728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

26/9/16

Βακτήρια από το στόμα επιδεινώνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2016

Σημαντική ανακάλυψη ερευνητών από το Hadassah και το Harvard 

Ιατρική ανακάλυψη η οποία βοηθά τους επιστήμονες να αναζητήσουν λύσεις για καταπολέμηση του καρκίνου του παχέως εντέρου, πέτυχε ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ και του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης. 

Η έρευνα αποκάλυψε ότι βακτήρια, τα οποία εντοπίζονται συχνότερα στο στόμα (φέρουν την ονομασία fusobacteria), αφού εισχωρήσουν στο κυκλοφοριακό σύστημα, καταλήγουν μέσω του αίματος σε όγκους στο παχύ έντερο. Στη συνέχεια τα βακτήρια προσκολλούνται στους όγκους, εξαιτίας μιας πρωτεΐνης από σάκχαρα, επιδεινώνοντάς τους.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό "Cell Host & Microbe", απέδειξε ότι τα βακτήρια αυτά εισχωρούν στο αίμα μέσω μικροεκδορών που προκαλούνται στο στόμα, από το βούρτσισμα ή οδοντιατρικές επεμβάσεις ή ακόμα και από το μάσημα σκληρών τροφών. Σημαντικό όμως εύρημα της επιστημονικής ομάδας είναι το γεγονός ότι στους περισσότερους ανθρώπους το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια αυτά πριν κάνουν κάποια ζημιά.


Οι εκ των συγγραφέων της έρευνας δρ Gilad Bachrach, της Οδοντιατρικής Σχολής του Hadassah και δρ Wendy Garrett, του Harvard, τόνισαν σε δήλωσή τους ότι «η κατανόηση αυτού του μηχανισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του καρκίνου του παχέως εντέρου. Θα μας δώσει πληροφορίες για το πώς να εμποδίσουμε τα βακτήρια από το να προσκολληθούν σε όγκους του καρκίνου του παχέως εντέρου». Ο Δρ. Bachrach σημείωσε ότι «βάσει των ευρημάτων, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσον μπορούμε να εμποδίσουμε τα στοματικά βακτήρια από το να ταξιδέψουν μέσω του αίματος στο παχύ έντερο και να επισπεύσουν την δημιουργία όγκων ή αν ακόμα κάποιοι άνθρωποι διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο από άλλους». Η δρ. Garett υποδεικνύει όμως ότι «τα ευρήματα εισηγούνται ότι τα φάρμακα που στοχεύουν τους ίδιους ή παρόμοιους μηχανισμούς βακτηριδιακών πρωτεϊνών που δεσμεύονται σε σάκχαρα μπορούν δυνητικά να εμποδίσουν και τα βακτηρίδια που επιδεινώνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου». 

O καρκίνος του παχέως εντέρου είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μικρόβια αναδεικνύονται ως παράγοντες-κλειδιά που επηρεάζουν την ανάπτυξη και πρόοδο της ασθένειας, προωθώντας την καρκινική ανάπτυξη και εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα από το να καταπολεμήσει τον καρκίνο. 


Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται, κάθε χρόνο, το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται μόνο από το νοσοκομείο αυτό.

Ο ιατρικός οργανισμός iMER (www.imer.biz) είναι το διεθνές γραφείο ασθενών του Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ. Η iMER, με γραφεία στην Κύπρο, Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία, σε συνεργασία με το Hadassah, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης της κατάστασης ενός ασθενούς, ετοιμασίας σωστού ιατρικού πλάνου και παραπομπής στο ανάλογο τμήμα του Hadassah.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Βακτήρια από το στόμα επιδεινώνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides