728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

12/7/16

Στο στόχαστρο των δανειστών τίθεται τόσο η διαχείριση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ, όσο και το σύστημα προμηθειών υλικών και φαρμάκων

Τρίτη, Ιουλίου 12, 2016
Σε καθεστώς σφιχτής οικονομικής επίβλεψης μπαίνουν σταδιακά όλα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς στο στόχαστρο των δανειστών τίθεται τόσο η διαχείριση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ, όσο και το σύστημα προμηθειών υλικών και φαρμάκων, ενώ αλλαγές περιμένουν τους ασθενείς και σε ότι αφορά τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. 

Πιο συγκεκριμένα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ήδη από φέτος το καλοκαίρι, θα πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή σχέδιο για τη διεξαγωγή ετήσιων εξωτερικών οικονομικών ελέγχων των λογαριασμών τους, με την υλοποίησή του να αρχίζει την επόμενη χρονιά και σταδιακά από το 2018 να περιλάβει όλα τανοσοκομεία. Ουσιαστικά ο έλεγχος θα αφορά όλες τις δαπάνες του ΕΣΥ για προμήθειες, υλικά, κόστος συντήρησης και καθαριότητας και τα αποτελέσματά του θα είναι διαθέσιμα και στους δανειστές προκειμένου να παρακολουθείται στενά η τήρηση των κονδυλίων.


Άλλωστε μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθούν σε ισχύ και άλλα μέτρα για την επίβλεψη των δαπανών. Από φέτος το Σεπτέμβριο ειδικότερα έως τον Δεκέμβριο του 2017, θα πρέπει να αυξηθεί η κεντρική διαδικασία προμηθειών στο 60% και 80% αντίστοιχα. Το ίδιο διάστημα, το μερίδιο των φαρμάκων που αγοράζουν τα νοσοκομεία με δραστική ουσία πρέπει να φτάσει στα δύο τρία και στα τρία τέταρτα. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να μειωθεί και άλλο το κόστος στα φάρμακα, τα γενόσημα πρέπει να ανέλθουν στο 50% της κατανάλωσης έως το τέλος του έτους και στο 60% έως τον Ιούνιο του 2017. Ειδικός κατάλογος θα υπάρχει και για τα υλικά που φθάνουν στις μονάδες με κεντρικό διαγωνισμό. 

Έως το τέλος της χρονιάς επίσης, τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν ακόμη ένα σχέδιο για να υιοθετήσουν διεθνές πρότυπο κοστολόγησης των υπηρεσιών, εξετάσεων και πράξεων που προσφέρουν, η πρόοδος του οποίου μέχρι την τελική του υλοποίηση θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.

Μεγάλες όμως αναμένονται να είναι οι παρεμβάσεις και σε ότι έχει να κάνει με την προσέλευση ασθενών στα επείγοντα περιστατικά. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, θα γίνεται αυστηρή καταγραφή των εισαγωγών στα επείγοντα των νοσοκομείων και σύνταξη ειδικών εκθέσεων ανά έξι μήνες. Η πρόσβαση μάλιστα στα τμήματα των επειγόντων θα περνά από "σκανάρισμα", ώστε να μπει φρένο στην "αδικαιολόγητη"- όπως θα το κρίνουν οι ίδιοι οι γιατροί- πρόσβαση σε αυτά.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οφειλές των νοσοκομείων προς του προμηθευτές έχουν πλέον ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής ωστόσο τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις το 30% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, ήτοι περίπου 350 εκατ. ευρώ από τα 1,156 δισ. που είναι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εισρεύσει στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος του 2016.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Στο στόχαστρο των δανειστών τίθεται τόσο η διαχείριση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ, όσο και το σύστημα προμηθειών υλικών και φαρμάκων Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides