728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

28/5/14

Επιχείλιος έρπης και ερπητοειδής στοματίτιδα. Αντιμετώπιση και ο κίνδυνος μόλυνσης του δάκτυλου και του ματιού.

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr
Πρόκειται για εκδήλωση του ιού του απλού έρπητα 1 και σε ποσοστό 15% των περιπτώσεων του 2( των γεννητικών οργάνων) στο χείλος.

Όταν οι βλάβες εκδηλώνονται μέσα στο στόμα, στα ούλα, στην υπερώα, στη γλώσσα, στις παρειές μιλάμε για ερπητοειδή στοματίτιδα που μπορεί να συνυπάρχει με τον επιχείλιο έρπη ή όχι.

Η μόλυνση του ατόμου από τον απλό έρπητα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.  Συνήθως συμβαίνει σε νεαρή άτομα και με συμπτώματα που θυμίζουν κλασικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις με αποτέλεσμα να διαφεύγει της προσοχής ότι πρόκειται για έρπητα.
Άπαξ και ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό του έρπη, μετά την αποδρομή της νόσου, ό ιός εγκαθίσταται στα γάγγλια των νεύρων της περιοχής και παραμένει ανενεργός.

Σε περιπτώσεις κρυολογήματος, γρίπης, άγχους και στενοχώριας, πυρετού, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, τραυματισμού του χείλους, πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος  κ.α. ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά και να εμφανιστεί η βλάβη στο χείλος.
Τα στάδια εκδήλωσης του επιχείλιου έρπητα είναι κατ’ αρχήν ένα τσούξιμο στην περιοχή, στη συνέχεια μία κοκκινίλα, κατόπιν εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που στη συνέχεια σπάνε εκλύοντας μολυσματικό υγρό, δημιουργείται ένα έλκος, στην συνέχεια το έλκος καλύπτεται από εφελκίδα και σιγά-σιγά επέρχεται η ίαση με αποκατάσταση  υγιούς δέρματος σε 10 περίπου μέρες.
Από τη βλάβη στο χείλος μπορεί να μολυνθεί το δάκτυλο όταν ακουμπά στην πληγή, το μάτι αν το τρίψει ο πάσχων με το  μολυσμένο δάκτυλο και άλλα σημεία του δέρματος.

 Η βλάβη στο μάτι είναι πολύ σοβαρή. Ο πάσχων μπορεί να μεταδώσει τον ιό με χρήση κοινού ποτηριού, με το φιλί ή τη στοματογεννητική επαφή. Όταν όμως δεν υφίσταται βλάβη δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης.
Η θεραπεία της βλάβης γίνεται με ειδικά φάρμακα (ακυκλοβίρη)  σε μορφή κρέμας ή σε περίπτωση στοματίτιδας σε μορφή διαλυομένων δισκίων. Αν η αλοιφή τοποθετηθεί  στο πρώιμο στάδιο του τσουξίματος ή της κοκκινίλας η βλάβη δεν εξελίσσεται.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
 τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

Η καλύτερη αντιμετώπιση των πληγών από τις κατακλίσεις είναι η πρόληψη και η νέα μέθοδος της φωτοδυναμικής θεραπείας.


 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Επιχείλιος έρπης και ερπητοειδής στοματίτιδα. Αντιμετώπιση και ο κίνδυνος μόλυνσης του δάκτυλου και του ματιού. Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.