Οι Έλληνες είναι πέμπτοι στην Ε.Ε. ως προς την ανάγνωση βιβλίων, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Το πιο εντυπωσιακό που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη από ό,τι ξοδεύουν για διακοπές.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε πολίτες 20 έως 74 ετών σε 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. μεταξύ των ετών 2008 και 2015, ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι Ευρωπαίοι για διάβασμα κάθε μέρα κυμαίνεται μεταξύ 2 λεπτών (Γαλλία) και 13 λεπτών (Εσθονία).
Στην πρώτη πεντάδα, πλην Εσθονίας, βρίσκονται οι Φινλανδία και Πολωνία (12 λεπτά), η Ουγγαρία (10) και η Ελλάδα (9 λεπτά). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Βρετανία (6 λεπτά), Αυστρία, Ιταλία, Ρουμανία (από 5 λεπτά) και η Γαλλία (2 λεπτά).
Σημαντική είναι και η δαπάνη των Ευρωπαίων για βιβλία, εφημερίδες-περιοδικά και γραφική ύλη. Το 2016 τα νοικοκυριά δαπάνησαν περισσότερα από 90 δισ. ευρώ ή το 1,1% του συνολικού τους προϋπολογισμού στα παραπάνω, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και αντιστοιχεί σε 200 ευρώ ανά πολίτη.
Ωστόσο, αν και σημαντικό ποσό, είναι μικρότερο από τη μισή δαπάνη των πολιτών για άλλες υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού.
Ειδικότερα, στη Σλοβακία ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του οικιακού προϋπολογισμού σε βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη (2,1%), ενώ τους ακολουθούν οι Γερμανοί (1,6%) και οι Πολωνοί (1,4%). Τα λιγότερα ξοδεύουν οι Ελλάδα και Βουλγαρία (0,6%) και οι Τσεχία, Ισπανία και Μάλτα (0,7%).
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,1%.
Και φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες είναι αυτές που διαβάζουν περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες, σε όλες τις χώρες που μετείχαν στην έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου