Κυτταρίτιδα, τι είναι; Ποια τα αίτια; Πώς αντιμετωπίζεται με διατροφή και με άσκηση (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κυτταρίτιδα, τι είναι; Ποια τα αίτια; Πώς αντιμετωπίζεται με διατροφή και με άσκηση (video)

Με τον όρο «κυτταρίτιδα .cellulite» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ» πάνω στο δέρμα

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος medlabnews.gr iatrikanea

Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ» πάνω στο δέρμα.

Ο όρος κυτταρίτιδα μάλλον είναι ατυχής, αφού δεν πρόκειται για φλεγμονή αλλά για εναπόθεση «παραγεμισμένων» λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, αν εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης της είναι:
Στις γυναίκες εμφανίζεται συχνότερα και σε περισσότερα σημεία του σώματος (γλουτούς, μηρούς, υπογάστριο, γόνατα, στήθος).
Στους άνδρες παρατηρείται πιο σπάνια, σε μεγαλύτερη ηλικία, και σε λιγότερα σημεία του σώματος (υπογάστριο, δελτοειδείς μύες, τράχηλος).



Αίτια:
  • καθιστική ζωή
  • μειωμένη κίνηση & φυσική δραστηριότητα
  • κληρονομικότητα
  • διαταραγμένη κυκλoφoρία αίματoς
  • ορμονικές διαταραχές
  • παρουσία παχυσαρκίας
  • κακή διατροφή
  • κάπνισμα
  • Αυξημένη & καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης & αναψυκτικών
  • δυσκοιλιότητα
  • Αιτίες της κυτταρίτιδας επίσης µπορεί να είναι παθολογικές: κακή λειτουργία του ήπατος, ενδοκρινολογικές διαταραχές


Ποια είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν;

Διακρίνεται σε τρεις τύπους: τη συµπαγή, οιδηµατική και χαλαρή. Η συµπαγής είναι σκληρή και κοκκώδης (µπορεί να πονάει στην ψηλάφηση). Στην οιδηµατική πιέζοντας φλεβικά και λεµφατικά εκδηλώνονται οιδήµατα που πονούν ξαφνικά ενώ στη χαλαρή τα µαλακά σηµεία µε κυτταρίτιδα φαίνονται µόνο µε την ψηλάφηση και φυσικά αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο εµφάνισής της.


Η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Η σωστή διατροφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, αλλά χρειάζεται και η τακτική εξάσκηση που θα ενδυναμώσει τους μυς γύρω από τις ευαίσθητες περιοχές.

  • Διακοπή και αποφυγή καπνίσματος.
  • Πρέπει να αποφεύγετε την κατάχρηση ζωικών λιπαρών, όπως το χοιρινό, τα λουκάνικα και το αρνί.
  • Να καταναλώνετε βραστά και ψημένα και να περιορίσετε τα μπαχαρικά και τα τηγανητά.
  • Περιορίστε το αλάτι – αυτό συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών στον οργανισμό και στους ιστούς. Τα περιττά υγρά ευνοούν σχηματισμό των οιδημάτων κάτω από την επιδερμίδα, και η κυτταρίτιδα στα αρχικά στάδια αποτελεί ένα οίδημα. Ανάλατη διατροφή.
  • Μειώστε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.
  • Καταναλώστε σε επαρκείς ποσότητες όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι - Για να μην έρθουν στο έντερο σαν ζύμωση σακχάρων, και να μην υπάρχει αέριο, πρήξιμο της κοιλιάς, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, καλύτερα να τα καταναλώσετε μισή ώρα πριν την διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, δηλαδή ενέργειας και των στοιχείων εκείνων που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή. Αν νιώθετε αδυναμία ή υπογλυκαιμία, δοκιμάστε να φάτε λίγες φράουλες ή ένα ακτινίδιο. Το φρούτο λειτουργεί ως μια τονωτική ένεση για την περιοχή της κυτταρίτιδας, καθώς την προμηθεύει εκτός από ενέργεια και βιταμίνες και με νερό, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή ενυδάτωση της περιοχής. Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές κυρίως βιταμίνης C, Ε και φλαβονοειδών, που αποτελούν συμμάχους στον πόλεμο κατά της κυτταρίτιδας
  • Να καταναλώνετε περισσότερα ωμά τρόφιμα – φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κοτόπουλο ή ψάρια, ρύζι ή πατάτες.
  • Πίνετε άφθονα υγρά – Είναι σημαντικός κανόνας κατά της κυτταρίτιδα, να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά, επίσης και να περιοριστείτε με την κατανάλωση του αλκοόλ, γιατί προκαλούν αφυδάτωση και δυσκολεύουν την απομάκρυνση των τοξινών.
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Ασκήσεις στο σπίτι για την κυτταρίτιδα


Σπουδαίο ρόλο για την επιτυχημένη εκτέλεση των ασκήσεων παίζει η σωστή αναπνοή. Μην ξεχνάτε να εισπνέετε και να εκπνέετε με σταθερό ρυθμό καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Επίσης σημαντικό είναι να αυξάνετε τον αριθμό των επαναλήψεων της κάθε άσκησης, όσο περνάει ο καιρός.

Αν είστε αρκετά επιμελής - και δεν παραβιάζετε διαρκώς τους κανόνες μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, σύντομα θα διαπιστώσετε τη διαφορά στο σώμα σας. Καλή επιτυχία!



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων