Το μπρόκολο προστατεύει από τον καρκίνο. Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το μπρόκολο προστατεύει από τον καρκίνο. Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση;

Μια νέα μελέτη ενισχύει τις προηγούμενες μελέτες βρίσκοντας ότι η κατανάλωση μπρόκολου προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος (συκώτι)
broccoli
της Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Προηγούμενες μελέτες είχαν αποτυπώσει τις δυνατότητες να καταπολεμούν τον καρκίνο του μπρόκολου και άλλων σταυρανθών λαχανικών όπως το κουνουπίδι και το κάρδαμο. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση μπρόκολου τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν αποτυπώσει τις δυνατότητες να καταπολεμούν τον καρκίνο του μπρόκολου και άλλων σταυρανθών λαχανικών όπως το κουνουπίδι και το κάρδαμο. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση μπρόκολου τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου. 

Έτσι είχε διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων μηνιαίως ωμών όχι μαγειρεμένων λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά σχεδόν 40% συνολικά.

Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου μπλοκάροντας ένα ελαττωματικό γονίδιο που συνδέεται με την ανάπτυξη του όγκου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε παλαιότερη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε ισοθειοκυανάτες,  (ITC), μια πολύ γνωστή ομάδα παραγόντων που φαίνεται να στοχεύουν και να αποκλείουν το μεταλλαγμένο γονιδίο p53, που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Το γονίδιο p53 κατέχει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου διατηρώντας τη γενετική σταθερότητα.  Το p53 δρα ως μοριακός διακόπτης που ενεργοποιεί μηχανισμό κυτταρικού ελέγχου πριν από τη μετάβαση του κυτταρικού κύκλου από τη φάση G1 στην S και έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της μεταγραφής γονιδίων στόχων που τα παράγωγά τους σχετίζονται με την αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και τη δυνατότητα να επάγει κυτταρική απόπτωση. Oπως φαίνεται να διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιών κυττάρων και την προστασία τους από τον καρκίνο. Όταν αυτό το γονίδιο έχει υποστεί ζημιά ή έχει μεταλλαγεί, σταματά να προσφέρει την ίδια προστασία. Οι ερευνητές λένε ότι οι μεταλλάξεις αυτές βρίσκονται σε περίπου το ήμισυ όλων των ανθρώπινων καρκίνων.

Τώρα μια νέα μελέτη ενισχύει τις προηγούμενες μελέτες βρίσκοντας ότι η κατανάλωση μπρόκολου προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος (συκώτι).

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση μιας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διατροφής, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, σε συνδυασμό με παχυσαρκία συνδέεται με την ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος. 

«Η θεωρία που έχει επικρατήσει σχετικά με το μπρόκολο και την υγεία είναι ότι προστατεύει από αρκετές μορφές καρκίνου. Κανείς όμως δεν είχε εξετάσει συγκεκριμένα τη σχέση του με τον καρκίνο του ήπατος», δηλώνει η Elizabeth Jeffery, ομότιμη καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε ποντίκια, μια διατροφή «δυτικού τύπου», δηλαδή πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετη ζάχαρη (συστατικά που αποθηκεύονται στο συκώτι και μετατρέπονται σε λίπος), είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος και εν συνεχεία σε καρκινογένεση στο συκώτι, συγκεκριμένα ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συνηθέστερη και πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου του ήπατος.

Τα πειράματα περιελάμβαναν δύο ομάδες ποντικιών που τους χορηγήθηκαν διαφορετικά διατροφικά προγράμματα, είτε με μπρόκολο είτε χωρίς. Τα ποντίκια που έτρωγαν μπρόκολο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επικίνδυνες αλλοιώσεις στο συκώτι τους.

Η Jeffery σημειώνει ότι η προσθήκη μπρόκολου στη διατροφή των ποντικιών δεν τα έκανε πιο λεπτά ή δεν έχασαν βάρος αλλά έκανε το συκώτι τους να λειτουργεί καλύτερα. Σημειώνει δε ότι είναι πολύ δύσκολο, ιδίως λόγω των επιλογών σε ταχυφαγεία (fast food), για όλους να τρώνε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Αλλά όλο και περισσότερο τώρα μπορείτε να βρείτε το μπρόκολο σχεδόν παντού όπου πάτε για φαγητό. Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν μπρόκολο, και είναι πραγματικά μια καλή ιδέα να το έχετε με το γεύμα σας. 

Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση

Να σημειωθεί ότι το μπρόκολο διατηρεί την ισχυρή αντικαρκινική του δράση όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμόΤο μαγείρεμα στον ατμό για πέντε λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το ένζυμο μυροσινάση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη. Το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για πάνω από πέντε λεπτά, το ψήσιμο, στα μικροκύματα ή άλλη μέθοδος μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, καταστρέφει αυτό το ένζυμο, καθώς και τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού.

Βιβλιογραφία

“Dietary broccoli lessens development of fatty liver and liver cancer in mice given diethylnitrosamine and fed a Western or control diet,” is published in the Journal of Nutrition. Co-authors include Yung-Ju Chen, previously of the U of I, and Matthew Wallig and Elizabeth Jeffery of the U of I. 

Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων