ΚΕΕΛΠΝΟ: Κόκκινος συναγερμός. Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κόκκινος συναγερμός. Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης!

Κόκκινος συναγερμός: Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας! Αύξηση στα κρούσματα γρίπης παρατηρήθηκε από την πρώτη εβδομάδα του 2014 στη χώρα μας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθούν και περαιτέρω μέσα στις επόμενες εβδομάδες.Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη των αρμόδιων φορέων δημόσιας υγείας, που συγκάλεσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.

Σε αυτή συζητήθηκαν όλες οι δράσεις που θα ακολουθηθούν, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και την πρόληψη της γρίπης.

Μέχρι σήμερα, 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από τα οποία πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε θάνατοι. Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:

1. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντί-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντί-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr). Οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντί-ιικής θεραπείας και να τη συνιστούν. Τα αντί-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων με απλή ιατρική συνταγή.

3. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού σε όλη τη διάρκεια του χειμονα και κατά την περίοδο της γρίπη! Ηδη, από τις 15 Οκτωβρίου 2013 έχει σταλεί η αρ. πρωτ: Υ1. ,Π.οικ.95847 εγκύκλιος για «τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη» με τις σχετικές οδηγίες με υπογραφή της κ. Μακρή. Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης τονίζεται η χρησιμότητα των μέτρων ατομικής υγιεινής (αναπνευστική και υγιεινή των χεριών) και έγκαιρης συνταγογράφησης και χρήση αντι-ιικών φαρμάκων ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή επί σοβαρών συμπτωμάτων.


Πηγή: PHARMA TEAM

Διαβάστε επίσης

Κρυολόγημα ή γρίπη; Τι πρέπει να κάνουμε; Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ασπιρίνη στα παιδιά με γρίπη;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου, από το κρυολόγημα και την ιγμορίτιδα μέχρι την ψωρίαση και την ακμή.

Έχει το παιδί σας πυρετό; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.

Ένας πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται σε αμυγδαλίτιδα. Πώς θα το καταλάβουμε και πώς αντιμετωπίζεται;


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων