Οικογενειακός γιατρός…υπερήρωας για 2000 κατοίκους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οικογενειακός γιατρός…υπερήρωας για 2000 κατοίκους

Σε νομοσχέδιο-σκούπα για την Υγεία εξελίχθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Η -πολυαναμενόμενη- οργάνωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι το βασικό σκέλος του νομοσχεδίου το οποίο κατέληξε να είναι… 94 άρθρα, στα οποία συμπεριλαμβάνει πολλές ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, όπως η διαγραφή χρεών από νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία πριν από το νόμο πρόσβασης των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ (4368/2016).

Επιπλέον, δίνονται κίνητρα για τη στελέχωση με γιατρούς στο νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης, δημιουργείται Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου, ενώ περιλαμβάνει ρύθμιση για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), για τις οποίες με το παρόν νομοσχέδιο ορίζεται ότι κάθε ΜΗΝ θα είναι μιας μόνης ιατρικής ειδικότητας (π.χ. οφθαλμολογική).

Gatekeeping και αντιδράσεις

Πέρασε τελικά η καθιέρωση ενός οικογενειακού γιατρού-υπερήρωα ανά… 2.000 κατοίκους, παρά τις πολλαπλές αντιδράσεις των γιατρών. Επιπλέον, παραμένει το σύστημα παραπομπών (Gatekeeping) το οποίο αναφέρεται στο νομοσχέδιο ως «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση». Οι πολίτες πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται στον οικογενειακό γιατρό των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), για τις οποίες το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι του τρέχοντος έτους να έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες 240 ΤΟΜΥ σε 75 αστικά κέντρα. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα παραπομπών έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα φέρει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση ασθενών σε ειδικούς γιατρούς και τα νοσοκομεία.

«Ψυχρολουσία» αναμένεται όμως για τους ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Το υπουργείο Υγείας επιμένει στις οριζόντιες αμοιβές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, καθώς θα εφαρμόζεται κατά κεφαλή πάγια αντιμισθία για τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς. Ο τρόπος αμοιβών των γιατρών είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, όταν το νομοσχέδιο είχε τεθεί για δημόσια διαβούλευση, με τους γιατρούς πλέον να κάνουν λόγο για «δημοσιοϋπαλληλική» προσέγγιση, η οποία δεν δίνει κίνητρα στους γιατρούς.
Οι γιατροί λοιπών ειδικοτήτων που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ (πλην των οικογενειακών), αμείβονται με συγκεκριμένο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης, με κριτήρια ιδίως τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τις τυχόν ιδιαιτερότητες της εκάστοτε τοπικής μονάδας. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να εξετάζουν και ανασφάλιστους.

Τη διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστων είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κάτι που πέρασε με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, θα διαγραφούν τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ χρέη των ανασφάλιστων Ελλήνων που προσήλθαν για νοσηλεία σε δημόσιες δομές Υγείας πριν από το νόμο 4668/2016. Το υπουργείο Υγείας ξεκινά με τη διαγραφή χρεών ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Για την τυπική διαδικασία της διαγραφής θα εφαρμοστούν οι διατάξεις των άρθρων 98 και 99 προεδρικού διατάγματος 16/1989.

Κόλλημα με… Σαντορίνη


Η.. εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το Νοσοκομείο Σαντορίνης «περνά» και μέσα στο νομοσχέδιο, καθώς παρέχονται κίνητρα από τους ΟΤΑ για τους γιατρούς του νοσοκομείου, προκαλώντας εντύπωση γιατί γίνεται μνεία μόνο στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, ο χρόνος της υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών στο εν λόγω νοσοκομείο υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την υπόλοιπη υπηρεσία τους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να παρέχουν με όποιον δυνατό τρόπο στους ιατρούς του Γ.Ν. Θήρας δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους αυτών.

Το περυσινό παράδειγμα της Σαντορίνης ακολουθεί και η Κάρπαθος, καθώς ιδρύεται Γενικό Νοσοκομείο και καταργείται το Κέντρο Υγείας του νησιού. Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθεί στο νέο νοσοκομείο, η κατασκευή του οποίου είναι στην τελική φάση ανέγερσης και ανεγείρεται με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, για τις οποίες βέβαια θα χρειαστούν υπουργικές αποφάσεις, όπως αναφέρεται, προσλήψεις γιατρών, συστήνονται άλλες 465 συνολικά θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), μια διάταξη για την προμήθεια φαρμάκων από ιδιωτικές κλινικές καθώς και θέματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς ιατρούς.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων