Βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη και της Μερόπης Κοντογιάννη για τα άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη και της Μερόπης Κοντογιάννη για τα άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) και o Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC)συμμετείχαν στην παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και της Μερόπης Κοντογιάννη Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με τίτλο «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με...ευαισθησία». Το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και του Ήπατος (ΙΦΝΕ) και η έκδοσή του υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA.
Σύμφωνα με το ΕΛΙΓΑΣΤ ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν αυτά ταάτομα είναι οι διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπτώματα των ατόμων με ΙΦΝΕ, δηλαδή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn, μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερη και συνεχή απασχόληση με τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκφράσεις των ΙΦΝΕ αλλά και πληθώρα φαρμακευτικών και χειρουργικών παρεμβάσεων, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων αυτών ποικίλλουν και συχνά πρέπει να εξατομικευθούν.
Υπό αυτό το πρίσμα, το ΕΛΙΓΑΣΤ πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο και απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στόχος του βιβλίου ήταν να δοθούν υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στον πάσχοντα από ΙΦΝΕ  και παράλληλα να προστεθεί γεύση και ποικιλία στο διαιτολόγιό τους, παρουσιάζοντας ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ. 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΓΑΣΤ Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης δήλωσε: «Το βιβλίο Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με...ευαισθησία προσπαθεί με τη βοήθεια των συγγραφέων να δώσει χρήσιμες συμβουλές και εύγεστες λύσεις σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των συχνότερων περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ».
Εν συνεχεία το λόγο πήρε η Πρόεδρος του HELLESCC Αλεξάνδρα Γκλιάτη η οποία τόνισε πως «Κάθε προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ μας βρίσκεισυμπαραστάτες. Το συγκεκριμένο βιβλίο στηρίχθηκε 

σε επιστημονική γνώση, αλλά και πρακτικές συμβουλές ανθρώπων, που πέρα από ειδικοί στον τομέα τους, έδειξαν μεγάλο πάθος και ενδιαφέρον για ταάτομα με ΙΦΝΕ».
Η Μερόπη Κοντογιάννη τόνισε ότι: «εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές τα άτομα αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες. Συχνά υιοθετούν ειδικές δίαιτες και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται ανοσορρυθμιστική δράση. Δεδομένου ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου».
Ο Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε για το βιβλίο «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για κάποιο λόγο τρώνε νόστιμα και ανιαρά. Ένα νόσημα αλλά ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος συχνά συνεισφέρουν σε αυτό. Σε τούτο το μικρό βιβλίο που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ένα μόνο σκοπό έχω, να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ».
Εκ μέρους της TAKEDA Hellas παρών ήταν ο κ. Γιώργος-Φαίδων Καλομοίρης Commercial Head Greece, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε: «Η Takeda Hellas, με χαρά υποστήριξε τη συγκεκριμένη έκδοση, έχοντας ως σταθερή δέσμευση την αρτιότερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και την παροχή λύσεων για τα άτομα με ΙΦΝΕ».

Σχετικά με τις ΙΦΝΕ:
Η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Crohn είναι ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Τα άτομα αναφέρονται συχνά ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων τους. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ. Εκτιμάται ότι χάνονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ημέρες εργασίας ετησίως που οφείλονται σε ΙΦΝΕ. 
Νόσος του Crohn
Η Νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει το λεπτό και το παχύ έντερο καθώς επίσης και άλλα όργανα του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Σε αντίθεση με την Ελκώδη Κολίτιδα που έχει επιπτώσεις μόνο στο εσωτερικό στρώμα του εντέρου, η Νόσος του Crohn προσβάλλει συνήθως όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος.
Ελκώδης Κολίτιδα
Στην Ελκώδη Κολίτιδα, το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου φλεγμαίνει. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Η ασθένεια δεν έχει επιπτώσεις στο λεπτό έντερο. Μια σοβαρή επιπλοκή της Ελκώδους Κολίτιδας είναι το τοξικό μεγάκολο, όταν τα αέρια μαζεύονται στο κόλον και προκαλούν διόγκωσή του.


Σχετικά με το ΕΛΙΓΑΣΤ:
Στόχοι του Ιδρύματος είναι η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών στα νοσήματα του πεπτικού και στις επιδράσεις της διατροφής και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων.
Επίσης, σταθεροί στόχοι του ΕΛΙΓΑΣΤ παραμένουν η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων, η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων και η παραγωγή εντύπων και δημοσιεύσεων για την προαγωγή των σκοπών του Ιδρύματος.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.eligast.gr/

Σχετικά με το Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC):
Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα έχει βασικούς στόχους να “σπάσει” η απομόνωση των πασχόντων, να υπάρχει ένα δίκτυο από συμπάσχοντες και μη εθελοντές που θα ήθελαν να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους σε όποιον το χρειάζεται. Είναι ένας φορέας που να μπορεί να δίνει πληροφορίες για τις δύο αυτές παθήσεις σε απλά ελληνικά,έτσι ώστε να γίνουν γνωστά τα προβλήματα στην καθημερινή ζωή των πασχόντων τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, εργασιακό, οικογενειακό καθώς και ο τρόπος που αυτά επηρρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.crohnhellas.gr/

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων