Δεν αποδεικνύεται ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επηρεάζουν δυσμενώς την εμφάνιση παχυσαρκίας ή διαβήτη στους ανθρώπους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δεν αποδεικνύεται ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επηρεάζουν δυσμενώς την εμφάνιση παχυσαρκίας ή διαβήτη στους ανθρώπους

πληθώρα κλινικών μελετών σε ανθρώπους έχουν δείξει με συνέπεια ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων


Δήλωση απάντησης της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) στη μελέτη των Hoffmann και συν. που παρουσιάστηκε στο συνέδριοExperimental Biology 2018
Η μελέτη των Hoffmann και συν. που εξετάζει τις βιολογικές επιδράσεις της γλυκόζης και των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σε κύταρα (in-vitro) και σε πειραματόζωα, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο Experimental Biology 2018 και σε Δελτίο Τύπου στις 22 Απριλίου 2018, δεν αποδεικνύει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την εμφάνιση παχυσαρκίας ή διαβήτη στους ανθρώπους.
Κανένα από τα αναφερόμενα αποτελέσματα της πειραματικής αυτής μελέτης δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί ούτε επιβεβαιωθεί σε μελέτες σε ανθρώπους. 
Επιπλέον, σε αυτά τα πειράματα οι ερευνητές εξέθεσαν κύτταρα σε πολύ υψηλές ποσότητες ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, οι οποίες δεν παρατηρούνται  σε πραγματικές συνθήκες έκθεσης, επομένως δεν δίνουν στοιχεία για κάποια κλινικά σημαντική επίδραση της κατανάλωσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον έλεγχο του βάρους ή της γλυκόζης αίματος. Συνολικά, με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που δίνονται σχετικά με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι περιορισμένα, και το σημαντικότερο, ότι η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο (peer-reviewed) επιστημονικό περιοδικό και επομένως δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από άλλους ειδικούς, από επιστημονικής πλευράς έχει κριτική σημασία το να αξιολογήσει και να ερμηνεύσει κανείς τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής με ιδιαίτερη προσοχή. 
Αντίθετα, πληθώρα κλινικών μελετών σε ανθρώπους έχουν δείξει με συνέπεια ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και συνεπώς του σωματικού βάρους, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση της ζάχαρης και ως μέρος μιας δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων, και δεν επηρεάζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης του αίματος.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της μελέτης των Hoffmann και συν., τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν σημαντικόβοήθημα στα άτομα με διαβήτη, καθώς δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος7,8. Η ευεργετική επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μεταγευματική γλυκόζη αναγνωρίζεται επίσης με ισχυρισμό υγείας στην Ευρώπη, σε συνέχεια της επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)6: «Η κατανάλωση τροφίμων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έναντι της ζάχαρης προκαλεί μικρότερη αύξηση της γλυκόζης του αίματος μετά την κατανάλωση τους σε σύγκριση με τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη».
Όπως αναγνωρίζει ευρέως η επιστημονική κοινότητα, όταν αξιολογεί κανείς νέες μελέτες έχει κριτική σημασία το να εξετάζει όλο το φάσμα των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, ενώ, επίσης, τα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο είδος μελέτης δεν πρέπει να υπερέχουν των ευρημάτων των καλά σχεδιασμένων, ελεγχόμενων μελετών παρέμβασης σε ανθρώπους. Με βάση την πληθώρα καλά σχεδιασμένων ερευνών, όλα τα εγκεκριμένα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης και του ακεσουλφανικού καλίου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης και δεν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επίσης δεν υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια του στόματος, δεν προκαλούν τερηδόνα και είναι συστατικά φιλικά προς τα δόντια.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων