Clawback μέχρι το…….20ΧΧ?? | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Clawback μέχρι το…….20ΧΧ??

Στην επικαιροποίηση του τεχνικού κειμένου της συμφωνίας προβλέπεται ότι και θα εισπραχθεί άμεσα και θα διατηρηθεί μέχρι το 2022
του Ιωάννη Καραφύλλη, Ph.D *, medlabnews.gr 
Σε μια σειρά προηγούμενων ενημερωτικών άρθρων είχε αναλυθεί και τεκμηριωθεί επαρκώς γιατί το clawback θα αυξανόταν κάθε χρόνο από το 2015 και έπειτα και ότι θα παρέμενε για χρονικό ορίζοντα ακόμα και μετά το 2020. Πολλοί ήθελαν να πιστέψουν (χωρίς να έχουν σωστά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα) ότι αυτό δεν θα καταβληθεί, άλλοι ήθελαν να πιστέψουν ότι θα μειωθεί κατά 30% και άλλοι  ότι τελικά θα καταργηθεί μετά το 20 εξάμηνο του 2018. Δυστυχώς στην επικαιροποίηση του τεχνικού κειμένου της συμφωνίας προβλέπεται ότι και θα εισπραχθεί άμεσα και θα διατηρηθεί μέχρι το 2022. Συγκεκριμένα αναγράφεται :
«Εκτέλεση των clawbacks και τακτικός έλεγχος
α. Οι αρχές θα εκτελέσουν τα clawbacks ανά εξάμηνο και θα διενεργούν τακτικούς ελέγχους.
β. Οι αρχές θα συνεχίσουν να συλλέγουν σχετικά στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, τον Εθνικό Οργανισμό για την Παροχή Υπηρεσιών Υγείας, και θα δημοσιεύουν τακτικά.
γ. Οι αρχές θα εφαρμόζουν και θα συλλέγουν τα εκκρεμή clawbacks, συνεχώς μέχρι να εκκαθαριστούν.
i) Ως προγενέστερη ενέργεια, ο ΕΟΠΥΥ θα οριστικοποιήσει τη νομική διαδικασία για την αντιστάθμιση του εναπομένοντος εκκρεμούς clawback (2013-2015) για όλα τα ανεξόφλητα υπόλοιπα εκτός από εκείνα για τα οποία δεν είναι νομικά / τεχνικά εφικτό να εκτελέσει την αντιστάθμιση.
(ii) Κάθε οφειλόμενο ποσό μη επιστροφής που σχετίζεται με το 2016 θα αντισταθμιστεί και θα εισπραχθεί για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και
(iii) οι αρχές θα επεκτείνουν τα ανώτατα όρια clawback για τη διάγνωση, τις ιδιωτικές κλινικές, τα φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι το 2022.
Το ανώτατο όριο θα αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεων των αρχών σχετικά με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
iv) οι εισπράξεις του 2017 (και για το 2016, για τις φαρμακευτικές εταιρείες) θα συλλέγονται / συμψηφίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στην ΤMU (Τμήμα Ρ).
δ. Για να αξιολογήσει και να βελτιώσει την απόδοση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, ο ΕΟΠΥΥ θα διενεργεί συστηματικό μηνιαίο έλεγχο ιδιωτικών κλινικών»
Το ενδιαφέρον είναι ότι το ανώτατο όριο θα αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρχών σχετικά με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές. Αν αυξηθεί το ΑΕΠ θα αυξηθεί και το ανώτατο όριο. Εάν μειωθεί?
Για τον ΕΟΠΥΥ υπάρχει η επιπλέον υποχρέωση «οι αρχές, σύμφωνα με τους λεπτομερείς στόχους και τις προθεσμίες που καθορίζονται στην ΤΜU (Τμήμα Ρ)
α) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπόλοιπο μέρος της πρόσφατης υπέρβασης των «άλλων κονδυλίων» στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις «Άλλες Ασθένειες» (125 εκατ. το 2017), ο ΕΟΠΥΥ θα επεκτείνει το clawback ώστε να συμπεριλάβει τις υπηρεσίες οπτομέτρησης και τις ειδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες (προηγούμενη δράση).
β) ως προηγούμενη δράση, οι αρχές θα εφαρμόσουν τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του ΕΟΠΥΥ για τη μείωση του ποσού των υπερβολικών δαπανών».
Τέλος με άλλα σκευάσματα για φαρμακευτική χρήση που θα χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ σύντομα θα αυξηθεί και το clawback στη φαρμακευτική δαπάνη.
Το θέμα είναι μέχρι πότε θα υπάρχει το clawback .Μέχρι το 2022 που αναγράφεται  στην επικαιροποίηση του τεχνικού κειμένου της συμφωνίας ή μέχρι το 20ΧΧ?

*O Ιωάννης Καραφύλλης είναι Health focused Researcher, MSc Logistics and Supply Chain expert, PhD Public Procurement, Chemical Engineer, MSc Strategy and Diplomacy, Author




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων