ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ''Ανεξέλεγκτο κύμα απολύσεων στα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα'' | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ''Ανεξέλεγκτο κύμα απολύσεων στα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα''


Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας υπό τον κ. Γεωργιάδη, αλλά κυρίως η αδιάλλακτη στάση του καθ’ ύλην αρμόδιου κ. Μπέζα ο οποίος ως κύριος εκφραστής της παλαιοκομματικής θεωρίας ανάληψης του ελάχιστου δυνατού πολιτικού κόστους, τορπίλισε συνειδητά κάθε πρόταση η οποία θα επέλυε το πρόβλημα που δημιούργησε στους παρόχους το κατασκεύασμα του rebate και του claw back και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο αριθμό απολύσεων στον κλάδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεία. 
Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας υπό τον κ. Γεωργιάδη, αλλά κυρίως η αδιάλλακτη στάση του καθ’ ύλην αρμόδιου κ. Μπέζα ο οποίος ως κύριος εκφραστής της παλαιοκομματικής θεωρίας ανάληψης του ελάχιστου δυνατού πολιτικού κόστους, τορπίλισε συνειδητά κάθε πρόταση η οποία θα επέλυε το πρόβλημα που δημιούργησε στους παρόχους το κατασκεύασμα του rebate και του claw back και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο αριθμό απολύσεων στον κλάδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Διαγνωστικά κέντρα σε απόγνωση, προσπαθούν να κρατήσουν τις μονάδες από την άτακτη χρεωκοπία εξαιτίας των τεράστιων «επιστροφών» που απαιτεί το Υπουργείο Υγείας για το 2013, αλλά και για το 2014. Την ίδια στιγμή η διαρκής μείωση των δαπανών για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (οι οποίες εάν υπολογιστούν κατά κεφαλή κατατάσσουν πλέον την Ελλάδα στις τελευταίες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ) έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα απολύσεων. Τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, εδώ και μήνες, προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες αβεβαιότητας, έλλειψης ρευστότητας (αφού ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συμπεριφέρεται σαν τυπικός κρατικός μπαταχτσής και αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις) με τις ληξιπρόθεσμες και «κουρεμένες» οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων της περιόδου 2007 – 2011 ακόμα να πληρωθούν, παρά το ότι τα χρήματα υπάρχουν δεσμευμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τις τρέχουσες οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να παρακρατούνται και να συσσωρεύονται και την Διοίκηση του Οργανισμού να λειτουργεί εκβιαστικά ενόψει της νέας συμβάσεως η οποία, στο μέσον σχεδόν της χρονιάς που τρέχει δεν έχει υπογραφεί ακόμα. 

Τα πρόσφατα σημειώματα του rebate και του claw back που απέστειλαν μία ημέρα πριν την τελική ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, τρανό δείγμα της προχειρότητας και αδιαφορίας με την οποία λειτουργεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Υπουργείο Υγείας, με την «αρπαγή πίσω» του 50% σχεδόν των δεδουλευμένων, δείχνουν ότι η φυλακή είναι πλέον ορατή προοπτική για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Φυλακή γιατί πολύ απλά το Υπουργείο Υγείας συμπεριφέρεται σαν Οθωμανός Σουλτάνος που κλέβει το βιός των υπηκόων του!
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δικοί μας άνθρωποι, οι εργαζόμενοι στις μονάδες μας συνεργάτες γιατροί, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, είναι η πρώτη αναγκαστική απώλεια. Πλέον, οι μονάδες μας αδυνατούν να καλύψουν τα ελάχιστα έξοδά τους και συρρικνώνονται άτακτα. Οι απολύσεις είναι δυστυχώς ανεξέλεγκτες και αναγκαστικές την στιγμή που δεν υπάρχει προοπτική ομαλοποίησης. Γνωρίζει η κοινή γνώμη κάποιον άλλο κλάδο που καλείται να εργαστεί χωρίς να ξέρει τι, πότε και πώς θα εισπράξει; Αυτό επιβάλλουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τόσο για το 2013, όσο και για το 2014! Το Υπουργείο Υγείας καλύπτει την ανικανότητα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και επιμένει σε μέτρα αναδρομικά. Όπως ακριβώς θέσπισε το claw back αναδρομικά για το 2013, το ίδιο κάνει και σήμερα για το 2014! Είμαστε στον Ιούνιο μήνα και ακόμα δεν ξέρουμε το περιεχόμενο των συμβάσεων που θα κληθούμε να υπογράψουμε!


Λυπούμαστε, γιατί κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σώσουμε τις μονάδες μας. Να επιτρέψουμε στα μέλη μας τον στοιχειώδη προγραμματισμό. Να διασώσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Προσπαθήσαμε νυχθημερόν κάνοντας προτάσεις που θα διασφάλιζαν την ομαλότητα και θα έδιναν ανάσα και προοπτική. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να συμβάλει στην προσπάθεια. Το αίμα του κλάδου στα χέρια τους!


          Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας                Iωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                 Βιοχημικός


Διαβάστε επίσης

Από εδώ και πέρα ή δουλεύουν τζάμπα οι εργαστηριακοί γιατροί ή αλλιώς τι κ. Υπουργέ της Υγείας;


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων