«Πράσινο φως» για την αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

«Πράσινο φως» για την αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ

«Πράσινο φως» για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καθώς και του κλειστού προϋπολογισμού για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, άναψαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους Θεσμούς εγκρίθηκε η αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ -σήμερα είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ- για το 2017 για υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους όπως διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις, νοσηλεία κ.ά.

Το τελικό κείμενο συμφωνίας των δύο πλευρών θα είναι έτοιμο πριν από την αποχώρηση των Θεσμών από τη χώρα και θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση στο φάρμακο.

Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 1,945 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το 2018. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει μέτρα για μείωση του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) κατά τουλάχιστον 30% το 2017 (σε σχέση με φέτος) και 30% το 2018 (σε σχέση με το 2017). 

Τα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν εφαρμογή νέων κανόνων συνταγογράφησης φαρμάκων, ενσωμάτωση πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων και ανά περιφέρεια.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύθηκε να θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων (σήμερα είναι μόλις στο 25% της αγοράς) στους ασφαλισμένους.

Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι που θα επιλέγουν γενόσημο δεν θα πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, ακόμα κι αν αυτό έχει υψηλότερη της ασφαλιστικής τιμής. 

Επιπλέον, οι αρμόδιοι υπουργοί θα καταθέσουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο σύστημα προμηθειών που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την κωδικοποίηση όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, τον καθορισμό αποδεκτού εύρους τιμής για την αγορά κάθε προϊόντος και τη σύστημα μίας νέας αρχής προμηθειών υγείας.


Πηγή: Κέρδος online 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων