Μείωση μέχρι το 2018 στα έξοδα για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μείωση μέχρι το 2018 στα έξοδα για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Από "κόσκινο" θα περνούν από εδώ και στο εξής όλες οι δαπάνες του φαρμάκου, όπως και όλες οι κατηγορίες σκευασμάτων, τόσο αυτά που διατίθενται με συνταγή γιατρού στα ιδιωτικά φαρμακεία, όσο και αυτά που χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, και μετά τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν για την είσοδο στην ελληνική αγορά και την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του επικαιροποιημένου μνημονίου, συνεδρίασε- υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό- επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία επανασυγκροτήθηκε. Στόχος της επιτροπής είναι να ελέγχει εξονυχιστικά τον προϋπολογισμό για το φάρμακο, και μάλιστα σε δύο επίπεδα.
Η πρώτη υποεπιτροπή ειδικότερα θα θέσει υπό στενή παρακολούθηση τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, την εξέλιξη της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής δαπάνης και επιμέρους τις υποβολές ανάλογα με την κατηγορία σκευασμάτων  (on patent, δηλαδή φάρμακα που προστατεύονται ακόμη από πατέντα, off patent με γενόσημα, off patent χωρίς γενόσημα, γενόσημα, φάρμακα υψηλού κόστους). Επιπλέον θα ελέγχεται το σύνολο του κόστους ανά  θεραπευτική κατηγορία. Η δεύτερη υποεπιτροπή θα έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση και την επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων χρονίων παθήσεων.
Πέρα όμως από τον έλεγχο των υποβολών, η επιτροπή παρακολούθησης θα προτείνει το ύψος του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού φαρμάκου για τα επόμενα τρία χρόνια (2019-2021), με τις προοπτικές για αύξηση του ορίου να μην είναι αισιόδοξες. Από την πλευρά του ο Α. Ξανθός κάνει λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά και όχι για νέα οριζόντια μέτρα, με απώτερο στόχο να μειωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Μέχρι και το 2018 το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο έχει καθοριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις φαρμακευτικές είναι εξαιρετικά χαμηλό και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. Στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνεται ακόμη το κόστος των εμβολίων, αλλά και η δαπάνη για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία αγγίζει πλέον τα 10 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Αντίστοιχα, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), είναι συνολικά 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 το αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες εντούτοις εξακολουθούν να τραβούν την… ανηφόρα. Στελέχη από το χώρο του φαρμάκου υπολογίζουν πως η υπέρβαση για τα φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία άγγιξε τα 85 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, προβλέπονται πως και φέτος η "τρύπα" στο σχετικό κονδύλι δεν θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με πέρσι, παρά τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για μεγαλύτερο έλεγχο. Φορείς της αγοράς προβλέπουν, όπως εξελίσσεται η δαπάνη, πως στο τέλος του έτους το συνολικό ποσό για claw back και rebate (επιστροφές λόγω υπέρβασης και αναγκαστικές εκπτώσεις) θα κυμανθεί κοντά στα 750 εκατ. ευρώ ή και ακόμη πιο ψηλά.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων