Χαλαρώνουν τα capital controls -Ολες οι αλλαγές, τι θα ισχύει για τις αναλήψεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χαλαρώνουν τα capital controls -Ολες οι αλλαγές, τι θα ισχύει για τις αναλήψεις

Στην εφαρμογή της απόφασης για τη χαλάρωση των capital controls προχωρά άμεσα μετά το πράσινο φως στη σχετική πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η δημοσίευση στο ΦΕΚ που αφορά τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών άμεσα, πιθανότατα και εντός της ημέρας. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι μια απο τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε έχει επισημάνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ τόνισε «η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους».

Η δέσμη μέτρων για τη χαλάρωση των capital controls περιλαμβάνει: 

την εξαίρεση του «νέου χρήματος», δηλαδή χρημάτων που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μέσω καταθέσεων, από τους περιορισμούς
τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15νθήμερο έναντι των 420 ανά εβδομάδα που ισχύει σήμερα
την πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων,
Την αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό θα φτάσει το 30%.
Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας.
Στόχος παραμένει ακόμη, η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό,καθώς και η αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό και σχεδόν άνοιγμα όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων