Γιατί πρήζονται τα πόδια μας, το καλοκαίρι; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί πρήζονται τα πόδια μας, το καλοκαίρι;


Eπιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Tα πόδια μας είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς και δέχονται το βάρος ολόκληρου του σώματός μας.
Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, αλλά ο μηχανισμός που προκαλεί τη διόγκωση των ποδιών στο αεροπλάνο είναι αρκετά διαφορετικός και σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, στην οξυγόνωση του αίματος και την ακινησία επί ώρες.
Γιατί πρήζονται τα πόδια μας;
Εάν ένας άνθρωπος έχει την τάση να παρουσιάζει πρήξιμο των ποδιών, συνήθως την παρατηρεί όταν κάνει ζέστη και γι΄ αυτό ταλαιπωρείται περισσότερο απ΄ όσο οι άλλοι. Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά- επιστροφή που γίνεται από τις φλέβες των ποδιών. 
Ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τα πόδια μας μπορεί να είναι πρησμένα και βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία «λιμνάζουν» και προκαλούν το πρήξιμο.


H ακινησία, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και ορισμένα φάρμακα, όπως λ.χ. η κορτιζόνη ή το πολύ αλάτι στο φαγητό, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα πρησμένα πόδια σας. 


Για να αποφύγει κανείς το πρήξιμο των ποδιών πρέπει να γυμνάζεται ήπια σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς και να μην κάνει το λάθος να προσπαθήσει να αποφύγει το πρήξιμο ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που καταναλώνει.
Όχι πολύ αλάτι
Εάν, εξάλλου, βάζει αλάτι στο νερό του- κάτι που πολλοί κάνουν επειδή ξέρουν ότι η έντονη εφίδρωση του καλοκαιριού προκαλεί και απώλεια άλατος- πρέπει να προσέχει να μην το παρακάνει. Πολλοί άνθρωποι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον εαυτό τους καταναλώνοντας πάρα πολύ αλάτι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρέπουσα ισορροπία των αλάτων στον οργανισμό τους. Απαραίτητο είναι ακόμα να διατηρούνται τα πόδια υπερυψωμένα όταν αναπαύεται κανείς, ώστε να ρέει πιο εύκολα το αίμα προς την καρδιά. Μπορεί κανείς να τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους του, για να το πετύχει αυτό. Τέλος, πρέπει κανείς να φοράει άνετα ρούχα και όχι στενά, ενώ ειδικά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα τακούνια.


• Αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τις πολύ σφιχτές κάλτσες.
• Όταν βρίσκεστε για πολλή ώρα όρθιοι, κάντε διακριτικές κινήσεις των ποδιών για να αποφύγετε το πρήξιμο που προκαλείται από τα συσσωρευμένα υγρά.
• Περιορίστε το πολύ αλάτι, επειδή ευνοεί την κατακράτηση υγρών.
• Αποφεύγετε τη ζέστη και την ηλιοθεραπεία, επειδή ευνοεί το πρήξιμο των ποδιών.
• Όταν ξεκουράζεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας μερικά εκατοστά πάνω από το υπόλοιπο σώμα, λ.χ. πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο του καναπέ, για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.


Αν έχετε φλεβίτιδα ή προβλήματα στο κυκλοφορικό σας σύστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Ακόμη, ορισμένες φορές τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Για το λόγο αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων