Τα γενόσημα πληρώνουν ξανά το... "μάρμαρο" των περικοπών στα φάρμακα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα γενόσημα πληρώνουν ξανά το... "μάρμαρο" των περικοπών στα φάρμακα

Στα γενόσημα σκευάσματα, αλλά και σε όσα δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα (off patent), πέφτει για ακόμη μια φορά ο "κλήρος” των περικοπών στις τιμές των φαρμάκων, στην κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Στελέχη από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη διαδικασία ανατιμολόγησης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την έκδοση νέου δελτίου τιμών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το θέμα βρέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, καθώς η εντολή για περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, χωρίς υπερβάσεις, παραμένει. Ήδη, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, η "τρύπα" στο κονδύλι του Οργανισμού μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ για τα σκευάσματα που χορηγούνται μέσω των φαρμακείων (εξωνοσοκοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη), ενώ επιπλέον 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται πως θα είναι η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν ανέφικτο το φετινό στόχο αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40%, δεδομένου πως τα μέτρα του υπουργείου Υγείας εξαντλούνται στο σκέλος της τιμολόγησης.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr κύκλοι της αγοράς φαρμάκου, εφόσον δεν υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας μέτρα για τη συγκράτηση του όγκου των συνταγών και δεν υπάρχει έλεγχος στη συνταγογράφηση, οι δαπάνες του φαρμάκου δεν θα πιάνουν το στόχο. Παράλληλα, συμπληρώνουν, λόγω των συνεχών περικοπών στις τιμές των φαρμάκων που παράγοντες στα ελληνικά εργοστάσια, το τοπίο στο επιχειρηματικό κομμάτι παραμένει θολό, με τις νέες επενδύσεις να γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας, τα ελληνικά φάρμακα έχουν χάσει σε επτά χρόνια το 67% της τιμής τους, ενώ οι περικοπές δείχνουν να μην τελειώνουν. Μόνο κατά την ανατιμολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου, το "μαχαίρι”- όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς- στην αξία των γενοσήμων άγγιξε κατά μέσο όρο το 16%, στα off patent το 15%.

Την επόμενη χρονιά η αγορά του φαρμάκου θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις, αφού στο πλαίσιο του μνημονίου θα πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο "κλειστό” πλαφόν του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες, κατά 15% επιπλέον σε σύγκριση με φέτος.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων