Τα Χριστούγεννα και οι ιστορίες που αξίζει να διαβάσουμε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα Χριστούγεννα και οι ιστορίες που αξίζει να διαβάσουμε

Αν τα παιχνίδια είναι αυτά που επιζητούν ως δώρα τα παιδιά κάθε Χριστούγεννα και τους προσφέρουν μεγάλη χαρά, τα βιβλία και οι ιστορίες που «μιλούν» για το πνεύμα της γιορτής προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης σε όλους

Τα Χριστούγεννα είναι μία ξεχωριστή γιορτή, που σηματοδοτεί την αγάπη, την συντροφικότητα, την προσφορά, τα δώρα και φυσικά τη μαγεία! Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με αγωνία την παύση των καθημερινών υποχρεώσεων για να περάσουν με τις οικογένειές τους ευχάριστες στιγμές.
Αν τα παιχνίδια είναι αυτά που επιζητούν ως δώρα τα παιδιά κάθε Χριστούγεννα και τους προσφέρουν μεγάλη χαρά, τα βιβλία και οι ιστορίες που «μιλούν» για το πνεύμα  της γιορτής προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης σε όλους, και μας θυμίζουν το νόημα των Χριστουγέννων και το πόση μαγεία περικλείουν μέσα τους. Πολλές είναι οι ιστορίες που αναφέρονται στα Χριστούγεννα, ωστόσο εμείς διαλέξαμε μερικές από τις αγαπημένες κλασικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες που διαβάζουμε ξανά και ξανά με την ίδια χαρά.

Μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη νουβέλα (στην αγγλική -πρωτότυπη- έκδοση αναφέρεται ως  «A Christmas Carol») του Ντίκενς, μια κλασική, ηθοπλαστική δημιουργία γεμάτη με συμβολισμούς και μηνύματα κατάλληλη για ανθρώπους όλων των ηλικιών, που φαντάζει τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Η νουβέλα αφηγείται την ιστορία του πασίγνωστου τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος προσπαθεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, χωρίς να ξοδέψει ή να μοιραστεί δεκάρα. Την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται την επίσκεψη τριών φαντασμάτων που εκπροσωπούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αντίστοιχα, αλλά και την επίσκεψη του νεκρού συνεταίρου του, Τζέικομπ Μάρλεϊ. Μέσα από αυτές τις μεταφυσικές επισκέψεις ο Σκρουτζ αλλάζει κοσμοαντίληψη ολοκληρωτικά και διαποτισμένος από το πνεύμα των Χριστουγέννων μαθαίνει για το νόημα της προσφοράς, της αγάπης και του ανθρωπισμού. Μια εξαιρετική, συναισθηματική και ευφυής νουβέλα που έγινε ταινία πολλές φορές και μάγεψε το κοινό.

Ο Καρυοθραύστης του Ε.Τ.Α Χόφμαν

Ο Καρυοθραύστης είναι μια όμορφη και συναισθηματική ιστορία, που αξίζει να διαβαστεί από τον καθένα. Πρόκειται για την ιστορία της μικρής Κλάρας (σε κάποιες εκδόσεις Μαρία), η οποία δέχεται τις μέρες των Χριστουγέννων ένα δώρο από τον θείο της που δεν είναι άλλο από μία ξύλινη κούκλα, τον Καρυοθραύστη. Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων ενώ οι καλεσμένοι αποχωρούν η μικρή Κλάρα βάζει για ύπνο τον Καρυοθραύστη πριν πέσει και η ίδια για ύπνο. Ξαφνικά όμως, όλα ζωντανεύουν και η μαγεία κατακλύζει το δωμάτιο της Κλάρας. Ο Καρυοθραύστης ζωντανεύει και ρίχνεται στη μάχη με το βασιλιά των Ποντικών, ενώ παράλληλα εκτυλίσσεται και η ιστορία της πριγκίπισσας Πιρπιλάτης. Όλα συμβαίνουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όμως, διαρκούν για λίγο, καθώς πριν ξημερώσει η μαγεία διακόπτεται για να μην ανακαλύψει κανένας το μυστικό. Πρόκειται για μια γλυκιά ιστορία που αργότερα κατέληξε -με την αισθαντική μουσική του Τσαϊκόφσκι– σε ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου που «ανεβαίνει» τις μέρες των Χριστουγέννων στις μεγαλύτερες σκηνές.

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη περιλαμβάνουν ιστορίες με κεντρικό άξονα τα Χριστούγεννα. Βέβαια, δεν περιέχουν κάποια χριστουγεννιάτικη ιστορία που αφορά κάποιο οικογενειακό τραπέζι ούτε κάποιο ευτράπελο των γιορτών. Πρόκειται κυρίως για διηγήματα (εκ των οποίων κάποια αφορούν την Πρωτοχρονιά και άλλα τη γιορτή των Φώτων) εντός των οποίων ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες των προσώπων του παπαδιαμάντειου κόσμου καθιστώντας σαφή – στο αναγνωστικό κοινό – τη δύναμη της λογοτεχνικής πένας του Σκιαθίτη δημιουργού. Διηγήματα εξαιρετικά καλογραμμένα στην καθαρεύουσα που αξίζουν την προσοχή μας.

Παραμονή Χριστουγέννων του Νικολάι Γκόγκολ

Η ιστορία αυτή έρχεται από την Ουκρανία και είναι αρκετά σπάνια, αλλά αξίζει να την διαβάσει κάποιος κυρίως για τους πολλούς συμβολισμούς και τα μηνύματα που περνά. Ο Ουκρανός συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ περιγράφει την προσπάθεια του διαβόλου να ολοκληρώσει έναν τελευταίο γύρο του θριάμβου πριν γυρίσει στην κόλαση τη νύχτα των Χριστουγέννων. Τα σχέδιά του όμως, ματαιώνει ο Θεός, ο οποίος παρεμβαίνει για να διαλύσει το σκοτάδι, να ακυρώσει την επικράτηση του κακού και να μεταφέρει με τη σειρά του το πανανθρώπινο μήνυμα της δικαιοσύνης και της αγάπης. Στο τέλος το φως θα λάμψει. Πρόκειται για μία ξεχωριστή νουβέλα που οδήγησε το ουκρανικό κράτος να τυπώσει γραμματόσημο με το πρόσωπο του Γκόγκολ τιμής ένεκεν!

Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι

Η μετρ του σασπένς και των αστυνομικών μυθιστορημάτων εν γένει, η βρετανίδα Αγκάθα Κρίστι δεν θα μπορούσε να αφήσει παραπονεμένο το αναγνωστικό της κοινό ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι, πριν χρόνια αποφάσισε να…χαλάσει τα Χριστούγεννα του δαιμόνιου Βέλγου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό γράφοντας ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με επίκεντρο τα Χριστούγεννα. Η ιστορία της Κρίστι αφορά έναν εκατομμυριούχο, τον Σάιμον Λη, ο οποίος, αν και δε θέλει να έχει καμία σχέση με την οικογένειά του, την προσκαλεί για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων στο σπίτι του. Προσκαλεί μάλιστα  και τον μισητό – σε όλους – Χάρρυ και την εγγονή του Πιλάρ, που είναι άτομα άγνωστα σε όλους. Εκτός αυτών των προσώπων επιλέγει να προσκαλέσει και τον γιο του πρώην συνεταίρου του Στήβεν Φαρρ. Πλέον είναι έτοιμος να εκκινήσει το σαδιστικό παιχνίδι του με βοηθό τον Φαρρ. Κι ενώ όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο προσκαλέστηκαν στο δείπνο βρίσκονται όλοι να είναι ύποπτοι. Σαφέστατα, πρόκειται για μία ξεχωριστή ιστορία για όποιον λατρεύει την Αγκάθα Κρίστι, με σασπένς και φυσικά μυστήριο!

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία – Ένα δέντρο, μια φορά του Ευγένιου Τριβιζά

Ο μεγάλος παραμυθάς, Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε ίσως την πιο τρυφερή, συναισθηματική και συγκινητική ιστορία των Χριστουγέννων με πρωταγωνιστές δύο πολύ γλυκά πλάσματα, ένα δέντρο και ένα παιδί. Πρόκειται για την ιστορία ενός δέντρου που καιρό στέκει μοναχικό στο ίδιο μέρος και νιώθει παραμελημμένο, αποξενωμένο και δυστυχισμένο ιδίως τις μέρες των γιορτών μιας και κανείς δεν βρέθηκε να το στολίσει. Τα ίδια συναισθήματα βιώνει και ένα μικρό παιδί που ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι μην έχοντας πού αλλού να μείνει ντυμένο με ένα ξεφτισμένο παλτό. Ενώ τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, το παιδί σε μια από τις βόλτες του εντελώς τυχαία θα καταλήξει στην περιοχή που ζει το δέντρο. Το δέντρο μιλά και καλεί το παιδί να το στολίσει. Τα έντονα παρακάλιά του συγκινούν το παιδί και έτσι, με αυτοσχέδια στολίδια που βρίσκει στο δρόμο και τα μεταπλάθει, ξεκινά τον στολισμό του δέντρου. Κατά τη διάρκεια του στολισμού το δέντρο εξομολογείται πως σε λίγο καιρό ή θα το ξεριζώσουν ή θα το πελεκήσουν προκειμένου να προεκτείνουν τον δρόμο πάνω στον οποίο ζει. Το παιδί συμμεριζόμενο απόλυτα τη δυστυχία του δέντρου νιώθει τα ίδια συναισθήματα λόγω του επικείμενου γκρεμίσματος του εγκαταλελειμμένου σπιτιού όπου ζει με αποτέλεσμα σε λίγο να μην έχει ούτε και αυτό άλλο μέρος να μείνει κι έτσι κουρνιάζει δίπλα στο δέντρο. Και τότε όλα αλλάζουν. Μια άμαξα, μια πριγκίπισσα και ένας γενειοφόρος αμαξάς σώζουν τα δυο πλάσματα που μόλις είχαν αναπτύξει μια δυνατή φιλία και τους προσφέρουν όλα όσα ονειρεύτηκαν. Η μοναξιά, η δυστυχία, η απελπισία και η μεταστροφή του κλίματος με την είσοδο της μαγείας, του πνεύματος των Χριστουγέννων και της χαράς μαζί με μια δυνατή φιλία που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ιστορίας προκαλούν έντονα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί από όλους ή να τη δουν όλοι μιας και έχει γίνει και ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Π. Ράππα και μουσική Δ. Παπαδημητρίου.
Πηγή 1,2

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων