Η κατάρρευση των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων θα έχει τραγικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η κατάρρευση των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων θα έχει τραγικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Εδημοσιεύθη στο Φ.Ε.Κ. υπ’ αριθμόν 4313 τεύχος Β’ με ημερομηνία 11/12/2017, ο τρόπος μέσω του οποίου θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων που αφορά τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψουν τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά το συμψηφισμό που έγινε μεταξύ των ποσών που οφείλει ο Οργανισμός προς τις παραπάνω μονάδες για την περίοδο 2012-2015 και των ποσών που οφείλουν οι εν λόγω μονάδες εργαστηριακής ιατρικής από την εφαρμογή των σκληρών και άδικων μέτρων του claw back και rebate της περιόδου 2013-2015.

Παρά τις σοβαρές διαπραγματεύσεις που εμείς πιστεύουμε ότι έκανε ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι περισσότεροι πάροχοι εργαστηριακής ιατρικής πλησιάζουν το 15% των τρεχουσών μηνιαίων καθαρών εισπράξεων τους, ποσοστό στο οποίο θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσό της τάξεως τουλάχιστον 10% που αφορά το claw back με το οποίο τρέχει η υπέρβαση για το 2017, με συνέπεια να περιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ρευστότητα των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων και το οποίο έχει ως τελικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι πολλές διαγνωστικές μονάδες να μην μπορούν να διαχειριστούν τα υψηλά λειτουργικά έξοδα που έχουν από τη φύση των υπηρεσιών που παρέχουν, ώστε να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, το άδικο, ανήθικο και ληστρικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών, το περιβόητο claw back, που το υφίστανται τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία δεν συμμετέχουν καθόλου ούτε στον αριθμό, αλλά ούτε και στο είδος των εξετάσεων που αναγράφονται στο παραπεμπτικό του ασφαλισμένου, ενέργεια η οποία είναι αποκλειστικά στην ευθύνη και στην δικαιοδοσία του κλινικού ιατρού, να σταματήσει να επιβαρύνει τις εργαστηριακές διαγνωστικές μονάδες, οδηγώντας τες σιγά – σιγά αλλά σταθερά στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή.

Εξάλλου, η κατάργηση αυτού του μέτρου είναι απαίτηση και των ίδιων των Θεσμών, που ναι μεν το επέβαλλαν το 2013 ως ένα έκτακτο μέτρο ελέγχου του κλειστού προϋπολογισμού που εφάρμοσαν για την περιστολή των δαπανών, πλην όμως αντιλαμβάνονται ότι αυτή η άδικη, ανήθικη και ληστρική επιδρομή προς αυτούς οι οποίοι δεν συμμετέχουν καθόλου στον όγκο των εξετάσεων που αναγράφονται δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί οδηγεί νομοτελειακά στην αναστολή λειτουργίας των περισσότερων διαγνωστικών μονάδων, αν όχι όλων, αφού επιπλέον έχουν εφαρμοστεί αφενός μεν μειώσεις επί των ονομαστικών τιμών των περισσότερων διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες φτάνουν κατά μέσον όρο το 50% των τιμών του κρατικού τιμοκαταλόγου του 1991 και αφετέρου έχουν επιβληθεί αναγκαστικές εκπτώσεις σε όλα τα είδη των εξετάσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις η αποζημίωσή τους είναι κάτω και του κόστους εκτέλεσής τους.

Κλείνοντας θα πρέπει να θυμίσουμε σε όλους, πολιτικό κόσμο, ιατρικό κόσμο, αλλά και απλούς πολίτες, ότι η κατάρρευση των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων θα έχει τραγικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, αφού σήμερα που μιλάμε οι μονάδες αυτές εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους.


Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ Γεώργιος Βουγιούκας    Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος             Βιοχημικός

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων