Αλαλούμ με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αλαλούμ με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ


Λήγει αύριο το «τελεσίγραφο» των φαρμακοποιών Αθήνας και Πειραιά προς τον ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή των οφειλών τουλάχιστον του Ιανουαρίου για αναλώσιμα υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ορθοπεδικά, αναπνευστικές συσκευές κ.ά.) που έχουν χορηγήσει σε ασφαλισμένους.

Εως και χθες το μεσημέρι ο ΕΟΠΥΥ είχε εξοφλήσει στην Αθήνα λιγότερα από τα μισά φαρμακεία για τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν από την Τρίτη σε διακοπή της πίστωσης γι’ αυτά τα υλικά. «Λάδι στη φωτιά», έριξαν και οι χθεσινές μερικές πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, που «ευνόησαν» κάποια φαρμακεία εξοφλώντας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τη στιγμή που άλλα δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα για τα συγκεκριμένα σκευάσματα που χορήγησαν από τις αρχές του έτους.

Αυτή τη στιγμή στην Αττική –και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας– υπάρχουν διαφορετικής ταχύτητας πληρωμές στα φαρμακεία. Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος, «έως την Πέμπτη από τις 3.100 φαρμακεία της Αθήνας, είχαν εξοφληθεί για τον Ιανουάριο μόλις 1.000. Χθες, ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε ποσά για πληρωμές 919 φαρμακείων, εκ των οποίων 411 έλαβαν εξόφληση Ιανουαρίου και τα υπόλοιπα Φεβρουαρίου. Το τραγικό είναι ότι κάποια φαρμακεία στην Αθήνα έχουν πληρωθεί μόνο Ιανουάριο, κάποια λίγα φαρμακεία έχουν πληρωθεί και τους δύο μήνες, κάποια έχουν πληρωθεί μόνο τον Φεβρουάριο, και άλλα δεν έχουν πληρωθεί καθόλου», τονίζει και προσθέτει, «εμείς από 1η Αυγούστου σταματάμε να δίνουμε με πίστωση τα υλικά στους ασφαλισμένους. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Δ.Σ. του Συλλόγου για ενημέρωση και επιβεβαίωση της απόφασης».

Εκτός από τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιά, επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης αναλώσιμων υλικών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από την ερχόμενη Τρίτη έχουν ανακοινώσει οι σύλλογοι Κιλκίς και Πέλλας, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) που μόλις πριν από λίγα 24ωρα «απέκτησε» νέο προεδρείο, στηρίζει τις κινητοποιήσεις. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Θεοδοσιάδης, τα αιτήματα είναι ορθά και οι κινητοποιήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το προεδρείο του ΠΦΣ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη την περασμένη Τετάρτη, με αντικείμενο την καθυστέρηση των πληρωμών για τα αναλώσιμα υλικά. Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, ο κ. Μπερσίμης απέστειλε έγγραφο στον ΠΦΣ, στο οποίο αναφέρει ότι έως και τις 27/7 (προχθές) «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης για υποβολές ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί πληρωμές ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο». Στο ίδιο έγγραφο μεταφέρει τις εκτιμήσεις της αρμόδιας διεύθυνσης του Οργανισμού για ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάρισης της πλειονότητας των υποβολών των τριών πρώτων μηνών του 2017 έως το τέλος Αυγούστου. «Και στο παρελθόν δόθηκαν υποσχέσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν», σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος ασκεί κριτική στο κείμενο σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ στις αρχές του έτους.
Αντωνόπουλος Γιώργος
- dikaiologitika.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων