Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κύριος Πασχάλης Αποστολίδης, κάνοντας έναν απολογισμό για το έτος που πέρασε, τόνισε ότι ήταν μια χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο φαρμακευτικός κλάδος, αλλά και οι Έλληνες ασθενείς έχουν γίνει θεατές τηςθεσμοθέτησης μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό δεδομένου ότι οι μεν απειλούνται από πολιτικές φοροεξόντωσης, στους δε τίθενται προσκόμματα στην πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες.
Αναδεικνύοντας την απόγνωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την έλλειψη αντοχών εξαιτίας της πρωτοφανούς επιβάρυνσής τους, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η συνεισφορά μας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών κι εκπτώσεων αυτών, καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά. Την περασμένη χρονιά αναλώσαμε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Δυστυχώς, και το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, με καθυστέρηση από 2 έως και 4 χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ που σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, θεσπίζει σαν βάση έκπτωσης το 39% χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων! Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους».
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Αποστολίδης, επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου, ως η δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας, και τις δυνατότητες συμβολής του που θα μπορούσε να έχει στο νέο παραγωγικό μοντέλο εξωστρέφειας και καινοτομίας που χρειάζεται η πατρίδα μας, αλλά και στην αναστροφή του φαινομένου brain drain με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, εφόσον υιοθετηθούν φιλοεπενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές.
Κλείνοντας, επανάλαβε για μια ακόμη φορά, ότι ο ΣΦΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα φέρουν νέα ισορροπία και θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα σέβεται απόλυτα τις ανάγκες των ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, σημείωσε «Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο. Μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της «σφιχτής» δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους «βαθμούς» ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους». Παράλληλα, ο κύριος Ξανθός αναγνώρισε πως η πολιτική που εφαρμόστηκε επί 7-8 χρόνια προκάλεσε στρεβλώσεις, προβλήματα, παρενέργειες και πως έχει εξαντλήσει τα όρια της χωρίς να παράγει τίποτα θετικό και έχοντας οδηγήσει, ειδικά τον τομέα του φαρμάκου, σε ένα πολύ οριακό σημείο και πολλαπλά αδιέξοδα. «Πρόθεση μας, λοιπόν, είναι να επιδιώξουμε τις εφικτές διορθωτικές κινήσεις που θα επιτρέψουν να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτό τον πολύ ευαίσθητο χώρο έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης, υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και κυρίως ότι αυτή την περίοδο δεν προωθούμε οριζόντια μέτρα αλλά προσπαθούμε να επιταχύνουμε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κύριος Ξανθός τόνισε «Για να αντιμετωπιστεί η ασυμμετρία, αυτό το δίπολο ανάμεσα στις αυξανόμενες υγειονομικές και φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού και στη στενότητα των πόρων, ζήτημα που αντιμετωπίζουν και χώρες πιο ισχυρές από εμάς διεθνώς, χρειάζεται να γίνουν κρίσιμες παρεμβάσεις. Καταρχήν στο πεδίο της αξιολόγησης - αυτό που νομοθετήσαμε πριν λίγο καιρό είναι πολύ σημαντικό βήμα και μέλημα μας είναι να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA) ώστε να μετατοπιστεί επιτέλους η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία ενός φαρμάκου- από κοινού με την αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης και σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα - την ενσωμάτωση των οποίων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιταχύνουμε αυτή την περίοδο - νομίζω ότι μπορούμε να προσδοκούμε σε ένα καλύτερο «μίγμα» πολιτικής πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες». Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως και από την πλευρά τόσο του ΕΟΦ όσο και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ καταβάλλεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο δυνατό. «Έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» . Έχουμε εγκαινιάσει μια διαδικασία θεσμικού διαλόγου με τη φαρμακοβιομηχανία και νομίζω ότι διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές. Η κρίση μας έχει κάνει ωριμότερους και κανείς δεν μπορεί να αναπολεί την προηγούμενη περίοδο της ασυδοσίας.»
O Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο, το δικαίωμα του κάθε ασθενή να επωφεληθεί από τις εξελίξεις της επιστήμης και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να κάνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες καθυστερούν απελπιστικά, παρά το γεγονός ότι είναι ο μόνος ενδεδειγμένος δρόμος για να περιοριστούν οι δαπάνες.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:
«Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδείξει ότι συνεργάζεται και στηρίζει κάθε προσπάθεια, για πραγματική εξυγίανση του συστήματος και εξοικονόμηση χρημάτων, μέσα από τις απαραίτητες διαθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το σύστημα. Σε καμία όμως περίπτωση, η εξοικονόμηση των χρημάτων ,δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της υγείας και της ζωής των ασθενών. Είναι σαφές ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας. Η ανθρωποκτόνα πολιτική που ακολουθείται, με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της υγείας, έχει καταντήσει τον Έλληνα, ασθενή δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη που δεν έχει πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.»
Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν και οι: ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κ. Σωτήρης Μπερσίμης, η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κα Κατερίνα Αντωνίου, η Γενική Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF), κα Έλενα Χουλιάρα, ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Δρ. Αντώνης Αυγερινός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιώργος Καλαμίτσης.
Το φλουρί της πίτας κέρδισε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π.), κα Βάσω Μαράκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου