Ψυχομετρικά "τεστ" πέρασαν οι μάρτυρες για τη Novartis | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ψυχομετρικά "τεστ" πέρασαν οι μάρτυρες για τη Novartis


Ψυχομετρικά "τεστ" στην ασφάλεια, "ξεψάχνισμα" για να διαπιστωθεί αν έχουν "σώας τας φρένας" αλλά και εξαντλητική προφορική εξέταση από τους εισαγγελείς ώστε να διαπιστωθεί ο σκοπός της επιλογής τους να καταθέσουν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση Novartis, περιλάμβανε η εβδομάδα πριν την πρώτη κατάθεση των προστατευομένων μαρτύρων.
Οι μάρτυρες, σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν την εμφάνιση τους στις εισαγγελικές αρχές περίπου μία εβδομάδα πριν αρχίσουν την κατάθεση τους, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου και πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν πράγματι έχουν τα εχέγγυα να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Σε αυτά περιλαμβάνονταν:
-Ψυχολογικά "τεστ" στην ασφάλεια
-Αξιολόγηση από ειδικούς
-Εξαντλητική διερεύνηση από τους εισαγγελείς της προσωπικότητας τους, των λόγων για τους οποίους προσήλθαν , αλλά και αρχικός έλεγχος της αξιοπιστίας όσων καταθέτουν (δηλαδή αν έχουν επιπλέον στοιχεία, όπως ημερολόγια, mail, Κλπ).
Μετά από αυτές τις διαδικασίες οι μάρτυρες άρχισαν να καταθέτουν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν  εκ νέου καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, για να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.  Άλλωστε δικαστική πηγή έλεγε ότι "οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν για μιλήσουν μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά συνολικά για την εταιρεία".
Η κατηγορία σε βάρος του Κ. Φρουζή
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται, η διατύπωση της κατηγορίας σε βάρος του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος αναμένεται σύντομα να κληθεί σε απολογία από τις ανακρίτριες κατά της διαφθοράς. Μάλιστα όπως περιγράφει ο ίδιος, στο υπόμνημα που κατέθεσε στο συμβούλιο το οποίο θα επικυρώσει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (το οποίο υπέβαλλε δια των συνηγόρων του Μιχ. Φαράντου και Θεοδ. Παναγόπουλου) αναφέρει πως ουσιαστικά κατηγορείται για όφελος δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ της Novartis σε 29 χώρες, στις οποίες οι τιμές των φαρμάκων επηρεάζονταν από την Ελλάδα:    
"Η κατηγορία που μου αποδίδεται συνίσταται συνοπτικά στο ότι εγώ, υπό την ιδιότητα μου ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas (2007-Ιούνιος 2015), κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά ηγετικά στελέχη της μητρικής Novartis, με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, αλλά και της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ , δωροδόκησαν πληθώρα υπαλλήλων κατά την έννοια του άρθρου 13 εδ. Α’ ΠΚ, που εμπλέκονταν στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, αποζημίωσης φαρμάκων και καταβολής χρεών από δημόσιους οργανισμούς προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και προκειμένου – μεταξύ άλλων- να εξασφαλιστεί η προστασία τιμής για τα σκευάσματα που αφορούσαν την ογκολογία και τα ορφανά φάρμακα.
Τα ποσά που φέρεται να κατέβαλα ως δώρα, προκύπτει ότι ξεπερνούσαν κατά το πολύ οτ ποσό των 150.000 ευρώ ανερχόμενα σε εκατομμύρια ευρώ (ιδιαίτερης μεγάλης αξίας) ενώ το όφελος που αποκόμισα για λογαριασμό της μητρικής Νοβάρτις αλλά και της Νοβάρτις Ελλάς ΑΕΒΕ, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ανερχόμενο σε δισ. ευρώ , αν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα επηρεάζει παγκοσμίως τουλάχιστον 29 χώρες".          
Του Παναγιώτη Στάθη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων