Την σπάνια πάθηση του παιδιού δεν την βρήκαν οι γιατροί αλλά τη τεχνητή νοημοσύνη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Την σπάνια πάθηση του παιδιού δεν την βρήκαν οι γιατροί αλλά τη τεχνητή νοημοσύνη

Μια Αμερικανίδα μητέρα στράφηκε στο ChatGPT, όταν 17 γιατροί απέτυχαν να διαγνώσουν τη μυστηριώδη ασθένεια του τετράχρονου γιου της.

medlabnews.gr iatrikanea  

Σε μια εντυπωσιακή περίπτωση που αναδεικνύει τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, μια Αμερικανίδα μητέρα στράφηκε στο ChatGPT, όταν 17 γιατροί απέτυχαν να διαγνώσουν τη μυστηριώδη ασθένεια του τετράχρονου γιου της.

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο εντόπισε σωστά τη σπάνια πάθηση, αλλά βοήθησε και την οικογένεια να βρει την αναγκαία θεραπεία για το παιδί.

Σύμφωνα με αναφορά του TODAY.com, η Κόρτνι, μητέρα του μικρού Άλεξ, έψαχνε απαντήσεις για πάνω από τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, άρχισε να παρατηρεί ασυνήθιστα συμπτώματα στον γιο της – συνεχείς πόνους στα δόντια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά και προβλήματα ισορροπίας και στάσης σώματος. Παρά τις επισκέψεις σε δεκάδες ειδικούς, κανένας δεν μπορούσε να δώσει μια οριστική διάγνωση.

Αισθανόμενη απελπισμένη, η Κόρτνι αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Πέρασε τα δεδομένα από τις μαγνητικές τομογραφίες του Άλεξ και όλα του τα συμπτώματα, γραμμή προς γραμμή, στο ChatGPT.

Μέσα σε δευτερόλεπτα, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πρότεινε μια πιθανή πάθηση: το Σύνδρομο Δεμένου Νωτιαίου Μυελού (Tethered Cord Syndrome), μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό.

Μέσα σε δευτερόλεπτα, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πρότεινε μια πιθανή πάθηση: το Σύνδρομο Δεμένου Νωτιαίου Μυελού (Tethered Cord Syndrome), μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένων αυτών από κολοσσούς όπως η Google και η OpenAI – εξακολουθούν να εξελίσσονται και μπορεί μερικές φορές να παράγουν ανακριβείς πληροφορίες, φαινόμενο γνωστό ως «παραισθήσεις AI» (AI hallucination).

Ωστόσο, αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει μια πιθανή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της υγείας, ιδίως στην ανίχνευση σπάνιων παθήσεων ή στην παροχή δεύτερης γνώμης. Με σωστή επίβλεψη και συνεργασία, η AI θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών, ιδίως σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένες διαγνώσεις.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, περιπτώσεις όπως του Άλεξ προκαλούν τόσο ελπίδα όσο και ερωτήματα – θα μπορούσε άραγε κάποια μέρα η AI να αποτελέσει βασικό εργαλείο σε κάθε ιατρική εργαλειοθήκη; Προς το παρόν, είναι μια υπενθύμιση της υπόσχεσης – αλλά και των περιορισμών – αυτής της τεχνολογίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων