Συμπτώματα που προειδοποιούν για ρευματοειδή αρθρίτιδα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συμπτώματα που προειδοποιούν για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα #rheumatoid #arthritis είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να στραφεί εναντίον του
του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να στραφεί εναντίον του, προκαλώντας βλάβες στα τοιχώματα των ιστών των αρθρώσεων. 

Το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού προκαλώντας καταστροφές σε αρθρώσεις αλλά και άλλα όργανα (μάτια, δέρμα, πνεύμονες, καρδιά). 
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, προκαλεί χρόνιο πόνο και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες και παρόλο που η αιτία της νόσου είναι ασαφής, αν η σωστή διάγνωση γίνει όσο το δυνατόν πιο νωρίς, μπορεί να προσφέρει καλύτερη ευκαιρία για τον περιορισμό της βλάβης των αρθρώσεων και των θεμάτων κινητικότητας.
Η νόσος εισβάλλει ύπουλα. Αρχίζει από τις μικρές αρθρώσεις των χεριών
και των ποδιών και κατόπιν εκτείνεται κεντρικότερα. 

Τα πρώτα σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι 

  • πόνος στις αρθρώσεις, 
  • δυσκαμψία, 
  • ευαισθησία και παραμόρφωσή τους, που αναπτύσσονται μέσα σε διάστημα ετών. 
Μία ή περισσότερες αρθρώσεις διογκώνονται και παρουσιάζουν κάθε σημείο της φλεγμονής. Μερικές φορές η φλεγμονή αρχίζει σε μία μεγάλη άρθρωση όπως είναι το γόνατο, ο ώμος ή ο αστράγαλος.
Ωστόσο, μερικές φορές, η έναρξη της νόσου είναι πιο οξεία. Κόπωση, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και πυρετός, όλα είναι συμπτώματα τα οποία μπορεί να προηγηθούν της φλεγμονής οποιασδήποτε άρθρωσης και στη συνέχεια να αποδειχθούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου.



Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας:

1. Πόνος στις αρθρώσεις

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η εμφάνιση πόνου και ευαισθησίας στις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί. Οι αρθρώσεις που πονάνε μπορούν να έχουν διάφορα συμπτώματα όπως ο χαρακτηριστικός πόνος ή η ευαισθησία, άλγος, πρήξιμο ή συνδυασμός όλων αυτών. Ενώ υπάρχουν και άλλες διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο, ο πόνος που σχετίζεται με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι συνήθως «συμμετρικός» γι’ αυτό θα επηρεάσει και τα δύο χέρια και τα δύο καρπούς.
Η αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας της άρθρωσης

2. Δυσκαμψία

Μια δυσκαμψία νωρίς το πρωί, που μπορεί να διαρκέσει από τριάντα λεπτά έως δύο ώρες είναι ένα άλλο σύμπτωμα που αναφέρεται συχνά.Και παρόλο που μερικές φορές προκαλεί σύγχυση ότι μπορεί να είναι τραυματισμός, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ρευματολόγο αν ο πόνος είναι ανεξήγητος.

3. Οίδημα

Το πρήξιμο στα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια, μπορεί να είναι ένα σημάδι της φλεγμονής που συνοδεύει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορεί το πρήξιμο να είναι πραγματικά μεγάλο και να συνυπάρχει ταυτόχρονα στην άρθρωση υγρό. Μπορεί επίσης να δείτε υγρό στα γόνατα και τους αστραγάλους.  Το πρήξιμο της άρθρωσης είναι μια συνηθισμένη και χαρακτηριστική ένδειξη φλεγμονώδους αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν αύξηση της θερμοκρασίας στο άκρο του σώματος που πονάει, καθώς επίσης πρήξιμο και μια περιοδική κοκκινίλα πάνω ή γύρω από τις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί.

4. Οζίδια στα δάχτυλα

Αυτά είναι σκληρά εξογκώματα που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα κοντά στις αρθρώσεις που προσβάλλονται από την ΡΑ. Συχνά εμφανίζονται στο πίσω μέρος του αγκώνα, και μερικές φορές ακόμα και στα μάτια. Είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν προχωρημένη ΡΑ, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται και νωρίτερα. Τα οζίδια μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας, μιας άλλης μορφής της αρθρίτιδας.

5. Κόπωση

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να προκληθεί από πολλές χρόνιες ασθένειες, αλλά όταν εξεταστεί στο πλαίσιο των άλλων συμπτωμάτων, η κούραση στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να είναι συντριπτική και μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί καταλήγουν να πηγαίνουν στο γιατρό.

6. Απώλεια κινητικής λειτουργίας

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στις αρθρώσεις, που μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν με την πάροδο του χρόνου σε απώλεια κινητικότητας. Ωστόσο, με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία οι ασθενείς που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν πραγματικά να είναι σε θέση να απολαύσουν μια κανονική ποιότητα ζωής.
Αν η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, η βλάβη μπορεί να επεκταθεί. Ξεκινά από τον αρθρικό υμένα, στη συνέχεια εξαπλώνεται στους χόνδρους και τελικά διαβρώνει τα οστά. Σκεφτείτε ένα ποτάμι που διατρέχει μια κοιλάδα. Κάθε μέρα που περνάει το έδαφος διαβρώνεται, καταστρέφεται από το νερό. Με τον ίδιο τρόπο, αν η ρευματοειδής αρθρίτιδα προχωρήσει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, οι αρθρώσεις σας μπορεί να συνεχίσουν να φθείρονται. 
Διαβάστε επίσης



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων