ΙΣΑ: Όχι άλλη καταδίκη γιατρών και ασθενών – Σταματούμε κάθε προσχηματικό διάλογο και ξεκινούμε αγώνα εθνικής σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΙΣΑ: Όχι άλλη καταδίκη γιατρών και ασθενών – Σταματούμε κάθε προσχηματικό διάλογο και ξεκινούμε αγώνα εθνικής σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας

Οι γιατροί θα πληρώνουν τις εξετάσεις των ασφαλισμένων
Τέλος στον προσχηματικό διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ έβαλαν οι γιατροί μετά τη χθεσινή συνάντηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης των γιατρών με τον Υπουργό Υγείας Α.Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Α.Μπέζα.
Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα Υπουργεία Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, αιτήθηκαν, το ετήσιο ποσό των 328 εκατομμυρίων που προβλέπεται το 2014 για εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις, εργαστηριακά εξωτερικών ιατρείων κλινικών, αλλά και ιατρικές πράξεις, να αναπροσαρμοστεί, βάσει των περσινών δαπανών του 2013 στις πραγματικές ανάγκες, και να κατανεμηθεί ανά ειδικότητα κι ανά νομό, με προσδιοριζόμενο όριο δαπάνης ανά πάροχο/εργαστήριο. Ως κόκκινη γραμμή για τους γιατρούς τέθηκε κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται εντός του κλειστού προϋπολογισμού και εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο!!!
Μετά από 6 μήνες διαλόγου και προφορικών δεσμεύσεων από τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, οι αρμόδιοι της υγείας αρνήθηκαν αυτά που υποσχέθηκαν!!!
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ έλαβαν χθες το τελικό ΟΧΙ του Υπουργείου υγείας για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στην επιβολή των ιατρικών χαρατσιών του rebate, του clawback, καθώς και της πληρωμής των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών από τους απλήρωτους γιατρούς!!!
Ο κλειστός προϋπολογισμός ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού δεν θα αλλάξει, έχει υπογραφεί σχετική Υπουργική απόφαση και θα ισχύσει το clawback και για το 2014 που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας και τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί, θα ανέλθει στο ύψος του 60% – 70% ανά πάροχο και ανά περιφέρεια της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτελούνται από τους παρόχους για το 2014 όλα τα παραπεμπτικά ανεξαρτήτως εάν ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα να τα πληρώνει για οποιοδήποτε ύψος δαπάνης και αν απαιτηθεί. Δηλαδή ο γιατρός πλέον καλείται να πληρώσει από την τσέπη του τις εξετάσεις των ασφαλισμένων!!

Επίσης, αναφορικά με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις αποκατάστασης της άδικης φορολόγησης των γιατρών για μη εισπραχθέντα κέρδη, μέσα από τα πιστωτικά τιμολόγια του rebate και του clawback του 2014 και τους δυσβάστακτους φόρους των γιατρών για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν, μετα από 7 επιστολές του ΙΣΑ το τελευταίο 6μηνο και αλλεπάλληλες συναντήσεις του ΙΣΑ και του ΠΙΣ τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών δεν έδωσαν καμία λύση, παρά τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων υπουργών. Τα ποσά που δημεύτηκαν αναδρομικά από τους παρόχους το 2013 με το clawback και το rebate και αντιστοιχούν περίπου στο 50% του τζίρου των εργαστηρίων. Ήδη οι ΟΕ και ΕΕ εταιρίες εξαναγκάστηκαν σε παράτυπη πληρωμή προκαταβολής φόρου στις 30 Απριλίου για χρήματα που τους έχουν περικοπεί!!

Η σκληρή αδιαλλαξία του Υπουργείου Υγείας σε εργασιακούς όρους αδικίας και ανισότητας, αναγκαστικά, θα οδηγήσει στη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της γειτονιάς και την οριστική εξόντωση, αποδίδοντας την Υγεία των ασφαλισμένων στα μεγάλα επιχειρηματικά καρτελ.

Παράλληλα, η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εντός 60 ημερών, που προέβλεπε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, παραμένει ΜΥΘΟΣ που δεν έγινε ΠΟΤΕ πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ έχει οριστικά ξεχάσει τα ποσά που οφείλει στους γιατρούς από τις συγχωνεύσεις των μικρών ταμείων που εισήλθαν μετά τη έναρξη του (ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ), ενώ αποσπασματικά «θυμάται» που και που να πληρώσει κάποιους μήνες από τις οφειλές του 2010 και του 2011. Δείτε τα οφειλόμενα ποσά ΕΔΩ.

Τέλος, στη μαύρη τρύπα πέφτουν και τα δεδουλευμένα των γιατρών που δεν εκκαθαρίστηκαν, δηλαδή το 10% των ποσών και του 2012 και του 2013, για τα οποία όμως οι γιατροί φορολογήθηκαν!!!

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρώτου μεγέθους απο-ασφάλιση του Ελληνικού πληθυσμού και ανθρωπιστική κρίση που ξεκινά από την κατάρρευση της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Ελληνικό λαό και την πλήρη διάλυση και απαξίωση των δομών παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας.

Οι ασθενείς θα πληρώνουν τα φάρμακά τους

Στα άγρια χαράτσια και για τους ασφαλισμένους ασθενείς για τη συμμετοχή των φαρμάκων, συνεχίζει να επιμένει ο Υπουργός υγείας: Με τη χθεσινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε, ο Υπουργός υγείας αυξάνει τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, δηλαδή τα χρηματικά ποσά που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Ομως, η αλήθεια είναι ότι η ασφαλιστική τιμή είναι ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων γενοσήμων φαρμάκων και ο ασθενής έχει «τα οφέλη της υπουργικής απόφασης» μόνο αν επιλέξει ένα από αυτά… Αλλιώς πληρώνει από την τσέπη του – εκτός απ” τη συμμετοχή του επί της ασφαλιστικής τιμής – εξ ολοκλήρου και τη διαφορά μεταξύ λιανικής τιμή και ασφαλιστικής τιμής, σε περίπτωση που η αγωγή του ορίζει κάποιο πρωτότυπο φάρμακο.

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα

Κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ είναι η χορήγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ στα φαρμακεία.
Η επιλογή του φαρμάκου, δε μπορεί να αποτελεί λογιστικό αλγόριθμο μικροπολιτικών τεχνασμάτων και λαϊκίστικων συμφερόντων αλλά είναι η βάση της θεραπείας της ίασης και της ζωής του αρρώστου. Γι αυτό βαρύνει αποκλειστικά το γιατρό ως θεράποντα.
Ο ΙΣΑ, μαζί με τον ΠΙΣ και την ΠΕΔ, τάσσεται υπέρ του ελέγχου των εξετάσεων και των πράξεων, και του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Όμως αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει επιστημονική βάση και να στηριχτεί στα επιστημονικά θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα που καταρτίζονται σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines).

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ με την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, διέκοψαν κάθε προσχηματική διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, και αποφάσισαν να συζητήσουν και να δρομολογήσουν τα επόμενα μέτρα του ιατρικού κόσμου στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ που πραγματοποιείται στις 2-3 Μαΐου 2014.
Για το ΔΣ του ΙΣΑ
Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων