Xenophobil, ένα «φάρμακο» που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ξενοφοβίας και θεραπεύει τους ασθενείς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Xenophobil, ένα «φάρμακο» που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ξενοφοβίας και θεραπεύει τους ασθενείς

Το  Ινστιτούτο Νέοι Ηγέτες  «H Εξέλιξη»  υπό την αιγίδα του Iατρικoύ Συλλόγου Αθηνών,  πραγματοποιήσε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου  εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη με τίτλο «Τώρα η διαφορετικότητα έχει πιο γλυκιά γεύση...» στο πλαίσιο των δράσεων του, με αφορμή τη δίμηνη εκστρατεία του Ινστιτούτου κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η προάσπιση του δικαιώματος της διαφορετικότητας και της αξίας της ειρηνικής συνύπαρξης.  Η προσπάθεια αυτή, επισφραγίζεται με την προώθηση στο κοινό του Xenophobil, ενός «φαρμάκου» που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ξενοφοβίας και θεραπεύει τους ασθενείς. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι μεταναστευτικών ομάδων, ξένων συνεργαζόμενων αποστολών,  φορέων του τομέα της υγείας καθώς και εξαίρετοι συνεργάτες από τον ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό χώρο. 
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο Πρέσβης της Νορβηγίας, κ.  Sjur Larsen, μιας και η Πρεσβεία της Νορβηγίας της Ελλάδας στέκεται κεντρικός αρωγός στην εκστρατεία του Ινστιτούτου κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου – Η Εξέλιξη, κ. Ζαν-Ντανιελ Κολομπανί, χαρακτήρισε το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσιμού ως ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα συμπληρώνοντας:  «Tο ελληνικό κράτος πρέπει να πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες χωρίς να σκέφτονται οι αρμόδιοι φορείς το πολιτικό κόστος». Ο Πρόεδρος, κ. Θεόδωρος Κούνας, εξήγησε ότι το Ινστιτούτο Νέοι Ηγέτες  «H Εξέλιξη»  στοχεύει στην κινητοποίηση της νέας γενιάς ηγετών, στη συμμετοχή των νέων και στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών μεταξύ νέων και μελλοντικών ηγετών από διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς και με ποικιλία πολιτικών οραμάτων μέσω σχεδιασμένων προγραμμάτων.
Ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος,  Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις -  "Αντιρατσιστική νομοθεσία και ηλεκτρονική βία", περιέγραψε με ακρίβεια τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τα θέμα του ρατσισμού και της διαδικτυακής βίας επισημαίνοντας ότι υπολείπονται ακόμη αρκετές πρωτοβουλίες από τον Έλληνα νομοθέτη για μια κοινωνία με ισότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κυπραίος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς στο χώρο του αθλητισμού ανά τον κόσμο και υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα μας ως «μητέρα» της ευγενούς άμιλλας να πρωτοπορήσει στην πάταξη των διακρίσεων.
Ο Δρ. Σταμάτης Πουλακιδάκος, ανέλυσε τη στάση των ελληνικών ΜΜΕ  απέναντι στα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς καθώς και τη θέση, την έκταση και το σχολιασμό των Ελλήνων δημοσιογράφων τονίζοντας ότι τα ΜΜΕ με την επικοινωνιακή διαχείριση τους έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και επιτείνοντας συχνά τη ξενοφοβία.

Ο κ. Παύλος Παπαθανασίου, Δημοσιογράφος – Ανταποκριτής ανέπτυξε το πώς επικοινωνείται η ξενοφοβία στην Ευρώπη της κρίσης. «Τα ζητήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι αλληλένδετα με τα ζητήματα προστασίας των εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων γιατί αν η πατρίδα του καθενός μας είναι το σπίτι μας, τότε οι μειονότητες είναι οι συγκάτοικοι και οι μετανάστες είναι οι φιλοξενούμενοι μας. Αν δεν έχουμε αποδεχτεί τους συγκατοίκους μας θα είναι ακόμα δυσκολότερο να αποδεχτούμε τους φιλοξενούμενους μας». Ο κ. Παπαθανασίου ερμήνευσε τα αίτια ανόδου των ξενοφοβικών κομμάτων στην Ευρώπη ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη των ΜΜΕ  στην καταπολέμηση του ρατσισμού ζητώντας τη δημιουργία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου για τη ρητορική μίσους των ΜΜΕ, νομοθετικη ρύθμιση για τη λειτουργία των ιστοσελίδων και προώθηση προγραμμάτων για να εξοικειωθεί η ελληνική κοινωνία με την εικόνα του «άλλου».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Πρόεδρος Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας Πακιστάν Syed Mohammad Jamil και ο κ. Εμμανουελλε , Πρόεδρος Νιγηριανών Διασποράς Ελλάδος, ευχαριστώντας την «δεύτερη πατρίδα» τους για τη φιλοξενία και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Ινστιτούτο Νέοι Ηγέτες – Η Εξέλιξη 
tel: +30 211 012 1088 , fax: +30 211 012 0776

Site: www.exelixi.org, Email: info@exelixi.org
medlabnews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων