Πώς περιγράφει η εισαγγελία "δωροδοκίες" 29 "πολιτικών" προσώπων από τη Novartis | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς περιγράφει η εισαγγελία "δωροδοκίες" 29 "πολιτικών" προσώπων από τη Novartis

Οι πράξεις του Φρουζή ήταν προϊόν συναπόφασης και σε γνώση των ηγετικών στελεχών κατά την περίοδο 2007-15 όχι μόνο της Novartis Hellas AEBE , αλλά και της μητρικής Novartis με έδρα την Ζυρίχη της Ελβετίας

Αίτημα – δεύτερης- δικαστικής συνδρομής με ονομαστική αναφορά σε 29 πολιτικά – με την στενή και ευρεία έννοια- πρόσωπα, υπέβαλλε προ ημερών η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στις Ελβετικές Αρχές προκειμένου να φτάσει σε μαύρο χρήμα 45 εκατ. ευρώ που φέρεται να διακινήθηκε για δωροδοκίες από την εταιρία Novartis. Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς  στις Ελβετικές αρχές, προκειμένου να ελεγχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί (κυρίως του Κων/νου Φρουζή) καθώς εκτιμάται πως μέρος των χρημάτων διακινήθηκαν από την εταιρία και τον πρώην αντιπρόεδρό της προς πολιτικά πρόσωπα.
Κατά τους εισαγγελείς μάλιστα τα χρήματα αυτά (μεγάλο μέρος των 45 εκατομμυρίων) τα διαχειρίστηκε ο Φρουζής, αφού προηγουμένως ξεπλύθηκαν, όπως λένε, μέσω του τραπεζικού συστήματος.  Αναφέρουν οι εισαγγελείς:
"Οι πράξεις του υπάκουαν σε έναν συνολικό κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος περιελάμβανε όχι μόνο δωροδοκίες πολιτικών αξιωματούχων και λοιπών υπαλλήλων, αλλά και το ανάλογο πέρασμα των χρημάτων από τα ταμεία της εταιρίας στα χέρια του, μέσα από έναν μηχανισμό ξεπλύματος, ο οποίος ήταν αδύνατον να ήταν άγνωστος στην εταιρία….
Οι πράξεις του Φρουζή ήταν προϊόν συναπόφασης και σε γνώση των ηγετικών στελεχών κατά την περίοδο 2007-15 όχι μόνο της Novartis Hellas AEBE , αλλά και της μητρικής Novartis με έδρα την Ζυρίχη της Ελβετίας , καθώς οι πράξεις αυτές δεν εξυπηρετούσαν μόνο να αυξήσουν τα κέρδη της πρώτης, αλλά και να επηρεάσουν αυξητικά τα κέρδη του ομίλου σε τουλάχιστον 29 χώρες παγκοσμίως, όπου οι τιμές των φαρμάκων επηρεάζονται από τις αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα. Προκύπτει δηλαδή, ότι οι πράξεις του Φρουζή υπάκουαν σε έναν συνολικό σχεδιασμό…
Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις (σ.σ για την άσκηση της δίωξης) ότι ο Κων/νος Φρουζής, υπό την ιδιότητα του ως αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της Novartis Hellas AEBE(2007-Ιούνιος 2015), κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά στελέχη της μητρικής Novartis, με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, αλλά και της Novartis Hellas, δωροδόκησε πρόσωπα που εμπλέκονταν στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, αποζημίωσης φαρμάκων και καταβολής χρεών από δημόσιους φορείς προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και προκειμένου –μεταξύ άλλων- να εξασφαλιστεί η προστασία τιμής για τα σκευάσματα για την ογκολογία και τα ορφανά φάρμακα….".
Αναφέρουν 29 πρόσωπα
Στο σημείο αυτό οι εισαγγελείς αναφέρουν ονομαστικά 29 άτομα, μεταξύ των οποίων τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή, κρατικούς αξιωματούχους, γενικούς γραμματείς υπουργείων και διοικητές ταμείων:   
"…Τα ποσά που καταβλήθηκαν σε δώρα προκύπτει ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ. Εξάλλου προκύπτουν (από μαρτυρικές καταθέσεις) σοβαρές ενδείξεις ότι ποσά δώρων δόθηκαν από τον Φρουζή αφού ξεπλύθηκαν πρώτα μέσω και του τραπεζικού τομέα. Από τη μέχρι στιγμή έρευνά μας όμως προκύπτει ότι ο Φρουζής απέστειλε μεγάλα χρηματικά ποσά σε ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα… Επομένως είναι πολύ πιθανό ότι μέσω του Ελβετικού τραπεζικού συστήματος ο Φρουζής τέλεσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με βασικό αδίκημα αυτό της κακουργηματικής δωροδοκίας…".
 Του Παναγιώτη Στάθη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων