Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλλε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία «Σιούφα και Συνεργάτες» η οποία λειτουργεί και ως εισπρακτική εταιρεία, λόγω παράνομης χρήσης καμερών.
Η δικηγορική-εισπρακτική εταιρεία «Σιούφα και Συνεργάτες» είναι των δυο παιδιών του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του Γιώργου και του Μάριου.
Η δικηγορική-εισπρακτική εταιρεία των παιδιών του πρώην πρόεδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, απασχόλησε την Αρχή μετά από καταγγελία που της διαβιβάσθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης στις εγκαταστάσεις της.
Η Αρχή πραγματοποίησε επιτόπιο αιφνίδιο έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας. Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 41/2018 απόφαση της Αρχής υπό τον αναπληρωτή πρόεδρο της, Γεώργιο Μπατζαλέξη και με εισηγητή τον Παναγιώτη Ροντογιάννη, όπου και επιβλήθηκε πρόστιμο των 50.000 ευρώ στην εταιρεία «Σιούφα και Συνεργάτες» για παραβίαση του νόμου περί προστασία των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997).
Σύμφωνα με το πόρισµα ελέγχου που συνέταξε η Αρχή:
1) Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης δεν περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου ή στο ταμείο, αλλά καλύπτει επιπλέον χώρους εργασίας όπου κινούνται σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι χώροι εργασίας περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας, τόσο τύπου εργαζόμενου σε τηλεφωνικό κέντρο, όσο και εργαζόμενων σε τυπικό χώρο γραφείου ενιαίου χώρου.
2) Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει εικόνα από τη δημόσια οδό, τα πεζοδρόμια, απέναντι κτίρια και την απέναντι κάθετη οδό, εξωτερικά της κεντρικής εισόδου της εγκατάστασης του υπευθύνου, χωρίς η λήψη να περιορίζεται σε χώρο κοντά στην είσοδο.
3) Ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει αναρτήσει ενημερωτικές πινακίδες αλλά μόνο στον εσωτερικό του χώρου.
4) Ο υπεύθυνος επεξεργασίας καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης στην Αρχή.
Το σκεπτικό της απόφασης
Από την Αρχή απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί της δικηγορικής εταιρείας και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «τα σημεία εγκατάστασης των καμερών και ο τρόπος λήψης των δεδομένων πρέπει να προσδιορίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να μην είναι περισσότερα από όσα είναι απολύτως αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της επεξεργασίας και να μη θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που ευρίσκονται στο χώρο που επιτηρείται και ιδίως να μην παραβιάζεται αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη προσδοκία ορισμένου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε συγκεκριμένο χώρο».
Ακόμη, αναφέρει η Αρχή, «σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπ΄ αριθμ. 1/2011 Ευρωπαϊκής οδηγίας, το σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας (π.χ. στρατιωτικά εργοστάσια, Τράπεζες, εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου)».
Τέλος, αναφέρει η Αρχή ότι «πριν ένα πρόσωπο εισέλθει στην εμβέλεια του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να το ενημερώνει, με τρόπο εμφανή και κατανοητό, ότι πρόκειται να εισέλθει σε χώρο που βιντεοσκοπείται».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου