Σε κατάσταση ακραίας υποστελέχωσης θα περάσουν τα νοσοκομεία των νησιών λόγω της αποχώρησης 2.100 επικουρικών γιατρών! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σε κατάσταση ακραίας υποστελέχωσης θα περάσουν τα νοσοκομεία των νησιών λόγω της αποχώρησης 2.100 επικουρικών γιατρών!

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων 2.100 επικουρικών ιατρών, αναγκάζει τους τελευταίους να αποχωρήσουν.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της αποχώρησης των επικουρικών γιατρών.
Όπως είναι γνωστό, η  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων 2.100 επικουρικών ιατρών, αναγκάζει τους τελευταίους να αποχωρήσουν.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2018 θα δημιουργηθούν μεγάλα κενά σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σε βαθμό που θα προκληθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.
Οι Βουλευτές, στην Ερώτηση που κατέθεσαν, ζητούν από την κυβέρνηση απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα κενά που θα προκύψουν από την απόλυση των επικουρικών και για ποιο διάστημα, ενώ επισημαίνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση με την επαναπροκήρυξη των θέσεων.
Στην Ερώτηση των Βουλευτών και του Μάνου Κόνσολα, επισημαίνεται, επίσης, ότι επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών ιατρών τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευθεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι, οι μέσω ΕΣΠΑ απασχολούμενοι ιατροί, θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μέσα στο 2018 (ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο), αφήνοντας κρίσιμα τμήματα νοσοκομείων χωρίς ιατρικό προσωπικό.
Tο πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών…
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Υγείας
Θέμα: Μπροστά σε τεράστια κενά τα Νοσοκομεία, λόγω αποχώρησης των Επικουρικών Ιατρών! 
Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους επικουρικούς ιατρούς (αρ.πρ.1908/8-12-2017) καθώς απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων 2.100 επικουρικών ιατρών και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσουν σταδιακά την πόρτα εξόδου του ΕΣΥ. Μάλιστα με το που θα δημοσιευτεί η επίμαχη απόφαση, για  επικουρικούς είναι ορατός ο κίνδυνος για άμεση απόλυση τους και όχι με την λήξη της θητείας τους το 2018. Το πλήγμα στο δημόσιο σύστημα  υγείας θα είναι τεράστιο καθώς οι επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί καλύπτουν πάγιες ανάγκες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και χωρίς αυτούς θα «ερημώσουν» ολόκληρα τμήματα και κλινικές. Θα πρέπει δε να προσθέσουμε στο ιατρικό και το λοιπό επικουρικό προσωπικό (περίπου χίλιους εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων – νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ) οι οποίοι και αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και υφίστανται τις ίδιες συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής σας.
Εάν αναλογιστεί κάποιος πως στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 7.000 γιατροί και πως οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι περίπου 6.500, μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τα απαράδεκτα κενά του συστήματος υγείας αλλά και το υγειονομικό φορτίο που σηκώνουν οι επικουρικοί αλλά και στο σύνολο όλοι οι γιατροί.
Είναι φανερό ότι κανείς δεν περισσεύει και ότι με τις απολύσεις των επικουρικών θα προκύψουν τους επόμενους μήνες σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των περισσότερων Νοσοκομείων. Οι προσλήψεις που έχετε εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αξιοπρεπώς το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει τις υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται.
Επίσης μείζον θέμα έχει προκύψει και με την πληρωμή των επικουρικών και ακόμα δεν μας έχετε γνωστοποιήσει  πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε. Οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν κρίνει  ότι «η δαπάνη» για την πληρωμή των μισθών των Επικουρικών «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα». Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 ιατροί από το σύνολο των 2100. Οι πιέσεις για λήψη θετικής απόφασης από κατά τόπους διασκέψεις κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οδήγησε στην αποπληρωμή μέρους των οφειλομένων, αλλά είναι φανερό ότι η λύση είναι προσωρινή αφού το πρόβλημα μπορεί να ανακύψει εκ νέου στη μισθοδοσία των επομένων μηνών…
Επίσης παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών ιατρών τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις σας μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Πέραν των αξεπέραστων προβλημάτων μισθοδοσίας ένα ακόμα πιο πιεστικό πρόβλημα επικρέμαται πάνω από τα δημόσια νοσοκομεία: οι μέσω ΕΣΠΑ απασχολούμενοι ιατροί θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μέσα στο 2018 (ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο), αφήνοντας κρίσιμα τμήματα νοσοκομείων (λόγου χάρη στον Αγγειογράφο στον Ευαγγελισμό) εντελώς ακάλυπτα. (Μέσα στο α΄ εξάμηνο του νέου έτους αναμένεται επίσης να αποχωρήσουν και ευάριθμοι επικουρικοί ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές και νοσηλευτές, οι οποίοι υπηρετούν ως πολιτικό προσωπικό σε στρατιωτικά νοσοκομεία).
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:
  1. Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μισθοδοσία των επικουρικών του ΕΣΥ;
  2. Πως σκοπεύετε να καλύψετε τα κενά που θα προκύψουν από την απόλυση των επικουρικών και για ποιο διάστημα υπολογίζετε ότι θα παραμείνουν ακάλυπτα τα νοσοκομεία της χώρας έως ότου δεήσετε να επαναπροκηρύξετε τις κενές θέσεις;
  3. Εμμένετε στις δηλώσεις που κάνατε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους εργαζομένων στα Νοσοκομεία ότι δεν θα γίνει παράταση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών και ότι θα αποχωρήσουν άπαντες έως τις 31-12-2018; Εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι αν τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα από ίδια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας, οι αποχωρούντες ιατροί ΔΕΝ πρόκειται να αντικατασταθούν; Πώς φαντάζεστε ότι τα νοσοκομεία θα έχουν ίδια έσοδα (και πλεονάσματα), όταν ο προϋπολογισμός τους είναι φέτος μειωμένος κατά 300 εκ. ευρώ και παράλληλα δεν έχετε δώσει δυνατότητες για συμπράξεις στην εκτέλεση ιατρικού έργου;
  4. Ποιο είναι το σχέδιο σας για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα Νοσοκομεία όλης της χώρας;
.
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων