Κομισιόν: 100 δισ. ευρώ για την Έρευνα για την περίοδο 2021-2027 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κομισιόν: 100 δισ. ευρώ για την Έρευνα για την περίοδο 2021-2027

«Τα 100 δισ. ευρώ είναι μια καλή αύξηση, αλλά όχι στο επίπεδο που θα θεωρούσαμε σωστό» δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από 800 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια
Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα χρήματα που η Ευρώπη θα δαπανήσει σε προγράμματα Έρευνας, μέσω του επόμενου επταετούς προγράμματος «Ορίζων» για την περίοδο 2021-2027, φθάνει το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Καλό, αλλά όχι αρκετό, είναι η πρώτη αντίδραση των ερευνητών και των ευρωβουλευτών.
   Αν και το ποσό αυτό -που περιλαμβάνει 2,4 δισ. ευρώ για το πυρηνικό ερευνητικό πρόγραμμα της Euratom- είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα 77 δισ. ευρώ που διατίθενται μέσω του τωρινού προγράμματος πλαισίου "Horizon 2014-2020", καθώς και κάθε άλλου διάφορες πλευρές ακούγεται η απογοήτευση και η γκρίνια όσων ήλπιζαν σε πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση, έως και σε 60% περισσότερα κονδύλια χρηματοδότησης.
   Ο νέος ερευνητικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει συνεισφορά της Βρετανίας λόγω του αναμενόμενου Brexit και, αναπόφευκτα, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε διαφορετική κατανομή του συνολικού ποσού ανάμεσα στις χώρες, τόσο όσον αφορά τους «δότες» όσο και τους «λήπτες» των ερευνητικών κονδυλίων.
   Το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα, που θα είναι το ένατο κατά σειρά και ήδη ονομάσθηκε "Horizon Europe", αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, σύμφωνα με το "Science" και το "Nature".
    «Τα 100 δισ. ευρώ είναι μια καλή αύξηση, αλλά όχι στο επίπεδο που θα θεωρούσαμε σωστό» δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από 800 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και θα ήθελε ένα προϋπολογισμό της τάξης των 160 δισ. ευρώ.
   Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έρευνα έχει ζητήσει προϋπολογισμό 120 δισ. ευρώ και σκοπεύει να πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, να βάλουν δηλαδή πιο βαθιά το χέρι...στην τσέπη. «Αυτό είναι το επίπεδο που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης» δήλωσε ο γερμανικός συντηρητικός ευρωβουλευτής Κρίστιαν Έλερ (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), μέλος της επιτροπής.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων