Τα αντιβιοτικά στην οδοντιατρική: πότε και γιατί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα αντιβιοτικά στην οδοντιατρική: πότε και γιατί

Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα όταν χρησιμοποιούνται όταν πρέπει και για όσο διάστημα χρειάζεται. Όταν πονάει το δόντι σας νομίζετε ότι αν πάτε στο φαρμακείο και πάρετε αντιβιοτικά θα πάψει να σας πονά και θα γίνετε καλά;
Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα όταν χρησιμοποιούνται όταν πρέπει και για όσο διάστημα χρειάζεται. Η δράση τους είναι να σκοτώνουν τα βακτηρίδια. Δεν έχουν καμία δράση στους ιούς.

Η χορήγηση των αντιβιοτικών ( η αντιβίωση)  αποσκοπεί είτε στη θεραπεία κάποιας λοίμωξης είτε προληπτικά εκεί όπου υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί λοίμωξη.

Όταν πονάει το δόντι σας νομίζετε ότι αν πάτε στο φαρμακείο και πάρετε αντιβιοτικά θα πάψει να σας πονά και θα γίνετε καλά;

Να το αναλύσουμε:
Σε περίπτωση βαθιάς τερηδόνας ή οξείας πολφίτιδας η αντιβίωση δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα, σε μερικές περιπτώσεις  το κρύο νερό ανακουφίζει και γρήγορα στον οδοντίατρο για τις πρώτες βοήθειες και μετά απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία).

Σε δόντι νεκρό που τα μικρόβια έχουν διαβρώσει το κόκκαλο στην άκρη της ρίζας, ή σε παρουσία κύστης χωρίς συμπτώματα, πάλι τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν τίποτα. Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται μόνο ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή κατά περίπτωση.

Αν όμως στο δόντι ξεκινάει ή εμφανίζεται απόστημα τότε τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα και όσο νωρίτερα χορηγηθούν τόσο καλύτερα. Παράλληλα αν το απόστημα κλυδάζει ο οδοντίατρος θα προβεί σε σχάση και παροχέτευση, ενώ σε τελική θεραπεία θα προβεί σε ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή κατά περίπτωση πάλι.

Σε περίπτωση χρόνιας περιστεφανίτιδας κάποιου ημιέγκλειστου συνήθως φρονιμίτη η αντιβίωση είναι άχρηστη. Είναι πολύτιμη σε περίπτωση οξείας περιστεφανίτιδας.
Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν τίποτα. Είναι όμως χρήσιμα σε περίπτωση περιοδοντικού αποστήματος μαζί με την περιοδοντική θεραπεία.

Όπως φάνηκε τα αντιβιοτικά συνήθως βοηθούν στο να απαλύνουν τα συμπτώματα και δεν συνιστούν ολοκληρωτική θεραπεία.

Σε περίπτωση κάποιας εργώδους χειρουργικής επέμβασης, ή σε ηλικιωμένο ή εξασθενημένο άτομο όπου υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης χορηγούνται προληπτικά αντιβιοτικά.

Επίσης σε κάποιες καρδιολογικές παθήσεις όπως σε πρόπτωση μιτροειδούς, προσθετικές καρδιακές βαλβίδες και άλλες χορηγείται ανάλογα και με τη βαρύτητα της επέμβασης προληπτικά μία ώρα πριν εφάπαξ αντιβίωση. Υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο που ακολουθείται.

Συμπερασματικά συμβουλευτείτε τον οδοντογιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Αν σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά τότε και μόνο τότε να τα πάρετε στη μορφή στην ποσότητα, στη συχνότητα και στη διάρκεια που θα σας συστήσει. Αν σας παρουσιαστεί κάποια ασυνήθιστη κατάσταση π.χ. αλλεργία συμβουλευτείτε πάλι τον οδοντογιατρό σας.

Να θυμάστε πως κανένα φάρμακο δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Η πολυφαρμακία είναι επικίνδυνη όπως και η πλήρης ΄΄αφαρμακία’’ όταν υπάρχει ανάγκη. Δεν έχει καμία λογική η δήλωση ‘’ δος μου γιατρέ ένα αντιβιοτικό να μου περάσει’’ ή η δήλωση ‘’εγώ δεν παίρνω φάρμακα γιατί δεν τα συμπαθώ’’.  Επίσης όπως εκτενώς αναφέρθηκε μη θεωρήσετε πως με τα αντιβιοτικά λύσατε οριστικά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, χρειάζεται πάντα η κατάλληλη οδοντιατρική  παρέμβαση.


Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων