβάσεων με τους λογοθεραπευτές από 1/1/2017 το οποίο θα αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη δαπανών για την ειδική αγωγή. 
Η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, παιδιών με αυτισμό, βαρηκοΐα-κώφωση, σπαστική τετραπληγία, νοητική υστέρηση, κλπ κορυφώθηκε με την απρόσμενη ανακοίνωση ότι η δαπάνη για συνεδρίες λογοθεραπείας θα αποδίδεται σύμφωνα με το ισχύων καθεστώς μόνο μέχρι 31/12/2016. Από το 1982 παρέχουμε στην Ελλάδα υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίες στα περιστατικά μας, μέσα από ένα περιβάλλον διασφάλισης, φροντίδας, ενημέρωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, των παγκόσμιων επιστημονικών συλλόγων ( IALP, CPLOL κ.λ.π.) των οποίων είμαστε μέλη. 
Μέχρι τώρα, οι γονείς είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν τον εξειδικευμένο λογοθεραπευτή, στον οποίο μπορούσαν και να εμπιστευτούν το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού τους. Δυστυχώς αυτή η επιλογή χάνεται και οδηγεί την παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών σε αβέβαιο καθεστώς ως προς την ποιότητα. Μέσα από μια προσχηματική διαδικασία "διαβούλευσης" πέντε ημερών (από 23/12/16 μέχρι 27/12/16) εν μέσω αργιών, μας ζητάνε να συρθούμε σε μια συμφωνία η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της προσφερόμενης υπηρεσίας. 
Πώς να συναινέσουμε σε μια τέτοια αλλαγή όταν γνωρίζουμε πως ο κινητήριος μοχλός της είναι η ΜΕΙΩΣΗ των ΔΑΠΑΝΩΝ η οποία, όσο και αν το αρνούνται, γνωρίζουν πως σημαίνει και ταυτόχρονη ΜΕΙΩΣΗ της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα (άτομα με αναπηρία, παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες κ.α). Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ εμπαίζει τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής και τους ασφαλισμένους τους με το πρόσχημα μιας δημόσιας διαβούλευσης η οποία κάθε άλλο παρά δημόσια είναι. Δημόσια διαβούλευση σημαίνει πως όλες οι απόψεις δημοσιοποιούνται και είναι διαθέσιμες σε ένα δημόσιο βήμα προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους. 
Με την αποστολή των προτάσεων σε ένα "κλειστό" και ελεγχόμενο λογαριασμό email οι προτάσεις που κατατίθενται είναι γνωστές και ελεγχόμενες μόνο από όσους έχουν πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης της όποιας τάσης δημοσίως. Θα έχουν μόνο αυτοί το προνόμιο να γνωρίζουν τι προτείνουν οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό ΔΕΝ είναι δημόσια διαβούλευση. Είναι εντελώς προσχηματικό. 
Πού είναι το κράτος πρόνοιας που φροντίζει για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες; Επιπλέον, η σύναψη της προτεινόμενης (και στην ουσία επιβαλλόμενης) σύμβασης θα οδηγήσει στην ανεργία τους επιστήμονες του κλάδου μας, σε αδυναμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών μας εισφορών και των υποχρεώσεων μας στην εφορία. 
Επίσης θα οδηγήσουν: 
-Στην πλήρη κατάρρευση του θεραπευτικού έργου Στην έκπτωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών 
-Στην παύση/πάγωμα των υπηρεσιών λόγω του αιφνίδιου της πρότασης χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο 
-Στην ώθηση των ασφαλισμένων προς τα πλαίσια αβέβαιης ποιότητας παροχής υπηρεσιών που χρόνια λυμαίνονται το χώρο 
Προτείνουμε την άμεση απόσυρση του κειμένου της διαβούλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η άρνηση της σύναψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ από τους ειδικούς του κλάδου μας είναι μονόδρομος. 
Με εκτίμηση, Για το ΔΣ Ο Πρόεδρος Βασίλης Μύρκος, Για την επιτροπή Συνδικαλιστικών Σταματία Γκούντα"
ekriti.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων