Επιχείλιος έρπης ερπητοειδής στοματίτιδα. Κίνδυνος μόλυνσης του δάκτυλου και μετά του ματιού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Επιχείλιος έρπης ερπητοειδής στοματίτιδα. Κίνδυνος μόλυνσης του δάκτυλου και μετά του ματιού

herpes-simplex. Πρόκειται για εκδήλωση του ιού του απλού έρπητα 1 και σε ποσοστό 15% των περιπτώσεων του 2( των γεννητικών οργάνων) στο χείλος.


του Γιώργου Κουτσικάκη, Χειρουργού Οδοντιάτρου, Μ.Sc., medlabnews.gr iatrikanea

Πρόκειται για εκδήλωση του ιού του απλού έρπητα 1 και σε ποσοστό 15% των περιπτώσεων του 2( των γεννητικών οργάνων) στο χείλος.

Όταν οι βλάβες εκδηλώνονται μέσα στο στόμα, στα ούλα, στην υπερώα, στη γλώσσα, στις παρειές μιλάμε για ερπητοειδή στοματίτιδα που μπορεί να συνυπάρχει με τον επιχείλιο έρπη ή όχι.

Η μόλυνση του ατόμου από τον απλό έρπητα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.  Συνήθως συμβαίνει σε νεαρή άτομα και με συμπτώματα που θυμίζουν κλασικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις με αποτέλεσμα να διαφεύγει της προσοχής ότι πρόκειται για έρπητα.
Άπαξ και ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό του έρπη, μετά την αποδρομή της νόσου, ό ιός εγκαθίσταται στα γάγγλια των νεύρων της περιοχής και παραμένει ανενεργός.

Σε περιπτώσεις κρυολογήματος, γρίπης, άγχους και στενοχώριας, πυρετού, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, τραυματισμού του χείλους, πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος  κ.α. ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά και να εμφανιστεί η βλάβη στο χείλος.
Τα στάδια εκδήλωσης του επιχείλιου έρπητα είναι κατ’ αρχήν ένα τσούξιμο στην περιοχή, στη συνέχεια μία κοκκινίλα, κατόπιν εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που στη συνέχεια σπάνε εκλύοντας μολυσματικό υγρό, δημιουργείται ένα έλκος, στην συνέχεια το έλκος καλύπτεται από εφελκίδα και σιγά-σιγά επέρχεται η ίαση με αποκατάσταση  υγιούς δέρματος σε 10 περίπου μέρες.

Από τη βλάβη στο χείλος μπορεί να μολυνθεί το δάκτυλο όταν ακουμπά στην πληγή, το μάτι αν το τρίψει ο πάσχων με το  μολυσμένο δάκτυλο και άλλα σημεία του δέρματος.

 Η βλάβη στο μάτι είναι πολύ σοβαρή. Ο πάσχων μπορεί να μεταδώσει τον ιό με χρήση κοινού ποτηριού, με το φιλί ή τη στοματογεννητική επαφή. Όταν όμως δεν υφίσταται βλάβη δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης.
Η θεραπεία της βλάβης γίνεται με ειδικά φάρμακα (ακυκλοβίρη)  σε μορφή κρέμας ή σε περίπτωση στοματίτιδας σε μορφή διαλυομένων δισκίων. Αν η αλοιφή τοποθετηθεί  στο πρώιμο στάδιο του τσουξίματος ή της κοκκινίλας η βλάβη δεν εξελίσσεται.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
 τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων