medlabnews.gr
Σημαντικά νέα δεδομένα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έρχονται στο φως μέσω της έκθεσης του ειδικού τεχνικού συμβούλου, Αναστάσιου Δέδε. Η έκθεση, που παραδόθηκε στον εφέτη-ανακριτή τον Φεβρουάριο του 2024, εξηγεί επιστημονικά την προέλευση της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων και καταρρίπτει κατηγορηματικά όλες τις εκτιμήσεις περί παράνομου εύφλεκτου υλικού που κυκλοφόρησαν μετά το τραγικό συμβάν.
Ο Αναστάσιος Δέδες, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος με εξειδίκευση στη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, διορίστηκε από την οικογένεια της 19χρονης Αναστασίας Παπαγγελή. Στην έκθεσή του αποδίδει τη δημιουργία της πυρόσφαιρας στην ανάφλεξη των ελαίων των μετασχηματιστών της επιβατικής αμαξοστοιχίας και όχι σε κάποιο παράνομο εύφλεκτο υλικό, όπως υποστήριζαν διάφορες άλλες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση Δέδε, δύο δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση παρατηρήθηκε έντονος φωτισμός που πιθανότατα προήλθε από την τροχοπέδηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Τα στοιχεία καταγραφής ταχύτητας αποκαλύπτουν ότι και η εμπορική αμαξοστοιχία τροχοπέδησε πριν τη σύγκρουση, οδηγώντας σε σύγχρονη τροχοπέδηση των ηλεκτραμαξών και των δύο αμαξοστοιχιών.
Η τροχοπέδηση των δύο τρένων τη στιγμή της σύγκρουσης είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή σπινθήρων στις σιδηροτροχιές. Αμέσως μετά τη σύγκρουση, η συρρίκνωση του φέροντος οργανισμού των ηλεκτραμαξών προκάλεσε τη διάρρηξη των δοχείων που περιείχαν έλαιο ψύξης των μετασχηματιστών.
Το συγκεκριμένο έλαιο είχε σημείο ανάφλεξης άνω των 300 βαθμών Κελσίου και σημείο έκρηξης άνω των 400 βαθμών Κελσίου. Η συνολική ποσότητα του ελαίου ψύξης ήταν 7.200 κιλά, καθώς κάθε μετασχηματιστής περιείχε 2.400 κιλά ψυκτικού σιλικονούχου ελαίου.
Με τη σύγκρουση στα Τέμπη, η μεγάλη ποσότητα του λαδιού διασκορπίστηκε στο σημείο και αναμίχθηκε, εκτοξευόμενο σαν εκνέφωμα, με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες εντόπισε δύο εστίες πυροδότησης:
Η πρώτη εστία βρισκόταν στο ύψος των σιδηροτροχιών, ακριβώς κάτω από τους μετασχηματιστές, και πυροδοτήθηκε από τους σπινθήρες της τριβής λόγω τροχοπέδησης
Η δεύτερη πυροδότηση έγινε στο εκνέφωμα που είχε κατακλύσει τον χώρο πάνω από τις οροφές, όπου με την αποκοπή του αγωγού παροχής ρεύματος στον παντογράφο δημιουργήθηκε η δεύτερη μεγάλη λάμψη
Το φαινόμενο Arc Flash και η επιστημονική τεκμηρίωση της πυρόσφαιρας
Η έκθεση του Αναστάσιου Δέδε για το δυστύχημα στα Τέμπη επισημαίνει ότι το φαινόμενο Arc Flash αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση που συνοδεύεται από την απελευθέρωση τεράστιας ποσότητας ενέργειας, προκαλούμενη από ένα ηλεκτρικό τόξο (σύμφωνα με το πρότυπο NFPA 70E του National Fire Protection Association). Η κλιμάκωση ενός φαινομένου Arc Flash εκδηλώνεται με τη μορφή έκρηξης τόξου (Arc Blast).
Η συνέχιση του φαινομένου αυτού καταλήγει σε βραχυκύκλωμα, όπως στην περίπτωση του δυστυχήματος στα Τέμπη, που ενεργοποιεί τον αντίστοιχο διακόπτη προστασίας. Αυτός μετά από συγκεκριμένο χρόνο διακόπτει την παροχή ρεύματος και τελικά έχουμε διακοπή. Κατά την εξέλιξη του φαινομένου αναπτύσσονται θερμοκρασίες έως 20.000°C, γεγονός που εξηγεί την ένταση της πυρόσφαιρας που παρατηρήθηκε στο δυστύχημα.
Η δεύτερη πυροδότηση πυροδότησε το εκρηκτικό μείγμα των παραγώγων χημικών στοιχείων του ελαίου ψύξης μαζί με το οξυγόνο και διατήρησε τη λάμψη. Όταν μειώθηκαν τα προϊόντα της καύσης, η "μπάλα φωτιάς" άρχισε σταδιακά να μειώνει τη διάμετρό της και τελικά, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κατέπεσε, σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού τεχνικού συμβούλου.
Συμπεράσματα της έκθεσης Δέδε για το δυστύχημα στα Τέμπη
Η έκθεση του Αναστάσιου Δέδε παρέχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση για την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η ανάλυση αποδεικνύει ότι η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από φυσικά και χημικά φαινόμενα που σχετίζονται με τα υλικά των τρένων και όχι από κάποιο παράνομο εύφλεκτο υλικό.
Τα ευρήματα της έκθεσης καταρρίπτουν κατηγορηματικά άλλες εκτιμήσεις που κυκλοφόρησαν μετά το δυστύχημα και προσφέρουν μια σαφή επιστημονική εξήγηση για τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν. Η έκθεση αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Δικηγόρος οικογένειας Πλακιά κατά Λακαφώση, Κοκοτσάκη: Ξέρουν ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο
Σοβαρότατες αιχμές για την ειλικρίνεια και την επιστημονική εγκυρότητα του Κώστα Λακαφώση και του Βασίλη Κοκοτσάκη, τεχνικών συμβούλων των συγγενών ορισμένων θυμάτων των Τεμπών, εξέφρασε σήμερα ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες Πλακιά και του μηχανοδηγού του εμπορικού τρένου.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Status FM, ο Λεωνίδας Κουμπούρας κατηγόρησε ευθέως τους δύο τεχνικούς συμβούλους πως «γνωρίζουν προκαταβολικά ότι δεν υπάρχει παράνομο φορτίο» αλλά προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να υποστηρίξουν ότι υπήρχε, καθυστερώντας την ανάκριση και οδηγώντας την στη «λάθος, κατά την άποψή μου, κατεύθυνση».
«Αυτές οι ενέργειες κατατείνουν στην καθυστέρηση της έναρξη της δίκης. Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο ρόλος των συγκεκριμένων ανθρώπων», συνέχισε ο κ. Κουμπούρας, προσθέτοντας ότι έχει εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από τις συχνές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις Λακαφώση και Κοκοτσάκη για το βάρος και τη θέση του δήθεν παράνομου φορτίου.
«Γνωρίζουν προκαταβολικά ότι η εμπορική αμαξοστοιχία δεν έχει υποστεί καμία ζημιά επί της ουσίας και γνωρίζουν προκαταβολικά ότι το φαινόμενο της πυρόσφαιρας ακολουθεί την πορεία της επιβατικής αμαξοστοιχίας», συνέχισε ο δικηγόρος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη θεωρία που υποστηρίζουν οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι, που θέλει παράνομο εύφλεκτο υλικό να ήταν αποθηκευμένο στη δεύτερη ηλεκτράμαξα ή σε φορτάμαξα του εμπορικού συρμού.
Ο κ. Κουμπούρας τόνισε ότι οι δύο πραγματογνώμονες έχουν ουσιαστικά επιδοθεί σε μία εκστρατεία προώθησης συγκεκριμένου αφηγήματος για την τραγωδία των Τεμπών, με συνέπεια να οδηγήσουν την ανάκριση και τη δημόσια συζήτηση μακριά από την ουσία της υπόθεσης. Σημείωσε, δε, πως οι αναλύσεις στις οποίες εδράζονται τα επιχειρήματά τους υπερβαίνουν τα πραγματικά επιστημονικά τους προσόντα.
«Η ανάκριση δεν γίνεται για να πείσουμε τον κόσμο αν υπάρχει παράνομο ή όχι φορτίο. Η ανάκριση γίνεται για να θεμελιωθούν οι κατηγορίες», υπογράμμισε ο δικηγόρος της οικογένειας Πλακιά. «Όλοι ασχολούμαστε με ένα δήθεν παράνομο φορτίο» ενώ οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ούτε άλλα σοβαρά ζητήματα, είπε καυστικά.
Ειδικά για τα τεχνικά συμπεράσματα των Λακαφώση και Κοκοτσάκη, ο κ. Κουμπούρας δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για απόπειρα χειραγώγησης της έρευνας του εφέτη ανακριτή από τους δύο πραγματογνώμονες, με αποτέλεσμα την παράταση της ανακριτικής φάσης.
«Με μειωμένη επιστημονική εμπειρία και επάρκεια αναλαμβάνουν θέση ακόμα και για ζητήματα ιατροδικαστικής φύσεως και για δικονομικά ζητήματα, για το πού δηλαδή θα πρέπει να κατευθύνεται η ανάκριση, πέρα δηλαδή από τα συμπεράσματά τους, τα οποία είναι αντιφατικά και αντικρουόμενα», είπε χαρακτηριστικά στον Status FM και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση.
«Ορισμένοι διάδικοι επιχειρούν συνειδητά να καθυστερήσουν την έναρξη της διαδικασίας. Όλες αυτές οι αιτιάσεις για δήθεν παράνομο φορτίο, για λαθρεμπορία, για έκρηξη ή φωτιά, όλες αυτές οι αιτιάσεις δεν κατατείνουν πουθενά αλλού παρά στην καθυστέρηση της έναρξης της δίκης», τόνισε ο Κουμπούρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου