Ακτινική Κεράτωση: μια νόσος του ηλίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ακτινική Κεράτωση: μια νόσος του ηλίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΗΛΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Ακτινική Κεράτωση: μια νόσος του ηλίου
Τόσο οι ακτίνες UVB, όσο και οι UVA μπορούν να επάγουν βλάβες στο DNA των κυττάρων και να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε καρκίνο του δέρματος.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου στο Δήμο Αμαρουσίου, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Χρόνιες ηλιακές βλάβες στο δέρμα  με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς. 

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κος Στέφανος Τσιπουράκης, Γαστρεντερολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου και Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κου Γιώργου Πατούλη. Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο κος Τσιπουράκης τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη σημαντικών παθήσεων και την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κα Μαρίτα Κοσμαδάκη, MD, PhD, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ». Η κα Κοσμαδάκη, παρουσίασε την επίδραση που έχουν στο δέρμα μας οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και η μακρόχρονη έκθεσή μας σε αυτές, επισημαίνοντας ότι μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βλάβες στα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παθολογίες του δέρματος που σχετίζονται με τον ήλιο, όπως η φωτογήρανση και άλλες προκαρκινικές ή/και καρκινικές βλάβες, εστιάζοντας στην ακτινική υπερκεράτωση, η οποία είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη προ-καρκινική δερματική νόσος. Η ομιλήτρια παρουσίασε αναλυτικά τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και όλα τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση και τις διαθέσιμες θεραπείες της νόσου. 

Η ακτινική κεράτωση είναι μια νόσος του ηλίου, πρόδρομος του καρκίνου του δέρματος και απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, συχνά οι ασθενείς δεν την αντιλαμβάνονται ή την αγνοούν και δε συμβουλεύονται το δερματολόγο τους. Καθώς δεν υπάρχει αρκετό αίσθημα εγρήγορσης στο ευρύ κοινό, αλλά ούτε και η απαραίτητη ενημέρωση για την ακτινική κεράτωση και τα συμπτώματά της, υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση, άρα και στην έναρξη της θεραπείας, λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης στο δερματολόγο. 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, όπου συνοψίζοντας, η ομιλήτρια τόνισε τη σημασία της πρόληψης, με αποφυγή κυρίως της ηλιακής έκθεσης και ηλιοπροστασία με ρούχα και χρήση αντιηλιακού, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον ήλιο.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων