Ποιοι οι λόγοι που οι ασθενείς δεν ακολουθούν την θεραπεία τους; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ποιοι οι λόγοι που οι ασθενείς δεν ακολουθούν την θεραπεία τους;

Σε Ημερίδα στο πλαίσιο του του 1st Patient Compliance Conference 2017 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ερευνητικό εργαλείο Webrating Health. Τη συνεργασία ανακοίνωσε ο διακεκριμένος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Υφαντόπουλος. Το Webrating Health αποτελεί ένα εργαλείο ερευνών γύρω από την υγεία που έχει σαν στόχο την διερεύνηση σοβαρών θεμάτων και την δημοσίευση αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας. Η έρευνα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, διεξήχθη σε 20.000 επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φαρμακοποιούς) και τα ερωτήματα που απαντήθηκαν αφορούν στη σημαντικότητα της Συμμόρφωσης των Ασθενών στις θεραπείες.
Μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας Webrating Health για τη "συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία"  παρουσίασε ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Υφαντόπουλος στους συμμετέχοντες της Ημερίδας. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι 55% των φαρμακοποιών και 37% των ιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο 8,33% των γιατρών αγνοεί τη σημαντικότητα του θέματος. Στις μακροχρόνιες θεραπείες 55,13% των φαρμακοποιών και 46% των ιατρών θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, την τήρηση της αγωγής και των σωστών οδηγιών από τον θεράποντα ιατρό, ενώ 25% των ιατρών θεωρούν ότι την ευθύνη την έχει ο ασθενής. Περισσότερο από το 70% των γιατρών και των φαρμακοποιών θεωρούν ότι το ΕΣΥ πλήττεται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών, ενώ τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί σε ποσοστό άνω του 60% συμφωνούν ότι οι οδηγίες των ιατρών αρκετές φορές δεν γίνονται κατανοητές από τους ασθενείς.
Γιατροί και φαρμακοποιοί δήλωσαν στην έρευνα ότι το 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους το κάνουν κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Ο  κ. Γιάννης Υφαντόπουλος στην ομιλία του τόνισε επίσης "τη σημαντικότητα  της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Οργανισμού για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, καθώς και της σχέσης κόστους αποτελέσματος". Όπως τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος "η Συμμόρφωση των Ασθενών στις θεραπείες, είναι θέμα κουλτούρας και συμπεριφοράς" και συνέχισε λέγοντας ότι "η συμμόρφωση στις χρόνιες θεραπείες εμφανίζεται έως και 50% χαμηλότερη από ότι στις χρονικά περιορισμένες θεραπείες".
Στη συνέχεια της Ημερίδας, ο Παθολόγος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιατρικός Υπεύθυνος PEH, της Pfizer Hellas κ. Βασίλειος Γραμμέλης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση μεταξύ φαρμακευτικής συμμόρφωσης και χρόνιων νοσημάτων αλλά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες  να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους. Ο κ. Γραμμέλης τόνισε "έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πολλαπλά προβλήματα και νοσήματα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος". Καταλήγοντας ο κ. Γραμμέλης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπεία θα πρέπει να γίνει με εξατομικευμένη, πολυπαραγοντική προσέγγιση. 
Ο Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην παρουσίαση του μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση στη θεραπεία οι καρδιολογικοί ασθενείς, λόγω συνοσηρότητας  αλλά και πολυφαρμακείας. 
Στο στρογγυλό τραπέζι το οποίο ακολούθησε των ομιλιών συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και από άλλους εκπροσώπους των ασθενών . 
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και διοργανώθηκε από το DailyPharmaNews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων