Κίνητρα για να επιλέγουν γενόσημα οι ασφαλισμένοι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κίνητρα για να επιλέγουν γενόσημα οι ασφαλισμένοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΑΣΕΠ ζητήθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά και προτάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι νέοι γενικοί γραμματείς να τοποθετηθούν στις θέσεις τους μέχρι τον Ιούνιο.

Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη για τα φάρμακά τους όταν επιλέγουν γενόσημο αντί πρωτότυπου φαρμάκου είναι μεταξύ των μέτρων που δεσμεύθηκε έναντι των εκπροσώπων των θεσμών να λάβει το υπουργείο Υγείας, ως κίνητρο αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι μόλις το 25%-30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα, τη στιγμή που ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 40%.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι σήμερα συμμετέχουν σε ποσοστό που φτάνει περίπου το 27% κατά μέσον όρο στο κόστος των φαρμάκων τους και το οποίο συμπεριλαμβάνει τη θεσμική συμμετοχή 10% ή 25% –ανάλογα με την πάθηση–, τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή και τη λιανική τιμή του φαρμάκου, καθώς και το ένα ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ ανά συνταγή.

Το χαμηλό ποσοστό χορήγησης γενοσήμων σε ασφαλισμένους είναι ένα από τα «αγκάθια» της χθεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία –σύμφωνα με την ελληνική πλευρά– πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι εστίασαν και στις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα στη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, αλλά και στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.800 οικογενειακούς γιατρούς ανταποκρίθηκαν μόλις 658 υποψήφιοι. Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών, με το υπουργείο Υγείας να ζητεί ευελιξία στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Το «αγκάθι»

Η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία απετέλεσε το «αγκάθι» στις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας, με την αρμόδια υπουργό Ολγα Γεροβασίλη να δηλώνει «αναρμόδια» και να παραπέμπει για τις καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ. «Η συζήτηση πήγε πάρα πολύ καλά. Τα θέματα του υπουργείου έχουν κλείσει», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση θεσμών και ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΑΣΕΠ ζητήθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά και προτάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι νέοι γενικοί γραμματείς να τοποθετηθούν στις θέσεις τους μέχρι τον Ιούνιο.

Kατά τα λοιπά, επικυρώθηκε η μετατροπή του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων σε 1 προς 1 για το 2019, και όπως επεσήμανε η υπουργός, είναι καλύτερο για δημοσιονομικούς λόγους να αποχωρούν οι παλαιοί υπάλληλοι και να αντικαθίστανται από νέους με χαμηλότερες αμοιβές. 
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - 
kathimerini.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων