Το ψέμα του Υπουργείου Υγείας για τους μισθούς και τα ωράρια απλώνεται και ξεπερνά τα εκατό εκτάρια .. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το ψέμα του Υπουργείου Υγείας για τους μισθούς και τα ωράρια απλώνεται και ξεπερνά τα εκατό εκτάρια ..

Πάνος Παπανικολάου

Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα οι Υπουργοί Υγείας και τα κυβερνητικο-ιατρο"συνδικαλιστικά" παπαγαλάκια τους ΚΑΙ για το νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο (που ψηφίστηκε στην Βουλή με τον πρόσφατο μνημονιακό πολυνόμο) ΚΑΙ για τις αλλαγές που προωθούν στην "οργάνωση του χρόνου εργασίας" (που αναφέρονται στην σχετική πρόσφατη κυβερνητική πρόταση νόμου την οποία θέλουν να νομοθετήσουν ως το φθινόπωρο). Προσέξτε :

- Όταν δημοσιοποιήθηκε και εισήχθη στην Βουλή προς ψήφιση το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο είχαμε επισημάνει (http://arsigr.blogspot.gr/2017/05/136-140-1.html) πως με την κατάργηση του (ως τώρα αφορολόγητου) επιδόματος βιβλιοθήκης και χωρίς καν να υπολογίσουμε την επικείμενη μείωση του γενικού αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα, θα έχουμε καθαρή απώλεια από την τσέπη κάθε γιατρού 800 - 1100 ευρώ ανά έτος (ανάλογα με την βαθμίδα). Τότε τα κυβερνητικά κλιμάκια και τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια έλεγαν αρχικά πως τάχαμου αυτό δεν ισχύει. Έσπευσαν όμως τελικά κάτω από την πίεση της ΟΕΝΓΕ (που είχε καλέσει τον κλάδο σε 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης) την τελευταία στιγμή πριν την τελική ψηφοφορία στην Βουλή να καταθέσουν "νομοτεχνική βελτίωση" που (σε σχέση με το αρχικό κείμενο του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου) έδινε κάτι παραπάνω στο νοσοκομειακό επίδομα : π.χ. στην βαθμίδα του Διευθυντή 340 ευρώ (μεικτά ανά μήνα) αντί τα 250 του αρχικού κειμένου (και αντίστοιχα για τις λοιπές βαθμίδες). Όμως αυτή η "νομοτεχνική βελτίωση" απλούστατα ΔΕΝ καλύπτει την απώλεια λόγω φορολογίας : π.χ. στην βαθμίδα του Διευθυντή η "νομοτεχνική βελτίωση" δίνει 1080 ευρώ μεικτά ανά έτος παραπάνω σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε κατατεθεί στην Βουλή, δηλαδή 700 καθαρά, που ΔΕΝ καλύπτουν την απώλεια 1000 ευρώ καθαρά ανά έτος. Η κυβερνητική πλευρά τότε είχε ανταπαντήσει πως η διαφορά αυτή θα υπερκαλυφθεί με την προβλεπόμενη 6% αύξηση στο ωρομίσθιο της εφημερίας.

- Έρχεται όμως τώρα, λίγο μετά την ψήφιση στην Βουλή του νέου μισθολογίου, η νέα κυβερνητική «πρόταση νόμου» για τον χρόνο εργασίας. Λοιπόν, εκτός από όλα τα υπόλοιπα, δείτε τι γίνεται από καθαρά μισθολογική άποψη όσον αφορά τις εφημεριακές αποδοχές. Ως σήμερα ο Ειδικευόμενος γιατρός πραγματοποιεί τακτικές εφημερίες 7 ανά μήνα (κατά τεκμήριο 5 καθημερινές + 2 ΣΚ) και γι αυτές αμείβεται με 480 ευρώ καθαρά ανά μήνα. Αν κάνει παραπάνω από 7, αυτές οι παραπάνω αμείβονται εξτρά ως «πρόσθετες» εφημερίες. Αντίστοιχα ισχύουν και για τις άλλες βαθμίδες. Τώρα το νέο μισθολόγιο προβλέπει ωρομίσθιο για τον Ειδικευόμενο 4,48 ευρώ μεικτά δηλαδή 2,8 ευρώ καθαρά (οι κρατήσεις στις εφημερίες είναι περίπου 37%). Από την κυβερνητική πρόταση νόμου περί «χρόνου εργασίας» όπως είναι διατυπωμένη, οι εφημερίες θα πληρώνονται ως γενικά αθροίσματα ωρών ΚΑΙ ΟΧΙ (όπως μέχρι τώρα) ως καθημερινές – νύχτες – αργίες κλπ. Με τα προβλεπόμενα στην πρόταση νόμου, ο κάθε γιατρός αν δεν υπογράψει opt out θα γράφει 13 ώρες εφημερία την εβδομάδα (48 μείον τις 35 του τακτικού πρωινού ωραρίου) δηλαδή το πολύ 58,5 τον μήνα (λέμε «το πολύ» υπολογίζοντας πως κάθε μήνας έχει τεσσεράμιση εβδομάδες) δηλαδή θα αμείβεται όσον αφορά τις εφημεριακές του αποδοχές το πολύ με 58,5 επί 2,8 = 164 ευρώ τον μήνα. Αν υπογράψει δήλωση opt out αποδεχόμενος (υποτίθεται εθελοντικά και με δική του ευθύνη) να εργάζεται 60 ώρες την εβδομάδα, τότε θα γράφει 25 ώρες εφημερία την εβδομάδα δηλαδή το πολύ 112,5 τον μήνα και συνεπώς θα αμείβεται όσον αφορά τις εφημεριακές του αποδοχές το πολύ με 112,5 επί 2,8 = 315 ευρώ καθαρά ανά μήνα. Διευκρινίζεται εδώ πως όταν λέμε «θα γράφει» εννοούμε πως οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου (το οποίο έχει αποδείξει πως ουδόλως ενδιαφέρεται για την ουσία – τον παράνομο εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση – αλλά μόνο για την τυπολατρεία να μην εγκρίνει δεδουλευμένα εκ των υστέρων όταν είναι να πληρωθούν) φυσικά ΔΕΝ θα εγκρίνουν οτιδήποτε είναι γραμμένο ως δεδουλευμένο πέραν αυτών. Συνοπτικά λοιπόν : ως τώρα ο Ειδικευόμενος με το ισχύον νομικό καθεστώς εργάζεται συνολικά (π.χ. τον Ιούνιο του 2017 που έχει 22 καθημερινές και 8 ΣΚ – αργίες) 238 ώρες τον μήνα (22 επί 7 = 154 ώρες τακτικό πρωινό ωράριο, 5 εφημερίες καθημερινές 5 επί 17 = 85 ώρες και 2 εφημερίες ΣΚ – αργίες 2 επί 24 = 48, σύνολο 287 ώρες μείον τα 7 ρεπό 7 επί 7 = 49 τελικό σύνολο 238 ώρες). Για αυτές θα αμειφθεί με τις τακτικές του αποδοχές, συν 480 ευρώ καθαρά εφημεριακές αποδοχές. Αν περάσει η κυβερνητική πρόταση νόμου για το ωράριο, ο Ειδικευόμενος εφ όσον υπογράψει δήλωση opt out θα εργαστεί 60 ώρες εβδομαδιαίως επί 4,5 εβδομάδες = 270 ώρες τον μήνα.

Με βάση το νέο μισθολόγιο (που έχει ήδη ψηφιστεί από την Βουλή) θα αμειφθεί με τις τακτικές του αποδοχές (μειωμένες σε σχέση με σήμερα μετά την τελική φορολογική εκκαθάριση) συν το πολύ 315 ευρώ καθαρά εφημεριακές αποδοχές. Δηλαδή ως τώρα ο Ειδικευόμενος εργαζόταν (με το ως τώρα ισχύον νομικό καθεστώς) συνολικά 238 ώρες τον μήνα (π.χ. σε έναν μήνα με 22 καθημερινές και 8 ΣΚ – αργίες) και αμειβόταν με τις τακτικές του αποδοχές + 480 καθαρά εφημεριακές αποδοχές. Αν περάσει η κυβερνητική πρόταση νόμου για το ωράριο, και με το νέο ήδη ισχύον ιατρικό μισθολόγιο, ο Ειδικευόμενος εφ’ όσον υπογράψει δήλωση opt out θα εργάζεται 270 ώρες τον μήνα και θα αμείβεται με τις τακτικές του αποδοχές (κατά τι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές μετά την τελική φορολογική εκκαθάριση) + 315 ευρώ καθαρά εφημεριακές αποδοχές. Τα αντίστοιχα θα γίνονται σε όλες τις άλλες βαθμίδες, και σε όλη την χώρα (αφού αυτονόητα καταργούνται και οι διατάξεις του ν. 3868 περί ζωνών εφημέρευσης).

Εκτός λοιπόν από αυτή κάθε αυτή την αντιδραστικότατη ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση του χρόνου εργασίας των γιατρών (καθώς με την κυβερνητική πρόταση νόμου περί «οργάνωσης χρόνου εργασίας» σε κάποια τμήματα οι γιατροί θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε κυκλικό ωράριο και σε ΟΛΑ θα μειωθούν δραστικά οι μέρες του μήνα κατά τις οποίες κάθε γιατρός δεν θα έχει εφημεριακή υποχρέωση, εισάγεται το απαράδεκτο ατομικό opt out, οι εφημερίες ετοιμότητας δεν λογίζονται ως χρόνος εργασίας κλπ, κλπ) όσον αφορά το καθαρά μισθολογικό μέρος οι διατάξεις αυτής της πρότασης νόμου σε συνδυασμό με το νέο ιατρικό μισθολόγιο που έχει ήδη ψηφιστεί στην Βουλή, οδηγούν όπως είναι διατυπωμένες σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Συμπερασματικά, τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας όπως αυτά γράφονται στα επίσημα δελτίου τύπου του Υπουργείου Υγείας είναι θρασύτατα. Τα δε γνωστά κυβερνητικοϊατρο – «συνδικαλιστικά» παπαγαλάκια της ηγεσίας του «Μετώπου» και του ygeianet που συνηγορούν στα θρασύτατα αυτά ψέματα έχουν ξεπεράσει κάθε (δικό τους …) προηγούμενο ρεκόρ γελοιότητας.

(*) Ο Πάνος Παπανικολάου είναι ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή.

http://arsigr.blogspot.gr/2017/06/blog-post_22.html

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων