Δερματοΐνωμα. Μοιάζει με σπυράκι, είναι σκληρό σαν να έχει κάτι μέσα (Φωτογραφίες) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δερματοΐνωμα. Μοιάζει με σπυράκι, είναι σκληρό σαν να έχει κάτι μέσα (Φωτογραφίες)

Το δερματοΐνωμα ή ινώδες ιστιοκύτωμα #dermatofibroma Δερματοίνωμα είναι μια συχνή καλοήθης ινώδης δερματική βλάβη
Δερματοΐνωμα. Μοιάζει με σπυράκι, είναι σκληρό σαν να έχει κάτι μέσα (Φωτογραφίες)

Πολύ συχνά τυχαίνει να εμφανίζεται στο δέρμα ένα μικρό εξόγκωμα, που στο μέσο έχει λευκό χρώμα, είναι σκληρό και μοιάζει με σπυράκι. Δεν πονάει, αλλά επειδή δίνει την αίσθηση ότι κάτι έχει μέσα, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να προσπαθεί κανείς να βγάλει αυτό που περιέχει, χωρίς επιτυχία. 

Περιγράφοντας το, πολλές φορές, λέγεται από αυτόν που το έχει ότι, βγήκε όταν τον τσίμπησε κάτι, βγήκε όταν καρφώθηκε η μύτη από μολύβι, μπήκε ένα αγκάθι κλπ.. 
Συνήθως όταν υπάρχει, υπάρχουν και άλλα. 

Το δερματοΐνωμα ή ινώδες ιστιοκύτωμα είναι μια συχνή καλοήθης ινώδης δερματική βλάβη που οφείλεται σε μη καρκινωματώδη ανάπτυξη των ιστιοκυττάρων του δέρματος.

Πρόκειται γενικά για μονήρη στρογγυλή ή ωοειδή, καστανέρυθρη ή μερικές φορές κιτρινωπή βλατίδα ή οζίδιο διαμέτρου 0,5 ως 1 cm. Το σαφώς περιγεγραμμένο οζίδιο είναι καλύτερα αντιληπτό με την ψηλάφηση παρά με την επισκόπηση. 

Η αιτία του δερματοϊνώματος – καλοήθους ινώδους ιστιοκυτώματος είναι άγνωστη και είναι συζητήσιμο αν πρόκειται για καλόηθες νεόπλασμα ή για μια διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιο ερέθισμα
Είναι αρκετά συνηθισμένο να υπάρχουν αρκετά δερματοϊνώματα σε ένα άτομο. Εμφανίζεται στα άκρα – πόδια ή χέρια κυρίως στις γυναίκες σε αναλογία 4:1.
 Επίσης μπορεί να εμφανιστούν πολλά σε διάστημα λίγων μηνών σε καταστάσεις που εμφανίζονται ασθένειες ή θεραπείες που προκαλούν ανοσοκαταστολή.

Τα συμπτώματα του δερματοϊνώματος είναι:
  • Συνήθως κοκκινωπό-καφέ χρώμα
  • Χρώμα που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου
  • Φαίνεται πιο συχνά στα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα χέρια ή τον κορμό
  • Μικρό μέγεθος (3-10 mm)
  • Πολύ σταθερό στην αφή
  • Περιστασιακά μπορεί να εκδηλώσει φαγούρα ή ευαισθησία στο άγγιγμα 
  • Εξόγκωμα στο δέρμα που μπορεί να αιμορραγήσει εάν υποστεί ζημιά (π.χ., ξύρισμα).

Οι πιο μεγάλες βλάβες μπορεί να εμφανίσουν αιφνίδια ανύψωση των ορίων τους ώστε να σχηματίσουν έναν εξωφυτικό όγκο επί καθηλωμένης βάσης. Μπορεί να είναι επηρμένες ή να εμφανίζουν κοίλανση. Οι πιο σκληρές βλάβες μπορεί να είναι σταθερά προσκολλημένες στην υπερκείμενη επιδερμίδα η οποία μπορεί να είναι λεπτότερη λόγω πίεσης ή ακόμη με αυλάκωση ώστε να σχηματίζεται πάνω από τον όζο μια κοίλανση. 


Μερικές φορές ειδικά τα πλέον σκουρόχρωμα μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχία για πιθανόν μελάνωμα. Γι' αυτό καλύτερα να το δει γιατρός. 
Σπάνια προκαλεί ενοχλήματα και συνήθως δημιουργεί αισθητικής φύσεως προβλήματα, ειδικά όταν η παρουσία του εντοπίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαβεβαίωση ότι πρόκειται για καλοήθη δερματική βλάβη είναι συνήθως αρκετή για την αντιμετώπισή του.
Οι βλάβες είναι συνήθως ασυμπτωματικές και δεν χρήζουν θεραπείας. 
Όταν η παρουσία τους εντοπίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί προβλήματα αισθητικής φύσεως τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Επίσης αφαίρεση και βιοψία της περιοχής μπορεί να απαιτείται σε περιπτώσεις που χρειάζεται επιβεβαίωση της διάγνωσης. 
Συχνά μετά την αφαίρεση επανεμφανίζεται.

Διαβάστε επίσης:


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων