Ομιλία Υπουργού Υγείας στο Συνέδριο Future of Healthcare in Greece | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ομιλία Υπουργού Υγείας στο Συνέδριο Future of Healthcare in Greece

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθηκε στο Συνέδριο Future of Healthcare in Greece σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα: «Χαράσσοντας το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα». Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού.
«Τα θέματα της Υγείας είναι κρίσιμα και αφορούν πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Πριν λίγες ημέρες που συμμετείχα στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στη Ρίγα της Λετονίας επιβεβαίωσα ότι υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δεν απαντώνται στα Άτυπα Συμβούλια. Στη δημόσια υγεία έχουν διαπιστωθεί σπατάλες και αδιαφάνειες. Εμάς όμως δε μας φοβίζει αυτό γιατί είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα.            
Η οικονομική κρίση γέννησε μία νέα πραγματικότητα με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους.
 Όμως όποια κοινωνία επιτρέπει να συνεχίζονται ή να διαιωνίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα είναι παρηκμασμένη. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα το οποίο θα πατάει στα πόδια του και προωθούμε ένα θεσμικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα καταργηθούν τα εμπόδια για ανθρώπους που προσέφεραν στα ασφαλιστικά ταμεία επί σειρά ετών  αλλά η κρίση τους εξοβέλισε. 
Επιπλέον δεν έπαψα ποτέ να πιστεύω ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν είναι εφικτό να υφίσταται. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν εποικοδομητικό διάλογο με φορείς και με όλους τους συντελεστές του τομέα Υγείας ενώ έχουμε ενημερώσει και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα συζητάμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη συμμετοχή όλων των  βουλευτών. Επίσης γι αυτό το λόγο πήγαμε στα Γιάννενα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στον Έβρο, στην Κοζάνη και τη Δευτέρα θα είμαστε Χαλκίδα. Δίνουμε τις δυνατότητες σε όλες τις Περιφέρειες και τους φορείς να συμμετέχουν έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της σκληρής πραγματικότητας και των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στον χώρο της Υγείας. Έχουμε θέσει ήδη ως στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ενίσχυση της πρόληψης ώστε να προλάβουμε το κόστος της θεραπείας. 
Επιπροσθέτως θα κάνουμε παρεμβάσεις στη διατροφή ώστε να καταρρίψουμε το μύθο ότι παρόλο που στη χώρα μας έχουμε τη μεσογειακή διατροφή είμαστε στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Θα αναχαιτίσουμε αιτίες που αφορούν όχι μόνο στην παχυσαρκία αλλά και στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. 
Προχωράμε στην αναστήλωση του πληροφοριακού συστήματος το οποίο βρήκαμε σε πρωτόγονο στάδιο, και ανασυγκροτείται το Taxis Υγείας το οποίο θα αποτελεί εργαλείο των ασκούμενων πολιτικών όπου και θα περιλαμβάνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, όπως και ο έλεγχος του κόστους  στην πηγή της παραγωγής του. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδιαφάνειας και σπατάλης. Οχυρώνουμε θεσμικά τον ΕΟΠΥΥ με τέσσερις Επιτροπές Διαπραγμάτευσης: α) Φαρμάκου β) Ιατροτεχνολογικών προϊόντων,  γ)Διαγνωστικών εξετάσεων και δ) Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων  οι οποίες έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί από την πρώτη ημέρα σύστασης του Οργανισμού αφού είναι εξαιρετικά χρήσιμες για το δημόσιο συμφέρον.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Λετονία προτείναμε να διαπραγματευτούμε από κοινού το κόστος των καινοτόμων φαρμάκων. Μέχρι στιγμής εκδηλώνεται μία «αδυναμία» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όμως εμείς  θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες ενώ θα ανταλλάσουμε πληροφορίες γι αυτά τα ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες και σίγουρα θα ζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους. 
Σχετικά με το ζήτημα της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας σπουδαίο ρόλο θα παίξει η οργάνωση των νοσοκομείων και η καλύτερη αποτελεσματικότητα. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας δεν ήταν τυχαία και σηματοδότησε την κυβερνητική  στήριξη στο νευραλγικό τομέα της υγείας με 4.500 νέες μόνιμες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που θα αιμοδοτήσουν  το νέο σύστημα από το οποίο αποχωρούν  πολλοί εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. 
Θα αλλάξουμε το θεσμικό μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής και θα είναι πιο αποτελεσματικό σε ότι αφορά στην πρόσβαση του πολίτη αλλά και αποδοτικό στην ελληνική οικονομία η οποία έχει υποφέρει από τη διαχείριση του φαρμάκου. Ζητάω κατανόηση και σύνεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες . Όλοι γνωρίζουμε το πάρτι που έγινε, όπως την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση φαρμάκων σαν να ήταν η Ελλάδα μία χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων και το τζίρο των εταιρειών των  40 δισεκατομμυρίων ευρώ με μηδενικές αποδόσεις για το κράτος. Ακόμη θα εισάγουμε νέο μοντέλο στο rebate μέσω του οποίου θα δοθεί βάρος στον όγκο,και την κατανάλωση  εξασφαλίζοντας σταθερό περιβάλλον στην πολιτική των τιμών. Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι και το κράτος μπορεί να πιέσει και όχι μόνο οι εταιρείες,  αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιδιώκουμε αντιδικία με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά συνεννόηση. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει  κανένα επιχείρημα από την πλευρά των εταιρειών να μη συνεργαστούν και να μη συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επενδύσουν και να πάψουν να βλέπουν τη χώρα μόνον ως καταναλωτή. Το φάρμακο πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο και έχει όλες τις προϋποθέσεις αφού η χώρα διαθέτει και κορυφαίους επιστήμονες και υλικό. Για παράδειγμα τα δύο φάρμακα που είναι πρώτα σε κατανάλωση θα πρέπει να παράγονται στην Ελλάδα. Καλούμε τους φορείς  να συμβάλλουν στην πράξη. 
Ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι ο δαπάνες για την Υγεία έπρεπε να είναι το 6% του ΑΕΠ  αλλά δεν μας έχουν χορηγηθεί ούτε αυτά που όριζαν τα μνημόνια. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει λάβει 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια ευρώ και πήρε μόνο 526 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως οι διαπιστώσεις δεν απαντούν στα προβλήματα, αυτό που προέχει είναι να αξιοποιήσουμε τον πραγματικό πατριωτισμό. Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη φαρμακευτική πολιτική, στον ΕΟΠΥΥ ενώ θα ακούσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά τα επιστημονικά κέντρα που παράγουν ιδέες και προτάσεις. 


Είναι κρίσιμη η συμμετοχή όλων των συντελεστών για να προχωρήσουμε ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η  υγεία είναι ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο ξεπερνά ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια. Θα αποτελέσει μεγάλη κατάκτηση εάν καταφέρουμε να στελεχώσουμε  και να αναβαθμίσουμε  ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργικό, αποτελεσματικό και προσβάσιμο σε  όλους χωρίς διακρίσεις».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων