Φωταγώγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης με μπλε χρώμα στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φωταγώγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης με μπλε χρώμα στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Φωταγώγηση Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικής Βιβλιοθήκης με το «μπλε φως» του Διαβήτη
 ‘’Ζω με το διαβήτη, Χαίρομαι τη Ζωή’’

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη – ημέρα ορόσημο από τα Ηνωμένα Έθνη ως η βασική διεθνής εκστρατεία-όχημα για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη - η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca  φωταγώγησε με το «μπλε φως» που αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα του διαβήτη, τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, επί της οδού Πανεπιστημίου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα, τους κρατικούς φορείς και την κοινή γνώμη για την αξία της πρόληψης και της ρύθμισης του διαβήτη. 
Η τελετή φωταγώγησης, που πραγματοποιήθηκε στο Olive Garden του Titania Hotel, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την υποστήριξη της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca.
Την τελετή φωταγώγησης χαιρέτησαν η Υφυπουργός  Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα,  η οποία σήμανε την έναρξη της φωταγώγησης, καθώς και οι κ.κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, διευθυντής ΕΣΥ, υπεύθυνος ιατρείου διαβήτη & παχυσαρκίας Β’ Παθολογικής κλινικής Κωνσταντοπούλειου ΓΝ Ν. Ιωνίας-Πατησίων, Γ.Γ.ΕΔΕ, Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci, SRD, κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος, προϊστάμενος διαιτολογικού τμήματος, ΓΝΑ Λαϊκό, ταμίας ΕΔΕ, Jeroen Commissaris, Country President, AstraZeneca Ελλάδος. 
Κατά τη διάρκεια της τελετής φωταγώγησης προβλήθηκε και βίντεο-ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι του διαβήτη, το οποίο ξεκινούσε από την αρχαιότητα, αναφερόταν στο παρόν και κατέληγε στο μέλλον και τις υποσχέσεις που αυτό φέρνει για τα άτομα με διαβήτη. 
Πιο συγκεκριμένα, η Υφυπουργός  Υγείας, κ. Κατερίνα Παπακώστα επισήμανε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) αποτελεί την απάντηση στον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως. «Στη Χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας, διαμορφώνει τις πολιτικές αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη, μέσω του αρμόδιου εποπτευόμενου φορέα, που είναι το Εθνικό Κέντρο για την Έρευνα Πρόληψη και Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, έχει συστήσει σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, Διαβητολογικά Κέντρα (19) και 63 Διαβητολογικά Ιατρεία, τα οποία στελεχώνονται με ειδικευμένους ιατρούς που έχουν εκπαιδευθεί στο σακχαρώδη διαβήτη. Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη καθώς και η παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας στους διαβητικούς ασθενείς. 
Η Υφυπουργός Υγείας επισήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει να στηρίζει και να χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη, να συνεργάζεται και να συνομιλεί με ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικές εταιρείες που έχουν δραστηριότητες γύρω από τον διαβήτη, καθώς και να ενημερώνει συνεχώς, το ιατρικό το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη με στόχο την καλύτερη πρόληψη της νόσου και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού
Η κα Κ. Παπακώστα τόνισε ιδιαίτερα την προσπάθεια που η ίδια καταβάλλει τους τελευταίους μήνες, ως αρμόδια Υφυπουργός, και σε συνεργασία με το ΕΚΕΔΙ και τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, στο να αντιμετωπιστεί ο παιδικός σακχαρώδης διαβήτης στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κλείνοντας η κα Κ. Παπακώστα τόνισε ότι ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συλλογική.

Ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης ανέφερε πως ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια νόσο που έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημίας με απρόβλεπτες συνέπειες  τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο  και στα συστήματα υγείας. «Στις ΗΠΑ 25.8 εκατομμύρια άτομα (το 8.3% του πληθυσμού) πάσχουν από ΣΔ και μάλιστα τα 7 εκατομμύρια από αυτά δεν το γνωρίζουν, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2006) τα άτομα με ΣΔ από 853.000 που ήταν το 2000, θα ανέλθουν σε 1.077.000 το 2030». Σύμφωνα με τον κ. Ι. Ιωαννίδη, το κόστος υγείας για τον ΣΔ το 2013 μόνο στις ΗΠΑ ανήλθε στα 263 δις δολάρια, από το οποίο το μισό περίπου κόστος αφορά στις επιπλοκές της νόσου και την ανάγκη νοσηλείας. 
«Η εφαρμογή πολιτικής πρόληψης εμφάνισης του ΣΔ στα άτομα υψηλού κινδύνου, η πολιτική έγκαιρης διάγνωσης αλλά και θεραπείας μπορεί να αναχαιτίσει τόσο την νόσο όσο και τις επιπλοκές της. Επιπλέον, οι σύγχρονες θεραπείες μπορούν να αποδειχθούν και οικονομικά ωφέλιμες αποτρέποντας τις επιπλοκές με το τεράστιο κόστος που αυτές επιφέρουν».
Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος εστίασε στην αξία της διατροφικής θεραπείας ως δραστικό, καθοριστικό και αναντικατάστατο συστατικό του συνολικού σχεδίου θεραπείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΣΔ.  «Η διατροφική θεραπεία αποσκοπεί στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμιών. Επίσης, συμβάλλει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση ανεπιθύμητων επιπλοκών, στη μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, μέσω της μείωσης λιπιδίων στο αίμα και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και μέσω της απαιτούμενης απώλειας βάρους. Παράλληλα όμως το προτεινόμενο διαιτολόγιο πρέπει ταυτόχρονα να διατηρεί την καλή κατάσταση θρέψης και να βελτιώνει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου με διαβήτη».  
Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμοί και Διαβητολογικοί Σύλλογοι από διάφορες χώρες (όπως ο ADA-Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος, ο BDA-Βρετανικός Διαβητολογικός Σύλλογος, το Diabetes Nutrition Study Group του EASD και η ΕΔΕ στη χώρα μας) έχουν προσπαθήσει να συντάξουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες δίαιτας για το διαβήτη. Ο κ. Χ. Δημοσθενόπουλος επισήμανε: «πιο σημαντική είναι η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων στα γεύματα και στα σνακ, σε σχέση με τον τύπο των ΥΔ και για το λόγο αυτό συστήνεται η αντικατάσταση των σακχάρων, από άλλες ύλες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η προσθήκη τροφίμων, που θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία. Συστήνεται μια μέτρια πρόσληψη απλών σακχάρων (έως 50 γρ/ημέρα) στη δίαιτα ατόμων με ΣΔ1 & ΣΔ2 και ένα συνολικό ποσοστό από απλά σάκχαρα που δεν ξεπερνάει το 10%. Επίσης δεν υπάρχει σύσταση για ιδανική ποσότητα πρόσληψης λίπους, αλλά δίνεται έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, στον περιορισμό των τρανς (trans) λιπαρών και της διαιτητικής χοληστερόλης < 200 mg την ημέρα».


Ο κ. Jeroen Commissaris, Country President AstraZeneca Ελλάδος ανέφερε ότι η πρόληψη του διαβήτη είναι το πιο σημαντικό βήμα για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της νόσου. «Προτεραιότητά μας στην AstraZeneca δεν είναι μόνο να ανακαλύπτουμε καινοτόμα φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες, που θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη διαχείριση της νόσου αλλά και  η υποστήριξη πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων παιδιών. Είναι χαρά μας που συνεργαζόμαστε στενά με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προς την κατεύθυνση αυτή και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τέτοιες δράσεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων