Τα δύσκολα για τον ΕΟΠΥΥ τώρα έρχονται. Για τους παρόχους όμως έρχεται πλήρης ασφυξία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα δύσκολα για τον ΕΟΠΥΥ τώρα έρχονται. Για τους παρόχους όμως έρχεται πλήρης ασφυξία

Οι πάροχοι υγείας είναι απλήρωτοι από τις αρχές του έτους. Οι φαρμακοποιοί είναι μόνο που πληρώθηκαν τον Ιανουάριο. Απλήρωτες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ετών ακόμα και από το 2008, απλήρωτα τα παρακρατηθέντα για το 2013, 14, 15 ποσοστά 10% για τυχόν λάθη, από τον ΕΟΠΥΥ και ας έχουν ολοκληρώσει οι ελεκτικές εταιρειες που είχαν αναλάβει την εκαθάριση το 2013 και οι πάροχοι πλήρωσαν τις αμοιβές τους.


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr - iatrikanea.gr
Οι πάροχοι υγείας είναι απλήρωτοι από τις αρχές του έτους. Οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν μόνο τον Ιανουάριο. Απλήρωτες παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ετών ακόμα και από το 2008.  Απλήρωτο ακόμα και το παρακρατηθέν 10% για το 2013, 14, 15, από τον ΕΟΠΥΥ, για μέχρι την τελική εκκαθάριση και ας έχουν ολοκληρώσει οι ελεγκτικές εταιρείες που είχαν αναλάβει την εκκαθάριση του 2013. 

Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ασφυξία των παρόχων. Σε οικτρή κατάσταση βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί που πέρα από τα παραπάνω υπέστησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και μια μείωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 43%, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν οδηγηθεί κάτω από το κόστος. 

Τα χειρότερα όμως έρχονται για όλους τους παρόχους το επόμενο διάστημα. Η αύξηση του ΦΠΑ και οι αυξήσεις σε βενζίνη και άλλα αγαθά, θα επιφέρει μια πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας των παρόχων. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε αναλώσιμα υλικά, και σε υπηρεσίες που παρέχονται σε παρόχους όπως επισκευές, συντήρηση μηχανημάτων. Το μεγάλο πρόβλημα θα κλιθούν να το αντιμετωπίσουν οι εργαστηριακές ειδικότητες όπου το μεγάλο έξοδο αποτελεί η προμήθεια αναλωσίμων υλικών. 

Όμως στους παρόχους δεν θα υπάρξει πρόβλημα μόνο από την αλλαγή του ΦΠΑ αλλά και από την αλλαγή της φορολογίας. Πάρα πολλοί πάροχοι είναι νομικά πρόσωπα (εταιρείες) που επιβαρύνονται με τις αλλαγές των φορολογικών συντελεστών και τις προκαταβολές κλπ. Επίσης εφόσον έχουν ιδιόχρηση επιβαρύνονται (έχουν δεν έχουν κέρδη) με το 1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους. Τέλος θα επιβαρυνθούν και με τις αλλαγές των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών αλλά και των ίδιων των γιατρών (εφόσον είναι ελευθεροεπαγγελματίες).

Όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται και από έναν ακόμα παράγοντα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αυτός είναι η ίδια η επιβάρυνση σε όλους τους πολίτες - ασθενείς που είχαν ήδη εξαντληθεί οικονομικά και αδυνατούσαν να πληρώσουν την ελάχιστη συμμετοχή τους μέχρι σήμερα. Με όλα αυτά τα μέτρα το στράγγισμα της αγοράς θα επιφέρει και τρομερή δυσπραγία στους ανήμπορους και ανυπεράσπιστους ασθενείς που θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και ας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Από την άλλη πλευρά ο ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια έχει κλειστό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα αφού έτσι και αλλιώς δεν του έφτανε να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες στην υγεία με όλα τα παραπάνω (το ΦΠΑ θα αλλάξει και στον ΕΟΠΥΥ πολλές δαπάνες) να έχει ακόμα πιο μεγάλα ανοίγματα. Όμως στο πολυνομοσχέδιο δεν προβλέφτηκε καμία αύξηση των χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία. 

Μόλις προ μιας εβδομάδας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μιλώντας σε forum για την Πρωτοβάθμια υγεία είπε ότι διεκδικεί χρηματοδότηση από την πολιτεία και ότι αξιοποιώντας την στατιστική και την τεχνολογία προσπαθεί να κάνει ορθολογική κατανομή πόρων. Όμως καμιά χρήση τεχνολογίας δεν μπορεί να γεννήσει πόρους και να μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του οργανισμού. Ούτε τερτίπια με το να ζητώνται χαρτιά και πιστοποιήσεις ή επαναδιαπραγματεύσεις συμβάσεων μπορούν να βοηθήσουν να βρεθούν όλα τα παραπάνω. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων